Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Princezna“ KLDR dostala zvláštní povolení od bratra. Umožnil jí provádět náhodné inspekce armády

Autor: Darina Jíchová - 
3. prosince 2021
11:05

Hvězda Kim Jo-čong, sestry severokorejského diktátora Kim Čong-una, dál stoupá a od bratra nyní dostala nové speciální povolení. Kim má nyní autorizaci k tomu provádět inspekce logistických složek armády. Její kontroly nemusí být ohlášené a ona je může podniknout, kdykoliv se jí zachce, uvedl deník Daily NK, který v jihokorejském Soulu založili zběhové a disidenti ze Severní Korey.

Kromě vysokého postavení v Ústředním výboru Korejské strany práce zastává Kim Jo-čong také funkci v nejvyšším státním útvaru Komise pro státní záležitosti KLDR (SAC), je také aktivní na poli zahraniční politiky, angažuje se hlavně v otázkách vztahů s Jižní Koreou a Spojenými státy, vůči oběma státům je velmi kritická. Nové pravomoci jí umožňují zasahovat do logistických záležitostí armády.

Podle zdroje Daily NK počátkem listopadu velitelé politických, administrativních, operačních, bezpečnostních a logistických složek severokorejské armády dostali urgentní rozkaz od Kim Čong-una, který vzešel z debaty s vedením Ústředního výboru. Obsahem sdělení bylo oznámení, že Kim Čong-un své sestře udělil speciální povolení „provádět inspekce, v jakoukoliv dobu bez předešlého varování“.

Korupce v armádě

Kim Jo-čong může kontrolovat nejen kanceláře logistické a zásobovací složky, ale také kasárna, údržby, sklady, dokonce i vhodné uniformy či množství pohonných látek. Diktátor rovněž připojil detailní vysvětlení, proč jeho mladší sestra dostala tuto moc. Jedním z důvodů bylo hromadění zpráv o tom, že řadoví vojáci jsou neschopni výkonu služby, protože jsem podvyživení a nemocní. Zvyšoval se i počet dezertérů. Po inspekci vyšlo najevo, že ve vyšších armádních kruzích „bují“ korupce.

Podle reportu někteří velitelé na úkor vojáků uspokojují vlastní požadavky, hlavně co se týče jídla, léků a oblečení. Severní Korea se dlouhodobě potýká s krizí a běžní lidé trpí nedostatkem potravin. Audit odhalil mnoho nedostatků a finančních úniků. Kim Čong-un ve svém vzkazu pro armádní velitele podotkl, že jeho sestra a další straníci v minulosti prováděli namátkové inspekce armády a varovali před korupcí.

„Kim jim ostře vytkl, že se doporučeními jeho sestry měli řídit,“ komentoval zdroj pro Daily NK. Diktátor nedávno vyzval k tomu, aby příděly jídla v armádě byly normalizované a stejné pro všechny. Podle Daily NK byli všichni v šoku, když se zjistilo, že sklady jsou prázdné. To vedlo k potrestání těch, kteří je měli na starost.

V armádních kuloárech se nyní šeptá, že velitelé začali být „opatrnější“, inspekcí Kim Jo-čong a jejích podřízených se nesmírně bojí. „Může se ukázat kdykoliv a kdekoliv. Mezi veliteli roste napětí, velitelé se bojí o hodnosti, větší počet inspekcí očekávají, až udeří zima,“ zakončil pro Daily NK zdroj.

Kim má s prověrkami zkušenosti

Inspekce nejsou pro Kim Jo-čong nic nového, provádí je i v různých vládních rezortech, mezi úředníky si dokonce vysloužila přezdívku „ďábelská žena“. Zdroj vypověděl, že nařídila už nespočet prověrek a „zbavila se“ úředníků, kteří „jí lezli na nervy“, vypověděli pro stanici Radio Free Asia dva Severokorejci.

Loni jihokorejské tajné služby Kim Jo-čong označily za bratrovu de facto pravou ruku, její oficiální status ve vládě byl tehdy nejistý. Ještě větší znepokojení vyvolaly zprávy, že Kim Čong-un hledá vhodného kandidáta na oficiální pozici své „pravé ruky“. Zarážející bylo i to, když se počátkem roku Kim Jo-čong nedostala do politbyra, podle politologů to nebylo nic zásadního, některé experty to však šokovalo.

Dynastie Kimů má vládu nad KLDR pevně ve svých rukou, Kim Čong-un se pravidelně ukazuje na veřejnosti, čímž vystupuje proti zvěstem o jeho špatném zdraví, ty živí i jeho překotné hubnutí. Podle analýzy fotografií zhubnul už o více než 20 kilogramů. Zdravotní stav včetně váhy Kim Čong-una je ostře sledovaným tématem zvláště proto, že dosud oficiálně nejmenoval svého případného nástupce, v posledních dvou letech to ale vypadá, že pokud by zemřel nebo byl neschopen vládnout, moci by se ujala právě Kim Jo-čong.

Video  Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi