3. prosince 2021 • 04:40

Zpověď Václava Kadlece: v 16 v šatně Sparty, peprné zápisné a Řepkův řev

Autor: šf, jav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patřil mezi supertalenty českého fotbalu. A tomu také odpovídalo, že už měl Václav Kadlec v šestnácti letech svého agenta a přestoupil z Bohemians do Sparty. Ve své knižní zpovědi nazvané Já to nevzdám!, kterou pro edici deníku Sport zaznamenal redaktor Jan Vacek, vzpomíná nynější útočník Mladé Boleslavi krom jiného i na to, jak poprvé vkročil do letenské šatny nabité osobnostmi typu Patrika Bergera nebo Tomáše Řepky. A také popisuje, jak se vyvíjel jeho vztah s vyhlášeným bouřlivákem. Server iSport.cz přináší první ukázky z Kadlecovy knihy, kterou si už nyní můžete objednat na iKiosek.cz.



Dobrý den, pane...

Titul, zápasy v Evropě, reprezentace. Možnost hrát po boku fantastických fotbalistů. Připadal jsem si jako ve snu. V hodně intenzivním snu. Prakticky ze dne na den jsem vstoupil do vod velkého fotbalu. A musel plavat…

Když jsem na začátku léta 2008 poprvé přetahoval přes hlavu rudý dres, samozřejmě jsem vůbec nevěděl, co mě čeká. Zaměstnávala mě jediná myšlenka: Jsem hráčem Sparty. Té Sparty! Největšího klubu v zemi.

Dostal jsem smlouvu na 35 tisíc korun měsíčně. Na první pohled se může zdát, že se to od nabídky Bohemky moc neliší, ale měl jsem fantastické prémie. Nikdo ve Spartě nečekal, že bych mohl v tak mladém věku opravdu nastupovat, tak mi to tam nasázeli. (...)

Kadlec o své knize, kariéře i Stramaccionim: Některé věci jsem neřekl ani manželce
Video se připravuje ...

Super bylo, že mi všichni kluci hned řekli, abych jim tykal. I Patrik Berger, který byl kapitán a obrovská osobnost. Jedna výjimka se ale našla. Tomáš Řepka. Nebyl nějak nepříjemný, ale nechal si ode mě dál říkat dobrý den.

Nedá se říct, že bych z něho měl obavu. Ale respekt stoprocentně. Postupem času jsme si ale s Řepou vytvořili celkem dobrej vztah. Byl přísnej, takovej svůj. Myslím, že v dnešní době podobní kluci chybí. Mladým hráčům to dá hodně, zocelí se a pak je jen tak něco nerozhodí.

Občas to mezi námi ale taky zajiskřilo. Třeba v Poznani, kde jsme v srpnu 2010 hráli třetí předkolo Ligy mistrů. To na mě Řepa v poločase kopnul koš. Bylo to 0:0, průměrný výkon, nic moc. On na mě začal před celou kabinou řvát, ať se vzpamatuju. Hrál jsem jedinej mladej, tak na koho měl křičet, když tam seděli Libor Sionko, Erich Brabec, Jarda Blažek…

Když na mě koš přiletěl, měl jsem trochu na krajíčku...

Zbičovaný striptérkami

Zápisné se konalo v jedné restauraci na  I. P.  Pavlova, která už teď ani nefunguje. Já na takové akci nikdy nebyl, takže jsem vůbec nevěděl, co od toho očekávat.

Byli jsme na večeři, já seděl v rohu. Kluci se ptali, kdo je tady nový. Trochu nesměle jsem se přihlásil… A pak už to jelo. Přišly striptérky, svlékly mě a přede všema zbičovaly. Byl jsem z toho úplně vyřízenej. Vždyť já do té doby pořádně neviděl nahou ženskou.

Jak si můžete koupit knihu Václav Kadlec: Já to nevzdám!

1. Jděte na web iKiosek.cz/kadlec a knihu si objednejte. Cena je 399 korun, doručena vám bude zdarma. Tamtéž si můžete objednat i další knihy z Edice Sport

2. Zpověď Václava Kadlece i další publikace najdete na pultech vašich oblíbených knihkupectví, dostupné jsou ve všech velkých řetězcích.

Členové iSport PREMIUM si ve svém profilu mohou vyzvednout slevu 20 % na všechny knihy z Edice Sport.

Vždyť já nestačím...

Z úvodního tréninku jsem měl bezva pocit. To je super, v pohodě jsem jim stačil. Ono to půjde, říkal jsem si pro sebe. Jenže se rychle ukázalo, že nestačím… Postupem času se to během přípravy projevovalo víc a víc. Došlo to až do takové fáze, že jsem se na tréninku bál, když na mě šel balon před prázdnou bránu. Měl jsem strach z toho, že nedám. A samozřejmě, že jsem taky nedal.

Kluci si toho určitě všimli, při různých hrách se to projevovalo nejvíc. Bylo totiž vidět, že mě nikdo v týmu nechce. Tušili, že se mnou budou slabší. Nechtěli mi přihrávat, protože věděli, že se jim balon už nevrátí. To nebylo vůbec příjemný, hodně jsem se s tím pral. Kolikrát jsem si v tramvaji cestou domů i pobrečel: Ty vole, co teď s tím…

Václav Kadlec s knihou Já to nevzdám!, která vychází v rámci Edice Sport
Václav Kadlec s knihou Já to nevzdám!, která vychází v rámci Edice Sport

Všechno se otočilo

Začátkem května 2009 jsme hráli doma s Baníkem a já šel do hry na poslední čtvrthodinu. Pamatuju si, že tehdy už nikdo jiný k dispozici nebyl. Bylo to 0:0, ale ke mně se odrazil balon a já gólem rozhodl o výhře. V první chvíli mi nedošlo, co to znamená, ale brzy jsem pochopil.

Všechno se totiž otočilo. Úplně všechno. Řepa mi krátce poté nabídl tykání. Sám předtím říkal, že si ho nejdřív musím zasloužit, což jsem chápal. Bral jsem to i tak, že jsem gólem klukům vydělal nějaké peníze.

Zápisné jsem ale platil určitě menší, než byl standard. Běžně platilo, že za příchod, zápas s páskou a první start se to vyšplhalo klidně na osmdesát tisíc korun. Což na tu dobu rozhodně nebylo málo. Kluci mi ale trochu slevili. Naštěstí.

Co obsahuje kniha Václav Kadlec: Já to nevzdám! (objednávejte ZDE>>>)

■ Zpověď někdejšího fotbalového supertalentu, který v šestnácti letech přestoupil z Bohemians do Sparty, ale jeho kariéru brzdily zdravotní trable. Přesto se nechtěl vzdát a pokouší se o velký comeback.

■ Václav Kadlec zavede čtenáře do letenské šatny, přiblíží slavné spoluhráče i trenéry, prozradí, jak vysoké měl smlouvy. Popisuje, jak to chodilo ve Frankfurtu či Midtjyllandu, ale také reprezentaci, nabízí nečekaný pohled na působení italského kouče Andrey Stramaccioniho ve Spartě. Svěřuje se s pocity z nejtěžších období, kdy bojoval se zraněními a o návrat na hřiště.

■  Očima jiných: klíčové momenty kariéry glosují partnerka Renata, hráčský agent Pavel Paska a v rozhovorech rodiče Jaroslava a Václav, Patrik Berger, Lukáš Vácha, Lukáš Juliš, mentální kouč Marian Jelínek či nejbližší kamarád Jiří Holík.  

■ Unikátní fotografie z úplných začátků i všech angažmá, které podrobně mapovali fotoreportéři deníku Sport.   

■ Exkluzivní obrazová témata: tetování a auta VK. Plus ideální jedenáctky složené ze spoluhráčů i protihráčů a statistická příloha.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud