The Capitals: Matovič chce dát seniorům 500 eur za registraci k očkování

© Shutterstock

Co zajímavého se odehrává v Evropě? Přečtěte si dnešní The Capitals!


BRATISLAVA

Matovič chce dát seniorům 500 eur za registraci k očkování. Lidé starší 60 let, kteří se do Vánoc registrují na dávku vakcíny proti covidu-19, by mohli získat od vlády bonus v hodnotě 500 eur. Navrhuje to ministr financí Igor Matovič. Slovensko se tak ubírá odlišnou cestou, než třeba Řecko či Rakousko, které chtějí naopak trestat neočkované.

Slovenský vládní kabinet takový krok podporuje, nyní však záleží, jak se k němu postaví slovenský parlament. (Michal Hudec | EURACTIV.sk)


PAŘÍŽ

Ochrana právního státu bude Macronovou prioritou. Mezi hlavními prioritami francouzského předsednictví v Radě EU, kterého se země chopí 1. ledna 2022, bude ochrana právního státu. Potvrdil to sám prezident Emmanuel Macron na půdě evropského Výboru regionů. Nestranná justice, nezkorumpovaná politická moc a svobodná média budou podle něj klíčem ke zlepšení. (Magdalena Pistorius | EURACTIV.fr)


VÍDEŇ

Rakouské ministerstvo blokuje výstavbu dálnic. Projekt výstavby dálnice v okolí Vídně v hodnotě 2 miliard eur neprošel „klimatickou zkouškou“. Uvedla to rakouská ministryně pro klima, životní prostředí a dopravu Leonore Gewesslerová. Pobouřila tím především vídeňskou radnici, která na stavbu dálnice spoléhala. Nejedná se přitom o jediný případ, kdy ministerstvo blokuje stavbu dopravního spojení, podobná situace nastala i v Dolních Rakousech. (Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)


BUDAPEŠŤ

Maďarský úřad vlády se schovává za rekonstrukci. Ulice před maďarským úřadem vlády, kde se koná valná většina vládních schůzí a kde měli novináři vzácnou možnost odchytnout si členy kabinetu k rozhovoru, bude dlouhodobě uzavřena. Informoval o tom Telex a 444.hu.

Oficiálním důvodem je rekonstrukce, která má podle maďarských policistů trvat několik let. Úřad zodpovědný za správu historického centra Budapešti nicméně potvrdili, že prodloužení rekonstrukce si přál sám její zadavatel. Ulice navíc zůstává téměř nedotknuta, neprobíhají zde žádné stavební práce, jeden z místních domů je pouze obestavěn lešením, na kterém visí logo společnosti Fejér patřící do majetku Lőrince Mészárosa, blízkého přítele premiéra Viktora Orbána. Ulicí navíc nadále mohou jezdit vládní vozidla. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com s Telex)


SOFIE

Téměř polovina Bulharů odmítá očkování. Vakcínu proti covidu-19 dlouhodobě odmítá zhruba 45 % Bulharů. Vyplývá to ze série průzkumů Gallup International. Jejich postoj nezměnila ani přísnější opatření a zavedení očkovacích certifikátů. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář