Americký senát projednává zákon zaměřený proti praktikám scalperů, používání “Grinchbotů” bude zřejmě trestné
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Americký senát projednává zákon zaměřený proti praktikám scalperů, používání “Grinchbotů” bude zřejmě trestné

Americký senát projednává zákon zaměřený proti praktikám scalperů, používání “Grinchbotů” bude zřejmě trestné

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

2. 12. 2021 11:18 2

Scalpeři a jejich pokročilé nástroje komplikují život běžným zákazníkům, což platí i pro celou řadu hráčů, kteří i nadále čekají, až se dostanou k nové konzoli. Američtí politici nyní přišli s návrhem zákona, díky němuž by se proti praktikám scalperů dalo bojovat.

Reklama

  • Ve Spojených státech se projednává “zákon na zastavení Grinchbotů”
  • Senátoři chtějí aktivně bojovat proti scalperům
  • Používání programů k nákupu zboží by mohlo být postaveno mimo zákon

Lidé nakupující nedostatkové zboží jako jsou zmíněné konzole, ale také grafické karty a další hardware, který následně přeprodávají za vyšší ceny, by do budoucna mohli narazit na značné komplikace. Američtí senátoři totiž projednávají “zákon na zastavení Grinchbotů”, jenž odkazuje na počítačové programy skupující dané zboží v internetových obchodech. Politici se odrazili od zákona, skrze který už od roku 2016 úspěšně bojují proti spekulantům s lístky na koncerty a další akce. Používání programů k získávání výhody oproti běžným zákazníkům jednoduše chtějí postavit mimo zákon, pokud by někdo tímto způsobem nakupoval, zřejmě by se vystavoval riziku velké pokuty.

“V dobách, kdy by měly rodiny trávit čas s těmi nejbližšími, nutí digitální ‘Grinchboti’ Američany prohledávat internetové stránky s nadějí, že narazí na cenově dostupný dárek, nebo zaplatit horentní sumy za jedinou hračku,” prohlásil senátor Paul Tonko, přičemž dodal, že nejde pouze o komplikace pro koncové zákazníky. “Vytváří problém pro malé podniky, lokální obchody a další podnikatele, kteří se snaží, aby měli v nabídce dostupné to nejlepší zboží pro své zákazníky.” Tonko následně vyzval kolegy, aby se okamžitě připojili k řešení problému, aby ještě stihli zachránit letošní svátky.

O miniledničku Xbox je obří zájem, scalpeři ji přeprodávají za násobky ceny. Šlo přitom o první vlnu předobjednávek
i Zdroj: Hrej.cz

O miniledničku Xbox je obří zájem, scalpeři ji přeprodávají za násobky ceny. Šlo přitom o první vlnu předobjednávek

Microsoft včera ve vybraných státech světa spustil předobjednávky miniledničky inspirované designem konzole Xbox Series X a…

20. 10. 2021 11:24

Podobná diskuze už proběhla i v britském parlamentu, debatovalo se přímo o herním hardwaru, na který se scalpeři s oblibou zaměřují. V Japonsku se proti těmto praktikám snaží bojovat přímo obchodníci, třeba tím, že záměrně znehodnotí obal s prodanou konzolí, aby od přeprodávání odradili. Jeden z obchodních řetězců dokonce zavedl pravidlo, dle kterého je na krabici napsáno jméno zákazníka, přičemž je zároveň zničen obal od gamepadu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama