Podvečer v kině amatérských filmů byl milým setkání s režisérem, hercem a divadelním ochotníkem Karlem Krausem a jeho tvorbou
Foto: Věra Stříbrská

Medailon amatérského filmového režiséra, herce a divadelního ochotníka Karla Krause uvedlo Kino amatérských filmů v prostorách kutnohorské průmyslovky v úterý 30. listopadu. Večerem provázel Michal Trnka. Součástí programu byla projekce filmových grotesek a ukázek z divadelních Silvestrů.

Více o Karlu Krausovi, který se večera v kině amatérských filmů osobně účastnil, v článku Bohuslava Kučery:

„Karel Kraus vstoupil do prostředí amatérského filmu kultovní filmovou groteskou SEN BRATRA EUFÁŠE, natáčenou v roce 1969 převážně na tehdejším kutnohorském koupališti, kde vytvořil roli plavčíka. Již zde se projevil jeho herecký styl a zejména pohybová kreace.

To ho vlastně přivedlo do tehdy se tvořícího kolektivu Filmového studia Okresního kulturního střediska. Píše se rok 1970. V roce 1974  – 77 je již ve funkci zástupce vedoucího studia. Dokonce byl jmenován předsedou Okresního poradního sboru pro amatérský film při Okresním kulturním středisku v Kutné Hoře.

Jeho filmotéka čítá řadu satirických filmů a grotesek, ale i dokumentů a reportáží. A v jednom případě i pozoruhodný hraný film – příběh z druhé světové války NEŽ ROZKVETOU ŠEŘÍKY. Jeho vztah k válečné historií byl tradiční.

V roce 1971 byl spoluzakladatelem Kina amatérských filmů v Kutné Hoře. Mimochodem na jeho podobě odpracoval i desítky brigádnických hodin. To platilo i o prostorách samotného filmového studia v Kollárově ulici. Karel Kraus získal i řadu mezinárodních ocenění a to CENU německého humoristického časopisu ENSPIGEL za grotesku TELEFONNÍ ROZHOVOR a Cenu Federace Polských filmových amatérů za tentýž snímek.

V domácích soutěžích je to první cena Haškovy Lipnice  – HAŠKŮV DŽBÁN  a ZLATÁ MEDAILE na humoristickém festivalu HAF TANVALD za filmy PAST a TELEFONNÍ ROZHOVOR.

Po sametové revoluci v roce 1994 působil jako redaktor kabelové televize Kabel plus v Kolíně a Kutné Hoře.

Největší láskou Karla Krause bylo však ochotnické divadlo, kde se mohl naplno projevit jeho herecký talent. Nezapomenutelné jsou jeho role v silvestrovských představeních, ale i v pohádkách pro děti, kde se vždy projevoval jeho osobitý charakter.

Současný Videoklub Kutná Hora, jako nástupnický zájmový kolektiv po Filmovém studiu SKP a OKS Kutná Hora, připravuje pravidelně filmová představení v Kinu amatérských filmů sestavené nejen z domácí produkce, ale s tvorby autorů z jiných klubů. Připomínka bývalých tvůrců  je proto pravidelnou součástí dramaturgie kina.“

pra, foto: Věra Stříbrská

 

 

Zavřít menu