Česká televize spustí nové iVysílání. Podívejte se, jak bude vypadat

Česká televize 6. prosince spustí nové iVysílání. Na webu bude vůbec poprvé k nalezení exkluzivní obsah – první webové pořady České televize. Novou podobu platformy představil výkonný ředitel pro nová média Marek Doležel.

Současná verze iVysílání vznikla v roce 2011, její technologické jádro dokonce v roce 2009. Systém postupně zastarával a svojí technologií přestal dnešním uživatelským potřebám vyhovovat. „Nová verze iVysílání přinese běžným uživatelům v první fázi intuitivnější rozhraní, více redakční a kontextové nabídky a lepší kategorizaci obsahu,“ říká Doležel.

Do nového iVysílání bude mít přístup kdokoliv, stejně jako je tomu dnes. „Postupem času chceme nabídnout přihlášeným uživatelům nejen relevantnější obsah, ale i pokročilejší funkce, jako jsou třeba oblíbené či rozkoukané pořady,“ sděluje Doležel.

iVysílání také více zpřístupní archiv České televize, který je nejrozsáhlejším archivem českého obsahu na trhu. „Cílem naší nové služby bude přinášet hodnotná díla z let minulých, na která dnes nemáme licence pro použití v on-line prostoru, protože se zkrátka v době jejich vzniku o vysílání pořadů na internetu třeba ještě vůbec neuvažovalo nebo internet neexistoval. Touto aktivitou chceme také vyhovět našim divákům, kteří si o dostupnost některých archivních pořadů neustále píšou,“ říká výkonný ředitel pro nová média. 

Vizuálně čisté řešení

Platforma se tak zaměří třeba na zpřístupňování českých a československých titulů z období do roku 2000, což je žádaný typ obsahu. „Věříme, že část takového obsahu má mimo jiné také potenciál k oslovení například mileniálů v rámci stále rezonující retro vlny zaměřené na kulturu a estetiku 80. a 90. let,“ myslí si Doležel.

Stejně jako jiné podobné platformy, i iVysílání bude obsah kontextově doporučovat, aby diváci nemuseli dlouho hledat. „Dáváme poměrně velký důraz na kuraci obsahu naší redakcí, kdy chceme editorsky seskupovat a doporučovat tematický obsah různým zájmovým skupinám diváků,“ uvádí Doležel.

Homepage nového iVysílání
Zdroj: ČT

Platforma také představí nový design. „Náš designérský tým provedl řadu různých uživatelských výzkumů, zkoumal a inspiroval se u ostatních zahraničních veřejnoprávních televizí a myslím, že přišel s velmi funkčním, jednoduchým a vizuálně čistým řešením,“ uvedl Doležel.

Stránka pořadu v novém iVysílání
Zdroj: ČT

Velkou novinkou jsou exkluzivně webové pořady, které k příležitosti spuštění iVysílání vznikají, podobně jako už například na webu ctart.cz

„V prosinci uvedeme na nové webové platformě v premiéře hned tři projekty. Diváci se mohou těšit na dokumentární sérii Šimona Šafránka mapující třicet let rapové muziky v Česku RapStory, dále na Kritiku budoucnosti, což je magazín youtuberů Martina Roty a Patrika Kořenáře, kteří si kladou za cíl představit zajímavá povolání budoucnosti, a na pořad Do divočiny, v němž se diváky pro českou krajinu pokusí nadchnout Prokop Pithart,“ říká výkonný ředitel pro nová média.

Nová verze webu se spustí 6. prosince, na jaře příštího roku se spustí nová mobilní aplikace a HbbTV platforma. Dále budou následovat aplikace pro chytré televize.