Retro: Přeřvat pravdu

Hrozí se Ruskem, straší se Ruskem, Rusko se posuzuje, Rusko se odsuzuje, proti Rusku se pod záminkou ukrajinské krize vede systematická kampaň. A proč? Možná právě proto, aby se nemuselo mluvit o Ukrajině, o démonech probuzených rámusem Majdanu, o angažmá Západu a o jeho zájmech.

Zdroj: , na snímku obytná čtvrť Doněcka zničená ukrajinským dělostřelectvem. Válka na východě Ukrajiny si vyžádala přes 14.000 obětí a 1,5 miliony přesídlených lidí.

Na první pohled to skoro to vypadá, že tématem číslo jedna, které plní zprávy i komentáře, je dnes ukrajinská krize. Ale ač by tomu tak být mělo, protože máloco je důležitější, než občanská válka za humny, tak ve skutečnosti se o Ukrajině mluví velice málo a místo toho se mluví – o Rusku: hrozí se Ruskem, straší se Ruskem, Rusko se posuzuje, Rusko se odsuzuje, proti Rusku se pod záminkou ukrajinské krize vede systematická kampaň. A proč? Možná právě proto, aby se nemuselo mluvit o Ukrajině, o démonech probuzených rámusem Majdanu, o angažmá Západu a o jeho zájmech.

A tak se hodně křičí o Rusku a v tom rámusu zanikají přinejmenším dvě podstatné pravdy, jedna velká, principiální a v zásadě ne až tak důležitá, a jedna malá, všední, ale naprosto zásadní.

Ta první velká pravda zní, že ať už Rusko dělá na Ukrajině cokoliv, pouze si vybírá bianco šek, který mu vystavil Západ svým počínáním v Kosovu, Iráku, Sýrii atd. atp. Západ jistě může Rusku oponovat, že mu Rusko leze do zelí, ale neexistuje jediný důvod, proč by Rusko mělo respektovat zájmy Západu, když Západ nerespektuje ty jeho. Tohle není dobro proti zlu, dokonce to není ani my versus oni, ale prostě oni versus oni, jedni imperialisti proti druhým (nejsem si jist, jestli je snaha vrátit bývalou část Ruska s rusky mluvícími občany zpět do Ruska imperializmem – pozn. red. Nové republiky -vd-).

Ta druhá malá pravda zní, že na východě Ukrajiny umírají lidé. Nejenom vojáci v poli, ale jsou i civilisté, ženy, děti, starci a další extrémně nebezpečně nebezpeční „teroristé“. A umírají rukou Ukrajinců, protože jsou to Ukrajinci, kdo pálí z děl a raketometů na města, jsou to Ukrajinci, kdo čistí dobytá území, jsou to Ukrajinci, kdo páchá válečné zločiny, o kterých nechce na západ od Slavjanska nikdo nic vědět. Možná, že kdyby povstalci stáli před branami Kyjeva, tak by to bylo naopak, ale teď je to tak, že jsou to Ukrajinci, kdo se s morální (a s největší pravděpodobností i materiální) podporou Západu snaží dobýt zpět města, která již nechtěla být ukrajinská, a to je fakt. Ani Rusové (русские), ani „Rusáci“ (российские), ale Ukrajinci.

Ovšem když se tvoří dějiny, tak takovéhle banální pravdy zajímají jen málokoho, a když už, tak jedině proto, aby věděl, jestli křičí dost nahlas, aby je přeřval.

Vyšlo na blogu Tribun 28. 11. 2014

4.3 13 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jauris
Jauris
před 2 lety

Problém Ukrajiny je, že je nikdo nechce živit! Jsou použitelní jen pro nějaké silové řešení proti Rusku, a to je jejich hodnota. Z Ukrajiny již mnoho lidí, kteří chtějí pracovat, uteklo do EU a do Ruska, a snaží se podporovat zbytek doma. Faktem je, že ukrajinský nacionalismus je obludný – a byl i v minulosti. Z toho pramení… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Nestyďme se podporovat Rusko. Ono totiž slovo proruský, není synonymem slova protičeský. Ovšem, o slově proamerický, to říci nelze.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Včera jsem sledoval pořad Jílkové, kterou tento krát musím i pochválit. V pořadu vystupovat na straně USA ohava Vondra, agent CIA a jakýsi chlapeček v protiruské rétorice. Připadalo mi to jako by už byli naočkování tou manipulativní vakcínou, která ovlivňuje lidi v proamerické rétorice a smýšlení. Když jim nadhodila Jílková otázku, kdo jsou ti migranti z Iráku,… Číst vice »

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety

Víte, co je to Babí Jar? A víte, že po výročí, jehož se účastnil kdekdo včetně zástupce Izraele, odhalili Ukrajinci vedle Babího Jaru pomník Stepanu Banderovi?

Vendol
Vendol
před 2 lety

Fór je v tom, že Ukrajinu nikdo nebere vážně, každý z ní má srandu. Na severu, jihu, východě i západě jsou prostě Ukrajinci za legrační šašky, nikdo si kvůli nim prsty pálit nebude.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Ovšem i přesto, že je snad máte i za šašky, mohou být dobře zužitkováni. Totiž, v roli užitečných idiotů (či obětovaného materiálu) v otevřeném konfliktu s Ruskem. Právě do toho je západní šiřitelé “dobra” tlačí již od majdanu, r. 14, protože neomylně vycítili potenciál tamního (idiotského) nacionalismu neseného na protiruském sentimentu. Ne nadarmo jim dnes Západ… Číst vice »

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Ona to taková legrace není…

cablik
cablik
před 2 lety

Norsko se postavilo proti aktivitě spojenců NATO u hranic Ruska
https://cz.sputniknews.com/20211203/norsko-se-postavilo-proti-aktivite-spojencu-nato-u-hranic-ruska-16724798.html

Včera Říp, zítra Hrad? „Za nové vlády to nemusí být absurdní,“ komentuje Hampl vlastnictví hory
https://cz.sputniknews.com/20211202/vcera-rip-zitra-hrad-za-nove-vlady-to-nemusi-byt-absurdni-komentuje-hampl-vlastnictvi-hory——16713394.html

Myslíte si, že by si KSČ dovolila zrušit Vánoce? Filip kritizuje nový dokument Evropské komise
https://cz.sputniknews.com/20211202/myslite-si-ze-by-si-ksc-dovolila-zrusit-vanoce-filip-kritizuje-novy-dokument-evropske-komise-16720146.html

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem cablik
danny
danny
před 2 lety

Rusko se drží Minských dohod. Tam je napsán přesný postup řešení. Dokument podepsali zástupci vlád Ukrajiny, Francie, Německa a Ruska. Jde tedy o mezinárodní smlouvu, která je závazná pro všechny signatáře. Ovšem Ukrajinci ho odmítají plnit a Západ je v tom podporuje. Američani (a jejich pudlíci z Londýna) je přímo sabotují a postrkují Ukrajinu k válce s Ruskem, a Paříž… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Tak Rusko imperiální určitě není jen má svoje zájmy a určitě nenechá masakrovat svoje lidi. Impérium zatím vlastní USA a banderovský náckové jsou jeho součástí.

standa
standa
před 2 lety

Předpokládám, že Rusko nedopustí genocidu na Donbasu. To by bylo hanou Ruska. Pokud Ukrajinci s podporou Západu zaútočí, bude je čekat téměř vyhlazení a konec Evropy. Je jen otázkou, doufám řešenou neustále, kolik zůstalo generálských a důstojnických zrádců Ruska v ruské armádě !!! SSSR za Gorbačova a Jelcina zajišťoval, aby se odveta SSSR při útoku na… Číst vice »