Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exportní tygr? Bývávalo!

Jaké je největší nebezpečí pro českou ekonomiku? Někdo řekne kovid. Jistě, vážný nepřítel. Jiný by nabídnul: Montovny, proto malá přidaná hodnota. To je hodně pravdy. Hrůza veřejných financí? Ještě lepší odpověď.

A co schodek obchodní bilance? Na něj se nějak zapomíná.

Úplně to slyším: Jaký schodek? Vždyť jsme exportní tygr!

Už jsme si zvykli žít v takovém klišé, že Česká republika má „proexportní otevřenou ekonomiku“. Konec konců když se mluví o českém národním hospodářství, tak to dříve nebo později zazní. Platí to vlastně od konce prvotní transformace ze socialistického modelu na tržní. Takže třeba plus mínus od roku 1993. Zahraniční obchod se stal klíčovou součástí systému, postupně i tahounem. Ovšem to není tak jednoduché, protože tahoun vás může táhnout nahoru…, ale také dolů. Ono to totiž nejprve znamenalo tahounem k hluboké měnové krizi 1997/1998. Pak pravda po skoro celou první dekádu našeho století byl export tahounem k rychlému růstu české ekonomiky. Jenže potom zase tahounem ke skutečně hlubokému „prožití si“ světové finanční krize, kterou jsme si oproti drtivé většině světa o rok, o dva prodloužili (do 2011). A ano, pak zase tahounem k rekordním růstům. A nyní?

Darmo mluvit.

Víte, co je nejhorším problémem „proexportní otevřené ekonomiky“? Schodek obchodní bilance. Protože ten nejlépe ukazuje, že „proexportní otevřené ekonomika“ přestala fungovat.

A víte, co máme poslední čtyři měsíce?

Schodek obchodní bilance. Viz tabulka. Najít v historii poslední podobné období není snadné. Museli bychom jít dozadu víc než deset let. Že to právě byla tehdy krize? Ano. To je ta potíž.

Zahraniční obchod se zbožím podle měsíců roku 2021, Česká republika, v milionech korun

Žlutě vyznačená pole jsou obdobím schodku obchodní bilance.

 

Pravda je, že zatím to nevypadá jako nic fatálního. Nikdo nemá pocit, že by šlo o problém k řešení. Konec konců v rozměrech českého exportu a importu je ono aktuální záporné saldo trochu nanicovaté, protože co to je nějakých pár desítek miliard v systému, kterým proteklo loni „ven“ zboží za zhruba 3,53 bilionu a „dovnitř“ za 3,35 bilionu korun? Jenže všechny velké průšvihy začínají drobnými potížemi.

Ale stejně: Proč si dělat hlavu, když to jde „hodit“ na kovid. V mizérii jsou všichni okolo, export se zadýchává všeobecně, logistika zadrhává a celý svět tak nějak postává. Takže to svádí říct si, že to je jen pěna dní, která přejde. A když nevystačíme pro vysvětlení s kovidem, tak jsou tu „bruselské regulace“ a samozřejmě v nouzi nejvyšší Green Deal (jakkoliv ten opravdu pro ekonomiku našeho typu bude tvrdý oříšek). Jenže jak dlouho si budeme namlouvat, že neplujeme přímo proti skaliskům a že se to děje především kvůli vyčerpání možností modelu naší „proexportní otevřené ekonomiky“? Že jsme prohospodařili příznivé roky konjunktury, kdy měla proběhnout hluboká restrukturalizace? A hlavně, že globalizace, která nám zprostředkovaně přes exportní supervelmoc Německo tak krásně pomáhala, se tak trochu „zasekla“?

Bývalý charismatický, nenáviděný i milovaný řecký ministr financí Janus Varufakis napsal před deseti lety knihu The Global Minotaur. Pracuje v ní s příkladem USA, ale ono to v různých obměnách platí pro celý svět a je to možné snadno transformovat na rok 2021: Vyspělé ekonomiky nasávaly a nasávají obrovská množství zboží i surovin, ve zcela logické honbě za maximální efektivitou byl vytvořen neuvěřitelně precizní logistický systém, jehož efektivita byla ale založená (mimo jiné) na minimalizaci rezerv a prakticky nulovém ohodnocení strategické bezpečnosti. Co se stane, když se tento systém z nějakého důvodu „zasekne“? Jak dlouho se bude obnovovat? A obnoví se vůbec v předchozí podobě, nebo ten „zásek“ povede k dalekosáhlým změnám? Co totiž bude efektivnější? Zvýšit objem rezerv (především kapacit, ale i zásob a tak dále), nebo snížit celkový objem „přesouvaného zboží“? A jak se případná druhá možnost (která navíc řeší právě i ta nemalá, rostoucí a stále více vnímaná strategická rizika) projeví do české reality?

Může se zdát, že jde o něco, co bude trvat roky a možná desetiletí. To ale není tak úplně pravda. Možná je to spíše budoucnost nedaleká, která se zrovna teď rodí všude kolem nás.

Autor: Eva Kislingerová | pátek 3.12.2021 11:46 | karma článku: 19,97 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,83 | Přečteno: 557x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6133x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:12

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik