Radek Sárközi: Přes školy se přenáší nákaza do mnoha rodin

01.12.2021 18:08

Školy zasáhla obří kovidová vlna. Všechny hodnoty jsou na historických maximech.

Radek Sárközi: Přes školy se přenáší nákaza do mnoha rodin
Foto: Archiv RS
Popisek: Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi

Počty dětí a žáků pozitivně testovaných na covid-19 jsou aktuálně nejvyšší za celou dobu epidemie, a to u všech věkových kategorií včetně dětí v mateřských školách. Ukazují to grafy, které pro Pedagogickou komoru zpracoval datový analytik M. Bauer na základě dat ÚZIS a ČSÚ.

graf

Zatímco v minulých vlnách epidemie byla týdenní incidence vždy nižší než 1 000 nakažených na 100 000 dětí v dané věkové kategorii, nyní je výrazně vyšší. V některých případech je více než pětinásobná a aktuálně činí přes 3 %. Počty pozitivně testovaných žáků jsou již od října 2021 vyšší, než činí průměr za celou Českou republiku.

„Nejprve dosáhla maximálních hodnot za celou dobu epidemie nákaza u žáků středních škol, o týden později to byli žáci druhých stupňů ZŠ a v následujícím týdnu žáci prvního stupně základních škol,“ upozorňuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora, „minulý týden byl rekordní už i u dětí v mateřských školách.“

graf

Nižší hodnoty v případě dětí, které navštěvují mateřské školy, nemusí znamenat, že se mezi nimi covid-19 šíří méně než v celkové populaci, ale že se jen méně často testují. ÚZIS bohužel neposkytuje přesná data o počtu provedených testů v dané věkové kategorii, z něhož by bylo možné spočítat pozitivitu u dětí a žáků.

graf

Na maximálních hodnotách jsou aktuálně i počty dětí a žáků s kovidem v nemocnicích, a to skoro na dvojnásobku oproti minulým vlnám epidemie.

„Extremně vysoké rozšíření kovidu na školách je hlavní příčinou aktuální vlny epidemie v celé republice,“ myslí si Radek Sárközi, „přes školy se přenáší nákaza do mnoha rodin.“ Onemocnění u dětí sice většinou nevyžaduje hospitalizaci, ale v přídě jejich rodičů je už situace horší a prarodiče jsou často ohroženi na životě.

K rozšíření koronaviru ve školách přispělo zrušení preventivního testování žáků a pedagogů. Ani po jeho obnovení se ovšem situace nezlepšuje. Jednou z příčin je kolaps trasování, kdy některým hygienám trvá týden i déle, než vytrasují celou třídu.

Aktuální opatření ve školách nejsou dostačující. „Pomohlo by, kdyby ředitelé škol dostali jednoznačnou pravomoc dočasně převést celou třídu nebo i školu na distanční výuku,“ navrhuje Radek Sárközi, „stejně již nyní musí hygienám s trasováním pomáhat.“

grafika

V současnosti může školu uzavřít hygiena, ale to se děje jen v ojedinělých případech. Pokud chce ředitel základní nebo střední školu uzavřít, musí dle MŠMT podat žádost o úpravu školního roku. V případě mateřské školy může ředitel omezit nebo přerušit její provoz po projednání se zřizovatelem, ministerstvo školství žádat nemusí.

Radek Sárközi k situaci dodává: „Pedagogická komora usiluje již více než rok o to, aby krajské hygienické stanice zveřejňovaly podrobné statistiky k výskytu koronaviru ve školách na svých internetových stránkách. Některé hygieny informace o karanténách tříd, dětí a učitelů na můj podnět začaly pravidelně publikovat, ale v poslední době s tím bohužel přestaly. Ani pražská hygiena již tato data nezveřejňuje. Vlastně už zbyla jen KHS Středočeského kraje, ostatní hygieny podrobnější údaje neposkytují. Požádal jsem o některé informace přímo ÚZIS, ale doposud jsem neobdržel žádnou odpověď. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo Pedagogické komoře statistiky poskytnout, přestože jsme o ně žádali na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.“

tabulka

text

  • Výskyt Covid-19 ve školských zařízeních ve Středočeském kraji ZDE
  • KHS Jihočeského kraje: Máme za sebou týden s největším počtem nových případů za celou pandemii (ZDE)

graf

grafika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla