Dějiny vtělené do hospodských historek. Prozaický debut Jakuba Mazance je zdařilou alegorií

7. prosinec 2021

Jakub Mazanec vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde nyní působí jako doktorand na Ústavu světových dějin. Literárně debutoval v roce 2015 básnickou sbírkou Souhvězdí nomáda a už tam hrály jistou roli politika a historie – nejen v rovině motivické, ale i jako zdroj lexika a nástroj metaforiky. Zcela zásadní úlohu pak sehrávají v jeho nové knize, stodvacetistránkové próze s názvem Hostinec Evropa, která vyšla v Nakladatelství Petr Štengl.

Přebal knihy Jakuba Mazance: Hostinec Evropa

Již poměrně výrazná obálka se sekorovsky laděnými karikaturami od ilustrátorky knihy Johanky Rosendorfové dává tušit, jaký žánr si autor pro svůj prozaický debut zvolil. Jedná se totiž o alegorii, v současné české literatuře poměrně řídce využívanou, kterou si většina dnešních čtenářů asi nejvíce spojuje s Farmou zvířat George Orwella. I v tomto případě jde o politickou satiru, ovšem jak napovídá název knihy, Jakub Mazanec umístil svůj modelový svět do české kultuře blízkého prostředí hostince.

Poutavé lekce z dějepisu

Vypravěčem je hostinský, jemuž se přezdívá Šéf, a obdobně přiléhavými jmény či přízvisky jsou obdařeny i ostatní postavy, které zde reprezentují jednotlivé evropské státy. Ty tudíž není těžké rozklíčovat, stejně jako vybrané události z nedávných dějin našeho kontinentu, které autor v šestnácti tematicky rozdělených kapitolách připomíná. Jejich hrdiny bývají nejčastěji místní štamgasti – členové takzvaného Spolku, který tu představuje Evropskou unii (mezi nimiž samozřejmě nechybí ani Česko alias Švejk), a pár výrazných solitérů, jako jsou například Medvěd, Earl Grey nebo přespolní strýček Sam (čili Rusko, Velká Británie a Spojené státy americké).

Odborná průprava vystudovaného historika se v knize Hostinec Evropa šťastně potkává s autorovou tvůrčí invencí a také s bohatostí českého jazyka, která Jakubu Mazancovi dovolila vyprávět nefalšované hospodské historky, v nichž se přitom ukrývají důležité informace ze světa evropské politiky. A i když autor očividně patří k zastáncům myšlenky jednotné Evropy, není jeho cílem prounijní agitace, nýbrž mnohem sympatičtější snaha přimět zejména mladší čtenáře o těchto otázkách hlouběji přemýšlet. Odlehčená forma, kterou za tímto účelem zvolil, by snad mohla zmíněnou cílovou skupinu zaujmout a přitáhnout. 

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související