Sprcha v délce písničky nebo kompost. Projekt Udrž to! radí, jak ulevit planetě

19. září 2023

Kdo z moderátorů se zapojil do výzvy Udrž to! 7 dní pro planetu? Co je to námořnická sprcha? A kde jsou hranice udržitelnosti? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Udrž to! 7 dní pro planetu, je projekt Českého rozhlasu zabývající se udržitelným způsobem. Moderátorka Jana Rychterová si o něm povídala v Klubu Rádia Junior s organizátorkou Šárkou Fenykovou a s Hanou Řičicovou, jednou ze zúčastněných.

Chcete si pravidla udržitelnosti vyzkoušet i vy? Zapojte se do našich ekovýzev a sbírejte virtuální odznáčky >>

Výzvy pro tváře stanic

Nejen české univerzity, ale i Český rozhlas se letos připojili k evropskému týdnu udržitelného rozvoje. V Evropě tento týden probíhají nejrůznější akce, přednášky a workshopy, které se udržitelností zabývají.

Šárka Fenyková

Organizátoři rozhlasového projektu Udrž to! v čele s Šárkou Fenykovou oslovili známé moderátory, aby se do týdne pro planetu zapojili a zviditelnili tak, jak můžeme naší Zemi pomoci. Moderátoři plní výzvy a natáčí o tom reportáže. „Každý den třeba Radiožurnál a další stanice vysílají nějaké příklady dobré praxe,“ popisuje Šárka.

Sprcha v délce písničky

Hanka dostala tři výzvy. „Měla jsem se pokusit přesvědčit svoje sousedy a sousedky, aby se mnou v domě začali kompostovat. To se mi úplně nepovedlo, takže jsem se stala členkou takového kompostovacího komunitního uskupení,“ shrnuje své snažení.

Hana Řičicová při cestě na komunitní kompost

Druhým úkolem bylo vyjet na výlet do lesa, což taky splnila. Třetí výzva byla zaměřená na spotřebu vody. Aby s ní neplýtvala, pokusila se Hanka o takzvané námořnické sprchování. To má být co nejkratší „Snažila jsem se sprchovat pouze na délku jedné průměrné písničky, což je zhruba tak do tří a půl minut,“ vysvětluje. Naopak sprše, která trvá mnohem déle a spotřeba vody je při ní velká, se říká hollywoodská.

Kam až zajít

„Spousta lidí prožívá klimatický žal a nechtějí zkrátka planetu zatěžovat víc, než musí,“ tvrdí Hana Řičicová. Důležité je si ale uvědomit, že udržitelný život by vám ten váš běžný život neměl kazit ani znepříjemňovat.

„Jsou dny, kdy se potřebuji zahřát a sprcha na 5 minut, 7 minut, mi udělá tak dobře, že jsem potom schopná třeba zajít na kompost,“ vysvětluje Šárka. „Ne každý den to musíš striktně dodržet a pak být v nějakém diskomfortu,“ dodává. Zkrátka všeho s mírou. Je potřeba brát ohled i na sebe a na své pohodlí. A už jen to, že nad udržitelnosti začnete přemýšlet, je dobrá cesta.

Jestli chcete vědět, jak se do projektu Udrž to! můžete zapojit i vy, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související