Po cestě ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu Boudu může jet kdokoliv. Některým boudařům se to nelíbí

3. prosinec 2021 07:52

Žádná zákazová značka, žádné omezení. Po silnici ze Špindlerova Mlýna až na Špindlerovu Boudu může jet kdokoliv. Dřív, když cestu spravovala Správa Krkonošského národního parku, tam mohli pouze lidé s povolenkami. Vedení města stále řeší, jaká pravidla by na této cestě měla platit a kdo by nahoru mohl jezdit. 

Čtěte také

Některým boudařům se nelíbí, že jim návštěvníci Krkonoš zabírají parkovací místa pro hosty nebo nechávají stát svá auta na zákazech.

„Dole závoru, nepouštět nahoru. Co by tady ti lidé měli dělat? A tady pak zmůžou lidé, kteří to neznají? Co tady udělá městská policie na takovém terénu,“ říká Honza, který pracuje na chatě u Bílého Labe.

Pro své hosty si vždy prý jezdí. „Zastaví, zaparkují a svezeme se nahoru.

To, že tady zatím není žádná značka, je podle něj problém. Po této silnici může jet kdokoliv a vzhledem k tomu, že tu bývá hodně sněhu, namrzlo a kluzko, často tady dochází k dopravním komplikacím.

Čtěte také

„Tady většinou všude stojí auta. Jelikož je zde zákaz stání, tak je na každém automobilu botička, popisuje Daniel.

Přitom pravidelně tudy jezdí linkový autobus. Stačí nechat auto v centru města a nechat se vyvést. „Není problém se sem dostat, takže sem nemusí jezdit.

Město ale zatím se žádným omezením nepřišlo.

„Bude to ještě o nějaké diskuzi. Protože zákazová značka sama o sobě asi nic moc nevyřeší. Chceme omezení dopravního vjezdu a umožnit ho jen těm, kteří mají opravdu důvod tam jezdit. Je ale velmi složité nastavit ten okruh vozidel dodatkovými tabulemi, říká nezávislý starosta Vladimír Staruch.

Po cestě ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu Boudu může zatím jezdit kdokoliv

Podle něj je ale důležité, aby tady nějaká pravidla platila.

„Za nás je hlavně důležité to, abychom dostali vůbec nějakou informaci o tom, co se bude dít. A ne abychom na to přišli až potom, co se tak stane, říká ředitelka Špindlerovy Boudy Radka Šafaříková. „Byla bych ráda, aby se to nekomplikovalo pro ubytované hosty.

Čtěte také

Před Špindlerovou Boudou je parkoviště zhruba pro 150 aut, jenže nahoru nejezdili jen ubytovaní, ale i jednodenní turisté. „Přijedou tam na 15 až 20 minut, vyvenčí psa a vyhází odpadky nebo si umyjí auto, což se nám tady už opravdu několikrát stalo, a odjedou.

Parkoviště je sice zpoplatněné, ale pokud se bude opakovat situace z loňska, přijdou podle Radky Šafaříkové další omezení. „Zaplnilo se nám parkovistě a my jsme potom neměli místa pro své lidi. Přemýšlíme o tom, že zavedeme nějakou mýtnou bránu nebo závoru.

O tom, kdy a jaká značka bude na začátek této cesty by se mělo podle vedení města rozhodnout v následujících týdnech.

Spustit audio

Související