2. 12. 2021

Blíží se budoucnost z Black Mirror?

Blíží se budoucnost z Black Mirror?

Letos v prosinci to je deset let od premiéry futuristických předpovědí v seriálu Black Mirror (Černé zrcadlo). A jak se civilizace zatím posunula k někdy až děsivým předpovědím? Mrkneme na to v dnešním článku, kde si připomeneme některé epizody a srovnáme je se skutečností přítomnosti.

1×01 – The National Anthem (Národní hymna)

Seriál
Britský premiér je vydírán, aby měl sex s prasetem v živém televizního přenosu.

Skutečnost
V roce 2015 vyšla neautorizovaná biografie, v níž se tvrdí, že David Cameron v rámci svého zasvěcení do spolku Pierse Gavestona na Oxfordské univerzitě jednou vložil „privátní“ část svého těla do úst mrtvého prasete. Nebyly předloženy žádné potvrzující důkazy a tato historka byla Cameronem popřena.

1×02 – Fifteen Million Merits (Patnáct milionů meritů)

Seriál
Bing je jedním z milionů lidí žijících v bezútěšné budoucnosti, kde musí všichni každý den šlapat do pedálů rotopedu, aby tak vyráběli energii. Za to získávají merity, bezhotovostní měnu, za kterou si poté mohou koupit jídlo z automatů, vylepšovat svoje počítačové avatary a podobně. Tito lidé žijí uvnitř obrovského komplexu a nikdy nechodí ven. Jejich pokoje jsou velké cirka 2,5 krychlových metrů a stěny jsou vyrobeny z televizních obrazovek, které se kdykoliv během dne samy zapnou a začnou vysílat reklamy. Pokud chce člověk reklamu přeskočit nebo jen vypnout zvuk, stojí ho to nějaké merity.

Skutečnost
Rok po vysílání BBC přinesla zprávu, že vězni v brazilské věznici si mohou odmazat den ze svého trestu tím, že stráví osm hodin šlapáním na kolech připojených ke generátorům.

1×03 – The Entire History of You (Celá tvá minulost)

Seriál
Lidé mají v oku implementovaný chip, díky kterému se nahrává všechno, co vidí a to si mohou zpětně přehrávat.

Skutečnost
Takhle daleko ještě nejsme, ale v roce 2019 si Samsung nechal patentovat kontaktní čočky, které mohou nahrávat vše, co jejich uživatel vidí.

2×01 – Be Right Back (Přijdu hned)

Seriál
Martha je zdrcena, když její přítel Ash zahyne při automobilové havárii krátce poté, co se společně přestěhují na venkov. Během jeho pohřbu jí kamarádka Sarah řekne o službě, která lidem umožňuje komunikovat se zesnulými díky využití jejich online příspěvků a profilů. Když pokročí na další level objedná si domů robota, který vypadá a chová se stejně jako její zesnulý přítel.

Skutečnost
V roce 2017 Eugenia Kuyda vynalezla program Roman Bot. Do tohoto programu s umělou inteligencí se vložily textové zprávy napsané jejím mrtvým nejlepším přítelem. Neuronová sít, se naučila jeho slovní zásobu a řečové vzory, aby se s ním mohlo nadále komunikovat i ze záhrobí. Takže už stačí počkat jen na toho robota.

2×03 – The Waldo Moment (Medvídek Waldo)

Seriál
Komik Jamie Slater poskytuje hlas pro Walda, animovaného modrého medvěda, který si v noční show utahuje z politiků. Jamieho producent Jack Napier navrhne, aby Walda vytáhl na nový level a pustil se do místních voleb proti Liamu Monroeovi, muži kterého ve své show zesměšnil. Jamie neochotně souhlasí a poté je Waldo pozván do diskuzního pořadu, kde se do opozice pustí s prohlášením, že jsou falešní víc než animovaný medvěd a stane se okamžitě populárním mezi voliči. Jamie však trpí pocitem viny a nabádá lidi, aby pro Walda nehlasovali, jenže producent Jack má jiné plány Jamieho nahradí. Nakonec Waldo ve volbách neuspěje, pachuť z vítězství proti animované postavičce ale zůstává…

Skutečnost
Boris Johnson byl 24. července 2019 zvolen britským premiérem. Od té doby už předvedl spoustu věcí, za které by se ani Waldo nemusel stydět.

3×01 – Nosedive (Pád střemhlav)

Seriál
Chování lidí a jejich postavení ovlivněno tím, jak je ostatní hodnotí na sociálních médiích. Hlavní hrdinka Lacie se snaží zvýšit své hodnocení ze 4.2 alespoň na 4.5, aby si mohla dovolit lepší život v lepší společnosti.

Skutečnost
V roce 2018 začala čínská vláda v několika velkých městech testovat systém „sociálního kreditu“. Systém trestá občany, kteří se dopouštějí „nechválihodných“ přestupků proti etiketě – například pouštění hudby ve vlaku, podvádění při zkouškách, nedostavení se k rezervaci v restauraci nebo odmítání návštěv starších příbuzných – tím, že jim strhává body z jejich záznamů. Za nedostatečný počet bodů můžete být potrestáni čímkoli od zákazu létání až po omezení rychlosti internetu.

3×04 – San Junipero

Seriál
V přímořském městečku roku 1987 se mladá, plachá dívka vydává na párty. Tam potkává divokou a aktivní dívku, se kterou naváže silné pouto, které dokáže vzdorovat i zákonům prostoru a času. Nakonec se ukáže, že se jedná u virtuální realitu, která pomáhá vyrovnat se samotou ve stáří.

Skutečnost
O něco podobného se snaží firma Rendever. Má za cíl pomoci starším lidem bojovat proti sociální izolaci pomocí „reminiscenční terapie“ ve virtuální realitě, která jim umožní znovu navštívit jejich dům z dětství nebo místo svatby.

3×06 – Hated in the Nation (Nenávist národa)

Seriál
Robotické včely vraždí lidi, co použijí na sociálních sítích nesprávný hashtag.

Skutečnost
Zatím robotické včely nic moc, ale už pomáhají s opylováváním. Na vraždy podle hashtagů je bude potřeba teprve naprogramovat.

4×05 – Metalhead (Železná vůle)

Seriál V postapokalyptické krajině skotské vysočiny se nachází trojice lidí, která se po krádeži ve skladu snaží uniknout před robotickými „psy“. Jenže to není úkol vůbec jednoduchý, ale spíš nemožný.

Skutečnost
Psí roboti od Boston Dynamics jsou již skutečností. Zatím tedy nenahánějí lidi, ale to už je jen otázka času a toho správného algoritmu.

5×01 – Striking Vipers

Seriál
Staří kamarádi z vysoké školy Danny a Karl se potkávají ve virtuální realitě své oblíbené počítačové hry. Z nočních dýchánků se ovšem vyklube něco nečekaného, když zjistí, že ve hře spolu mohou mít sex.

Skutečnost
Dnešní sexuální haptické pomůcky ovládané přes internet společně s desítkami erotických her, dokážou něco podobného. Vyrábí se například i set pro páry, kde umělá vagina připojená přes Bluetooth k počítači, přenáší všechny vzruchy do vibrátoru, taktéž připojeného přes Bluetooth.

5×02 – Smithereens

Seriál
Chlápkovi hrábne a unese jedno z vedoucích pracovníků jedné z největších sociálních sítí, aby se vyrovnal se ztrátou své ženy a její závislostí právě na této síti.

Skutečnost
To natočili o Facebooku, ne?

Za každej like dostane autor bonbón! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Nic novýho pod sluncem viz např....
před 71 týdny
Fruiko

Fruiko

Což je zmíněný v tom článku, který komentuješ.
před 71 týdny
_-0-_

_-0-_

Njn, to máš pravdu. Chtělo to se znovu podívat na článek před RE na comment. Sorry jako :-)
před 71 týdny
Další články k tématu