Vondruška: I když bude Gréta brečet na ulici, tak fyzikální zákony nezmění

Spisovatel Vlastimil Vondruška se v rozhovoru pro MFdnes vyjádřil také ke „Green Dealu“.

Vlastimil Vondruška
Vlastimil Vondruška

Zdroj

Existují určité fyzikální zákony, které tím, že bude Gréta brečet na ulicích prostě nezmění. Na  Zemi jsou k dispozici přesně dané surovinové a energetické zdroje. Všechna takzvaná úsporná energetická zařízení potřebuji komponenty ze vzácných prvků kterých je málo.

Takže sice chceme rozšiřovat párky fotovoltaických elektráren, ale docházejí kovy, ze kterých se vyrábějí. V roce 2030 přestaneme podle Green Dealu vyrábět spalovací motory a přejdeme na elektromotory, ale nebudeme mít suroviny na jejich výrobu. Až dojde Lithium Neodym či Indium co pak? A nebudeme mít ani dostatek čisté elektřiny.

Jaroslav Bašta: Žádná krize, jen první fáze Green Dealu

Už teď si necháváme obrovskou škálu zboží pokrytecky vyrábět v Číně, abychom tím uhlíkově nezatížili Evropu. Ale je to pořád výroba na téhle planetě! Člověk by neměl měnit přírodu, ale sám sebe. A nestrašme se, klimatických změn přežila planeta už nespočet. Musíme se jen přizpůsobit. Na planetě jsme hosty. Nemůžeme zvedat hlavu do nebes, jak se říkalo ve středověku, protože Bůh je silnější než my, dodává Vlastimil Vondruška.

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Karikatura zcela přesně vystihuje a charakterizuje tuto děvu. Opravdu je mi záhadou, jak se tato zjevně postižená a duševně narušená děva dostala do podvědomí mnoha politiků. Jedinou odpovědí pro mne je, že kdyby ty politiky nakraslil stejný karikaturista, vypadali by tak nějak podobně. Prostě taky postižení. A obyčejní lidé co ji podporují? To… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ona jsou jen sauronova ústa. Jako ostatně mnozí politikové, ředitelé i tiskoví mluvčí.
Kdybychom viděli tu propletenou strukturu až k hlavě hydry, asi bychom se z beznadějnosti zbláznili.

cablik
cablik
před 2 lety

Přesně tak na žádné bláboly té zelené fanatičky neskočíme v Čechách stále platí že je 1+1=2. Hlavně si to musí uvědomit co nejvíce lidí a nevolit poskoky tohohle šílenství.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Nevolit poskoky je dost obtížné, když jediný jejich program byl antibabiš, na který naskočila většina voličů. Navíc nevěřím ani tomu, že volby nebyly cinknuté, takže babo raď, jak z toho?

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Už se stalo… už je zvoleno.