Na sociálních sítích je šířeno video, ve kterém vystupuje Ryan Cole. Stejné video, přeložené dezinformačním projektem Otevři svou mysl, je rozesíláno i řetězovými e-maily. Cole ve videu například tvrdí, že spike protein je jedem. Dále uvádí, že po injekci mRNA vakcíny „nezůstává spike protein pouze v deltovém svalu, spike cirkuluje ve vaší krvi a přistává v mnoha orgánech“.

Není to pravda. „Spike protein neobíhá v těle. Krátce po první dávce vakcíny se malé množství může nacházet v krvi či v různých tkáních a orgánech, ale drtivá většina množství této bílkoviny zůstává ve svalu, do kterého byla vakcína vpíchnuta (60%), a v nedaleké mízní uzlině (30%), kde posiluje imunitní odpověď,” řekl dr. Oliver Stojković, genetik a profesor na Lékařské fakultě Univerzity v Bělehradě. „Velmi malé množství spike proteinu by se mohlo nacházet (v prvních dnech po očkování) v krvi, ale poté, co protein projde játry, bude zničen enzymy a poté projde ledvinami a močí bude vyloučen z těla,” řekl vědec AFP.

MRNA vakcíny se používají po celém světě a výzkum této technologie začal na počátku 90. let minulého století. Vakcíny mRNA, na rozdíl od tradičních přípravků obsahujících oslabené nebo usmrcené patogeny nebo jejich proteiny, spoléhají na molekulu mRNA, která kóduje S-protein viru SARS-CoV-2 koronaviru. Výsledkem je, že tělo produkuje tento protein samostatně. Imunitní systém na ně reaguje a vytváří protilátky, aby mohl v budoucnu chránit tělo před skutečným koronavirem.

Cole ve videu dále cituje na podporu svých tvrzení blíže nespecifikovanou „harvardskou studii na 13 zdravotních sestrách“, která prý prokázala, že spike protein cirkuluje v těle nejméně dva týdny. Studie prý zjistila, že 11 ze zmíněných 13 sester mělo po podání první dávky vakcíny „zaznamenatelné hladiny proteinu SARS-CoV-2“. „Spoustě lidí chybí něco, čemu se říká mRNA, enzym, který RNA rozkládá, takže může cirkulovat ještě déle,“ dodává ještě Cole. Ani v tomto případě to ale není tak, jak prohlašuje. Jak agentuře AFP Fact Check sdělil jeden z autorů citované studie, výzkumník David Walt, Cole její výsledky dezinterpretoval. Cole ve videu uvádí i falešná tvrzení o poškození plic nebo mozku.

Na podporu svých tvrzení o údajném nebezpečí spike proteinu Cole ve videu cituje studii týmu vědců z vědeckého ústavu Salk Institute for Biological Studies, jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Circulation Research. Podle dr. Stojkoviće však Cole výsledky studie chybně interpretoval. Vědci ve studii podle Stojkoviće ukázali, že pokud se křečkům podá obrovské množství spike proteinů (cca 100 milionů) – nikoliv samotná vakcína – způsobí to určitá poškození plic a mitochondrií v buňkách plicní tepny.

Dr. Ryan Cole je dermatopatolog a majitel Cole Diagnostics Laboratory v Garden City, Idaho. Záznam jeho projevu byl pořízen na akci nazvané „White Coat Summit“ , která se konala 27. července 2021 v Texasu u příležitosti výročí organizace American Frontline Doctors (AFLD). Kompletní Coleova prezentace v délce téměř 18 minut je k dispozici zde .

Od svého založení AFLD šíří řadu dezinformací o pandemii a o onemocnění Covid-19 a jeho výstupy byly už mnohokrát vyvráceny fact-checingovými organizacemi a médii ( 1, 23, 4, 5, 6 ). Pravděpodobně nejznámější jeho dezinformací byla údajná účinnost léku hydroxychlorochin při léčbě onemocnění Covid-19. Nepřesná tvrzení, která Cole dříve zveřejnil, byla také předmětem analýz portálů Health Feedback či FactCheck. Více o něm a jeho tvrzeních se také dočteme v češtině na webu Deník.cz nebo angličtině na webu AFP.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.