Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Představitelka art brut známá po světě. Galerie Futura uvede výstavu malířky Anny Zemánkové

Výstava Anny Zemánkové. foto: FUTURA

Dílo Anny Zemánkové se v Česku během posledních dvou desítek let téměř nevyskytovalo. Přesto jsou práce této autorky, jež bývá řazena do směru art brut, ve sbírkách po celém světě. Galerie Futura v Praze představí průřez její tvorbou.
  5:00

Anna Zemánková (1908 - 1986) je jednou z nejvýznamnějších světových malířek art brut, přesto se svou tvůrčí vizí podstatám tohoto hnutí vymykala a je v rámci něj považována za solitérku. Její díla byla vystavena i na Bienále v Benátkách, New Yorku, Paříži, na samostatných výstavách v Lausanne a v Praze. 

Ačkoliv Anna Zemánková v posledních letech svého života trpěla vážnou formou curkovky, nepřestávala tvořit. Tvorba pro ni byla životní sílou, jejíma rukama vznikala díla „která byla krásnější, než kdy stvořila příroda“.

Výstava Anny Zemánkové.
Výstava Anny Zemánkové.

Projekt galerie Futura, pod kterým je kurátorsky podepsaný Lukáš Hofmann, držitel ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2018, představuje roztodivný svět jejích rostlinných kompozicí, snaží se prozkoumat formální vývoj tvorby Zemánkové a zasadit ho do kontextu současného umění. Ve výstavě figurují i série děl – motýlů, menších saténových děl, raných kreseb – které nebyly dosud vystavené. Výstava si klade za úkol zvýšit lokální povědomí o této československé autorce. 

„ Anna Zemánková neprošla klasickým uměleckým tréninkem, a tak je často přiřazována do stylu art brut. Vyučila se místo toho zubní dentistkou, i proto můžeme v jejím díle často pozorovat velmi jemnou, detailní práci. Svoje díla vnímala autorka jako pěstování „květin, které jinde nerostou“, a vytvářela často fantaskní, mimozemské tvary, které svou formální i vizuální kvalitou potěší jakékoli příznivce umění, zdaleka ne jen ty „poučené“,“ popisuje Hofmann.

„Její výstava v galerii Futura je unikátní tím, že je to její první větší samostatná výstava v Praze, která si klade za cíl zpracovávat celý vývoj této umělkyně, ukázat dříve nevystavená díla, a zařadit její tvorbu do dialogu s kontextem současného umění,“ dodává.

Výstava probíhá od 7. prosince do 16. ledna. 

Autor: