Ředitelé by měli mít právo sami školu zavřít, řekl Gazdík

Události, komentáře: Řešení koronavirové situace ve školách (zdroj: ČT24)

V českých školách je nejvíce nakažených dětí koronavirem z celé Evropské unie. Jedním z důvodů je podle místopředsedy hnutí STAN a navrženého ministra školství Petra Gazdíka nefunkční trasování hygieniků. Ředitelé škol by podle něj měli mít pravomoc zařízení na nějakou dobu uzavřít a děti poslat domů. S tím souhlasí i prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Ten upozornil, že učitelé jsou vyčerpaní a nestíhají.

„My jsme už dříve žádali, aby měli ředitelé škol pravomoci posílat (žáky) do karantény. Já vím, že je to pro ně další komplikace, další starost navíc, která jim nepatří, ale v té situaci, v jaké jsme, je to nutnost,“ uvedl Gazdík s tím, že spousta ředitelů škol už to dělá, protože jim nic jiného nezbývá. Upozornil na to, že krajským hygienám trvá někdy pět až sedm dní, než nakažené kontaktují. Problém označil za „katastrofální nezvládnutí situace ze strany vlády Andreje Babiše“.

Chce postupovat ve shodě s profesními organizacemi. „Zítra ráno v 8:00 už máme svolanou schůzku Anticovid týmu koalice a já jsem na ni přizval zástupce sedmi významných organizací ve školství, ať je to Asociace ředitelů gymnázií, ředitelů základních škol, Česká rada dětí a mládeže, Konference rektorů, protože chceme přímo s nimi komunikovat o konkrétní situaci na jednotlivých typech škol tak, abychom přímo od nich slyšeli konkrétní návrhy,“ sdělil.  

Nákaza koronavirem u školáků
Zdroj: ČT24

Podle prezidenta Pedagogické komory Sárköziho je největším problémem v současné situaci to, že učitelé jsou přetíženi: „Hodně učitelů chybí, řada z nich supluje tři hodiny denně, a do toho padají do karantén části tříd, to znamená, že učitel musí učit zároveň distančně a prezenčně. Je to obrovský nápor.“

Šíření covidu ve školách je extrémní, řekl Sárközi

Sárközi navíc upozornil, že zatím to nevypadá na zlepšení situace. „Čísla se stále zhoršují, nákaza se šíří ve školách extrémně.“ Podle něj jsou v Česku okresy, kde se týdně nakazí až pět procent všech žáků. „Podle mého dělá vláda chybu, že tuhle situaci neřeší a nezpřísňuje opatření ve školách. Co by se mělo zavřít jako první, jsou školy, nic jiného,“ dodal. 

Dlouhé uzavření škol v Česku bylo velmi kritizováno. Podle prezidenta Pedagogické komory však byly školy uzavřeny dlouho proto, že opatření přišlo pozdě. „Teď se opakuje úplně stejná chyba, už popáté, že se školy nepřevedou na distanční výuku, když se v nich vyskytne koronavirus. Ředitelé by měli dostat pravomoc, aby mohli na týden či 14 dní poslat žáky domů,“ řekl a dodal, že plošná uzávěra škol je zbytečná, měli by to prý posoudit právě ředitelé.

„Pan Sárközi říká návrh, který my jsme předkládali společně s Piráty už v červnu,“ reagoval Gazdík. Souhlasí s tím, že ředitelé by měli mít pravomoc rozhodnout o případném dočasném uzavření školy, zároveň je rovněž proti plošnému uzavření. „Znovu opakuji, že důvodem (špatné situace) je nefunkčnost krajských hygienických stanic (KHS). Nemoc je v první fázi neviditelná, a pokud KHS nereaguje v řádu hodin nebo jednoho dne, tak se ta nemoc šíří tak, jak se šíří,“ upozornil. 

Sárközi si zároveň postěžoval, že na schůzi Anticovid týmu koalice nebyl přizvána právě Pedagogická komora. Označil to za stejnou chybu, jakou podle něj dělal i současný ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO). Gazdík slíbil, že se bude snažit mluvit se všemi organizacemi ve školství. „(Páteční) jednání týmu má být zaměřeno na profesní organizaci jednotlivých stupňů škol, což Pedagogická komora úplně není,“ uvedl. Sárközi reagoval slovy, že komora sdružuje všechny učitele, dodal, že argument Gazdíka nechápe. 

Povinné očkování pedagogů

Prezident Pedagogické komory se vyjádřil i k případnému povinnému očkování učitelů. „Já si myslím, že pokud se vláda rozhodne povinně očkovat, tak by měla postupovat podle věku, nikoli podle profesí,“ řekl krátce Sárközi. 

Navržený ministr školství není příznivcem nucení k očkování, a to kohokoliv. „My jsme se dohodli jako koalice, že nebudeme propagovat povinné očkování. Věřím, že naprostá většina pedagogů k tomu přistupuje co nejodpovědněji. Přeci největším trestem pro pedagoga je, kdyby nakazil nějakého svého žáka. Očkování je účinné, proto věřím, že většina pedagogů, pokud zvažovala očkování do této doby, tak už je k očkování přihlášená,“ sdělil a požádal ostatní učitele, aby vakcinaci zvážili.