Zde může být vaše reklama.

Model památníku olomoucké synagogy je hotový

Model památníku olomoucké synagogy je hotový

foto: Olomouc.eu

02. 12. 2021 - 08:06

2300 hodin trvala výroba modelu olomoucké synagogy, který vznikl na 3D tiskárně a na radnici ho představili odborníci z katedry geoinformatiky Univerzity Palackého.

Objekt bude následně ve slévárně sloužit k výrobě finálního bronzového modelu synagogy. Památník bude stát na kamenném soklu na Palachově náměstí. Připomínat má nádhernou olomouckou synagogu, kterou zničili v březnu 1939 nacisté.

„Jsem moc rád, že jsme mohli Židovské moci Olomouc s tímto bohulibým záměrem pomoct. Naši bývalí spoluobčané, kterým holokaust vzal úplně všechno včetně života, si takovou důstojnou připomínku zaslouží,“ říká primátor Mirek Žbánek, který myšlenku vytvoření památníku od začátku podporuje. Město finančně podpořilo právě vytvoření 3D modelu.

Kromě odborníků z katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého spolupracoval na modelu také významný olomoucký sochař Jiří Žlebek. Autorem základní studie celého památníku na Palachově náměstí je architekt Michal Sborwitz.

Židovská obec Olomouc dostala příslib velkého finančního daru od olomouckého rodáka Petera Briesse. Ten musel v dětství s rodiči z Olomouce utéct před nacisty.

Dar ale nepokrytě celé náklady na odlití a postavení památníku, iniciátoři tak hledají další zdroje. Model synagogy by na svém místě mohl stát už v příštím roce.

Další články