Lída Rakušanová: Co je za covidovou oponou

3. prosinec 2021

Sto tisíc očkovaných denně – to je vzhledem ke katastrofálnímu přeplnění nemocnic cíl české vlády. K jeho splnění vyzvali tento týden společně oba její předsedové, jeden designovaný a druhý v demisi, kromě obyvatelstva i všechny praktické a ambulantní lékaře. Zda se tím pádem povede konečně dohnat západní polovinu Evropy, kde je počet očkovaných o dost vyšší než v postkomunistických státech včetně Česka, je přesto otázka.

Kolik je v současných frontách před očkovacími centry a v ordinacích lékařů neočkovaných a kolik těch, kteří si tam přišli pro třetí dávku, se totiž dozvíme teprve časem.

Čtěte také

Předpokládat se ale dá už teď, že určitou a co do procentuálního podílu na populaci v postkomunistickém táboře nepochybně větší skupinu lidí než na Západě, nepřesvědčí o důležitosti očkování ani covidová smrt na jazyku.

Jako v laboratoři se příčiny tohoto rozdílu mezi Západem a Východem dají zkoumat ve sjednoceném Německu. Proč je například v Brémách počet očkovaných skoro 80 procent, zatímco v Sasku ani ne 60 procent, není podle německého týdeníku Die Zeit ani zabedněností, ani nedostatkem solidarity saských „antivaxerů“ s proočkovanou většinou.

V bývalé NDR o rok a půl kratší život

Důvody jsou hlubší, protože pokud jde o zdraví, spočívají jednak ve zvýšené citlivosti na politiku, ale na druhé straně – jak to Die Zeit formuluje – v absenci citlivosti na kulturu.

Čtěte také

Jak známo, z pandemie se pro část (nejen) východoněmecké populace stalo politikum a promítá se do něj nedůvěra v instituce, zděděná z totalitní éry, kdy se obyvatelstvo povinně očkovalo na kdeco a nikdo se ho neptal.

O čem se už tak často nemluví, je ale skutečnost, že podobně jako ostatní státy někdejšího sovětského bloku včetně Československa zdědila i NDR zdravotnický systém, který nekladl důraz na osobní odpovědnost za vlastní zdraví.

Dodnes se tak v bývalém východním Německu častěji umírá na infarkty a na choroby, spojené s tloušťkou a se spotřebou nikotinu a alkoholu. S bolestmi zad se tam chodí spíš k doktorovi než do posilovny.

Lída Rakušanová

Dodnes tak mají obyvatelé bývalé NDR statisticky skoro o rok a půl kratší život než jejich západoněmecké protějšky.

Jinými slovy, lidé na západ od covidové opony jsou zvyklí dbát na své zdraví. K tomu patří, že dodržují protipandemická opatření, nosí roušky, nechávají se očkovat. A v neposlední řadě je to i důvodem, proč jich na covid umírá míň než u nás.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio