Překážkářský fenomén Warholm a sprinterka Thompsonová-Herahová se stali světovými Atlety roku

Norský překážkář Karsten Warholm a jamajská sprinterka Elaine Thompsonová-Herahová jsou světovými Atlety roku 2021. Oba získali prestižní ocenění Světové atletiky poprvé. Na trůnu vystřídali tyčkaře Armanda Duplantise a trojskokanku Yulimar Rojasovou.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Monte Carlo (Aktualizováno: 19:31 1. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský překážkář Karsten Warholm

Norský překážkář Karsten Warholm | Foto: Joel Marklund | Zdroj: Reuters

Warholm letos dvakrát posunul světový rekord na 400 metrů překážek včetně vítězného olympijského finále. Tam se časomíra zastavila na čase 45,94, takže poprvé padla v této disciplíně hranice 46 sekund.

Mezi finalisty Sportovce roku jsou Krejčíková, Krpálek nebo Prskavec, o kolektivní ocenění se uchází tři týmy

Číst článek

„Když jsem poprvé tenhle čas viděl, říkal jsem si, že to musí být chyba. Protože jsem si nemyslel, že to přijde. A ani jsem si nebyl jistým vítězstvím, než jsem přeběhl cílovou čáru. Byl to velmi intenzivní závod. Věděl jsem, že po mě Američan (Rai Benjamin) a Brazilec (Alison dos Santos) jdou. Vždycky do toho jdu naplno a nikdy nevím, co se děje za mnou. Jenom jsem bojoval až do cíle,“ řekl na galavečeru, který se v Monaku odehrál bez diváků za přítomnosti jen několika málo atletů.

Warholm předčil mimo jiné fenomenálního koulaře Ryana Crousera, který v tomto roce překonal letité světové rekordy v hale i venku a vyhrál olympijské hry i všechny ostatní závody.

Sprinterskou královnu OH v Tokiu Thompsonovou-Herahovou dostaly na trůn zlaté olympijské medaile na 100 a 200 metrů a ve sprinterské štafetě a také osobní rekordy 10,54 na stovce a 21,53 dvoustovce. Díky nim se na obou tratích zařadila na druhé místo historických tabulek hned za legendární a zároveň kontroverzní Američanku Florence Griffithovou-Joynerovou.

Jsem za ten letošní rok hrozně rád. Nemůžu být nespokojený, hodnotí sezonu oštěpař Vadlejch

Číst článek

„Dostala jsem se velmi blízko světovému rekordu, takže teď je všechno možné. V dohledné době se nechystám pověsit tretry na hřebík," řekla devětadvacetiletá atletka, jejímž dalším cílem je MS 2022 v Eugene. "Je to blízko domova, tak doufám, že se budou moci přijít podívat přátelé a rodina,“ doplnila.

Ani triumfy na olympijských hrách ozdobené světovými rekordy nestačily na vítězství loňské královně Rojasové a překážkářce Sydney McLaughlinové. Druhá jmenovaná mohla mít alespoň radost z úspěchu svého kouče Boba Kerseeho, k němuž přešla na přelomu loňského a letošního roku. Ten získal trenérskou cenu, kterou převzal od své jiné veleúspěšné svěřenkyně Allyson Felixové.

Vycházející hvězdou byla vyhlášena devatenáctiletá Američanka Athing Muová, olympijská vítězka v běhu na 800 metrů. V mužské kategorii toto ocenění získal americký sprinter Erriyon Knighton, jenž v 17 letech skončil čtvrtý v olympijském závodě na 200 metrů a běhal rychlejší časy než v jeho věku světový rekordman Usain Bolt.

Cena pro členskou federaci, kde byl v nominované šestici i Český atletický svaz, putovala do Kostariky.

Světová atletika ocenila také jednání výškařů Gianmarca Tamberiho z Itálie a Mutaze Issy Baršima z Kataru, kteří se na olympijských hrách vzdali rozeskakování a využili možnost podělit se o zlatou medaili. Nyní získali cenu za inspirativní počin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme