Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Státy Evropské unie se stále marně dohadují, jak vyřešit vysoké ceny energií

Státy Evropské unie se stále marně dohadují, jak vyřešit vysoké ceny energií
Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová dnes přislíbila, že unijní exekutiva v polovině prosince navrhne možnost, jak by státy mohly společně nakupovat plyn do strategických rezerv, aby zajistily dostatečné zásoby | zdroj: Profimedia

Země Evropské unie stále marně hledají společnou cestu, jak se vyrovnat s vysokými cenami energií, které řadu z nich přiměly sáhnout ke krokům zmírňujícím jejich dopad na obyvatele a firmy.

Některé státy jako Francie či Španělsko zopakovaly na dnešním jednání unijních ministrů energetiky požadavky na zavedení společných nákupů plynu či na reformu trhu s energiemi. Druhá skupina zemí reprezentovaná Německem či Nizozemskem ovšem nadále odmítá v zájmu hladkého fungování trhu měnit jeho pravidla či zastropovat ceny. Evropská komise dnes přislíbila, že připraví podmínky pro společné nákupy strategických rezerv plynu.

Sedmadvacítka se bez výraznějších výsledků snaží o jednotný přístup již od začátku podzimu, kdy v souvislosti s hospodářským oživením a nedostatkem zásob plynu začaly ceny výrazně růst. Unijní země se shodly na podpoře krátkodobých opatření jako jsou daňové úlevy či přímá finanční podpora nejzasaženějších skupin obyvatel. Na kroky, které mají zamezit dlouhodobě vysokým cenám či jejich výrazným výkyvům v budoucnu, však mají státy odlišný pohled.

„Myslíme si, že je třeba řádně zvážit reformu energetického trhu,“ řekla novinářům španělská ministryně energetiky a životního prostředí Teresa Ribeiraová, jejíž země patří k nejaktivnějším zastáncům změny určování cen elektřiny. Spolu s Francií, Itálií, Řeckem a Rumunskem dnes zveřejnily výzvu požadující úpravu energetických pravidel EU.

Německo, Nizozemsko a šest dalších zemí se naproti tomu podepsaly pod společné prohlášení, podle kterého je výkyv cen pouze dočasný a není kvůli němu třeba měnit dosud fungující pravidla.

Česko se řadí spíše k první skupině států, když požaduje hlavně stanovení horní hranice cen emisních povolenek. Evropský regulátor, jehož lídři států pověřili kontrolou fungování trhu s povolenkami i energiemi, však koncem listopadu uvedl, že nezjistil žádné manipulace vedoucí k umělému růstu cen, o kterých hovořil český premiér Andrej Babiš.

Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová dnes přislíbila, že unijní exekutiva v polovině prosince navrhne možnost, jak by státy mohly společně nakupovat plyn do strategických rezerv, aby zajistily dostatečné zásoby.

Zdroje: