InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Společnost Silon dostala pokutu za úniky plastového granulátu do Lužnice

Granulát v řece Lužnici.  , Autor: Petr Klíma, Městský úřad Sezimovo Ústí

Granulát v řece Lužnici.     Autor: Petr Klíma, Městský úřad Sezimovo Ústí

SEZIMOVO ÚSTÍ/PLANÁ NAD LUŽNICÍ - Petr Klíma z oddělení životního prostředí Městského úřadu v Sezimově Ústí upozornil na článek portálu Průmyslová ekologie, která ze zdrojů České inspekce životního prostředí informuje o pokutě udělené plánské společnosti Silon. Pokuta se týká znečišťování řeky Lužnice plastovým granulátem splavovaným ze zpevněných ploch z areálu firmy Silon." Náš úřad v této věci na inspekci podal několik podnětů - od roku 2019 každý rok, naposledy v červnu letošního roku, jednali jsme se Silonem a žádali o nápravu. Těší nás, že se s tím snad něco začne dělat, protože inspekce věc hodnotí jako závažnou," konstatuje Petr Klíma.

 

Text z portálu Průmyslová ekologie a zdroje České inspekce životního prostředí: 

"Česká inspekce životního prostředí zaznamenala při neohlášené kontrole ve firmě Silon s.r.o. v červenci tohoto roku velké množství plastového granulátu, který se v rozporu se zákonem nacházel nejen po jím pronajatém areálu v Plané nad Lužnicí, ale dokonce i v samotné Lužnici.

Společnost sice ve lhůtě stanovené pro vyjádření předložila prezentaci, ve které představila kroky provedené v rámci prevence úniku granulátu do toku Lužnice, podle inspekce ale mělo k těmto krokům dojít minimálně o dva roky dříve. Podněty upozorňující na přítomnost uniklého granulátu v Lužnici přicházely totiž opakovaně už od roku 2019. ČIŽP uložila za přestupek při zacházení se závadnými látkami pokutu 100 tisíc korun.

Společnost Silon s.r.o., která pracuje s plastovým granulátem, z něhož se vyrábí například plastové materiály pro automobilový průmysl nebo netkané textilie pro použití ve zdravotnictví i k osobní hygieně, má pronajatou část areálu společnosti C-Energy Planá s.r.o. v Plané nad Lužnicí. Při inspekční kontrole se plastový granulát nacházel v otevřeném korytu srážkové kanalizace ulpělý na plovoucích nečistotách, na stěnách koryta i v řece Lužnici u výustí kanalizace.

„Tisíce kusů kuliček granulátu bylo zachyceno v pobřežním porostu i ve vzorku povrchových vod," potvrdil ředitel Oblastního inspektorátu v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček a dodal, že složení plastového granulátu předurčuje, jestli granulát zůstane na hladině nebo klesne ke dnu. Granulát s polyamidovým základem ve vodním prostředí nabobtná, zvětší svoje rozměry a klesne ke dnu. Může obsahovat i nízkomolekulární podíly rozpustné ve vodním prostředí a co je pro životní prostředí velice škodlivé, může se ve vodním prostředí vyskytovat desítky až stovky let.

Všude při chůzi mezi jednotlivými objekty v uvedeném areálu se nacházel plastový granulát, a to nejen jednotlivě, ale i v hromádkách. Roztržené pytle s granulátem se válely na komunikaci. V lokalitě podjezdových stáčecích sil byl granulát všudypřítomný, v mnoha vrstvách, tj. mezi sily, v zádveří, na komunikaci. Uniklý plastový granulát byl nalezen i u dalších stáčecích sil u dalšího objektu.

V komunikacích kolem výrobních hal obviněného jsou instalovány dešťové kanalizační vpusti, kam se při dešťových srážkách plastový granulát společně s vodami splavil a obvykle se dostal jak jednotnou kanalizací na areálovou čistírnu odpadních vod v Táboře, tak i přes přelivnou hranu v odlehčovacím objektu do dešťové kanalizace a odtud do vodního toku Lužnice. V areálu byl zjištěn silný provozní nepořádek. Je zřejmé, že obdobný stav trval i v období, které kontrole bezprostředně předcházelo.

Každý, kdo zachází se závadnými látkami, je povinen učinit přiměřená opaření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí, to znamená, že společnost porušila své povinnosti, když neučinila přiměřená opatření, a důsledně nekontrolovala úklid exponovaných míst tak, aby se zabránilo únikům závadné látky prostřednictvím dešťové kanalizace do povrchových vod.

Společnost Silon ve lhůtě stanovené pro vyjádření předložila prezentaci, ve které představila kroky provedené v rámci prevence úniku granulátu do toku Lužnice, spočívající v nastavení systému kontroly venkovních ploch a odpovědnosti pracovníků, nastavení pravidelného úklidu externí firmou Promt2 servis, osazení kanalizačních vpustí sběrnými koši, zakoupení vlastního multifunkčního čistícího vozu značky Kärcher a představila finální projekt automatických česlí na odlehčovacím kanálu. Silon se dále zavázal pokračovat v pravidelných úklidech, čištěních a kontrolách tak, aby eliminoval úniky granulátu do toku Lužnice. Spáchaný přestupek považuje ČIŽP nicméně za závažný a pokutu sto tisíc korun za adekvátní."

Ředitel Oblastního inspektorátu v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček potvrdil, že rozhodnutí o pokutě nabylo právní moci a pokuta je splatná Celnímu úřadu. 

 

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Á pan Klíma jako správný orgán zasáhl a upozornil redakci. Výborně. Teplej bonz dobrej bonz.

    Vloženo 3.12.2021 17:05:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Česká inspekce životního prostředí je teroristická organizace.

    Vloženo 3.12.2021 17:02:04

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Každý,kdo náhodou navštíví tento areál uvidí na vlastní oči,jaký bordel zde panuje celá léta a nic se s tím nedělá.Pochybuji,že nějaká pokuta něco změní.

    Vloženo 3.12.2021 11:19:18

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      A dovíme se komu tento podnik skutečně patří? Silon se tam totiž již léta nevyrábí!!

      Vloženo 3.12.2021 14:15:24

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Někomu, který na životní prostředí kálí, z vysoka.

        Vloženo 3.12.2021 14:46:51

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Stačí mrknout na justice.cz, tam majitele najdete....

        Vloženo 3.12.2021 17:06:40

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace