Hlavní obsah

Zeman se u Hubáčkové přimlouval za kanál DOL. Řekla mu, že ho nepodpoří

Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman jednal v Lánech s kandidátkou na ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou.

Reklama

aktualizováno •

Kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková byla u prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech. Před ní byl u prezidenta kandidát na ministra školství Petr Gazdík.

Článek

Čtvrtým dnem dnes pokračují rozhovory prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry nové vlády premiéra Petra Fialy. Na zámek do Lán za prezidentem přijel dopoledne kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN), následovala ho kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

„Nevyhýbám se tématu Bečva a nějakého dořešení v rámci resortu. Vím, že je kauza stále v šetření policie, nicméně musíme se tím zabývat i my na Ministerstvu životního prostředí,“ řekla po setkání s prezidentem v Lánech kandidátka na ministryni životního prostředí Hubáčková.

Prezident podle ní také otevřel otázku kanálu Dunaj-Odra-Labe a zdůraznil, že je velkým zastáncem myšlenky jeho stavby. „Já stojím na té straně, která nepodporuje Dunaj-Odra-Labe a netajila jsem mu to a vysvětlila jsem mu i proč,“ dodala kandidátka na ministryni životního prostředí, že s prezidentem řešila i toto téma.

Hubáčková také potvrdila, že po případném vstupu do vlády skončí jako zastupitelka Ratíškovic i Jihomoravského kraje, ale senátorkou zůstane. „Volby do mého senátního obvodu budou příští rok, takže souběh bude deset měsíců. Troufám si říct, že s plnou vervou to zkusím zvládnout,“ poznamenala. Je senátorkou za Hodonínsko.

Kandidát na ministra školství Petr Gazdík po setkání řekl, že s prezidentem řešil vize českého školství. Řešili například, jak vidí Gazdík problémy ve školství kvůli koronaviru.

„Diskutovali jsme o změnách obsahu vzdělávání, pan prezident se ptal na distanční výuku, byl velmi orientován v mém životopise. Věděl, že učím na vysoké škole, věděl o tom, že jsem byl radním pro školství Zlínského kraje. Diskutovali jsme o budoucí podobě maturitní zkoušky, diskutovali jsme o tom, jaké obory by do budoucna mělo preferovat české školství a jak zabránit tomu, aby studenti nestudovali obory, ve kterých poté nenajdou uplatnění,“ řekl po schůzce s prezidentem v Lánech Petr Gazdík.

Kandidát na ministra školství také dodal, že mu Zeman popřál hodně štěstí a řekl, že školství je velmi náročné a že ho čeká těžká práce.

Schůzky se všemi kandidáty

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Dosud se Zeman setkal s kandidátem na ministra pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), nominantem na ministra kultury Martinem Baxou (ODS), adeptem na post ministra pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (STAN), kandidátem na ministra spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nominantkou na ministryni obrany Janou Černochovou (ODS).

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. V minulém týdnu se nominace kvůli spekulacím o jeho podnikání vzdal místopředseda STAN Věslav Michalik. Starostové na jeho místo vybrali bankéře Jozefa Síkelu.

Tabulka: „Jízdní řád“ ministrů

Pondělí29. 11.Ivan Bartošministr pro místní rozvoj
Úterý30. 11.Martin Baxaministr kultury
Mikuláš Bekministr pro EU
Středa1. 12.Pavel Blažekministr spravedlnosti
Jana Černochováministryně obrany
Čtvrtek2. 12.Petr Gazdíkministr školství
Anna Hubáčkováministryně životního prostředí
Pátek3. 12.Marian Jurečkaministr práce a sociálních věcí
Pondělí6. 12.Martin Kupkaministr dopravy
Helena Langšádlováministryně pro vědu a výzkum
Úterý7. 12.Jan Lipavskýministr zahraničí
Zdeněk Nekulaministr zemědělství
Středa8. 12.Vít Rakušanministr vnitra
Jozef Síkelaministr průmyslu
Čtvrtek9. 12.Zbyněk Stanjuraministr financí
Michal Šalomounčlen vlády pro legislativu
?Vlastimil Válekministr zdravotnictví

Reklama

Doporučované