Gorily nejsou na mazlení. Při jejich pozorování je nutný odstup, zdůrazňuje gorilí táta Marek Ždánský

3. prosinec 2021

Staral se o gorily v pražské zoo a jezdí za nimi i po světě. Co všechno se o nich naučil?

Dříve se staral o gorily v zoologické zahradě. Teď Marek Ždánský jezdí po světě a účastní se projektů na jejich ochranu. O svých zkušenostech s těmito fascinujícími primáty napsal i knihu Gorilí táta v Africe. Do studia Klubu Rádia Junior si ho pozvala naše zvířecí agentka Veronika Hájková.

Pozorování goril není cirkus

Nejen gorily, ale i jiný zvířata potřebují organizovanou ochranu, protože jejich počty klesají. Gorilám pomáhají například peníze z turistiky. Lidé přijedou do oblasti, kde gorily žijí, zaplatí místním průvodcům a ti je zavedou na místo, odchud tyhle chlupáče mohou pozorovat.

Čtěte také

Má to svá přísná pravidla. Zvířata nesmí být rušena. Rozhodně si je nepohladíte. „Rozestup se musí udržovat,“ vysvětluje Marek, „K čemu to zvíře muchlovat? Mláďata jsou ale zvědavá a někdy se k vám přiblíží. To pak ale samec, který hlídá, může cítit, že jsou mláďata v ohrožení a může vás napadnout,“ varuje exper a dodává, že se to ale naštěstí nestává, protože si lidští průvodci dávají pozor. Při bližším kontaktu s gorilou je hlavní zachovat klid a nerpovokovat.

„Viděl jsem sice záběry, kdy se gorila někoho dotkne, ale já tvrdím, že je to špatně,“ tvrdí Marek. Tahle zvířata zkrátka nemají být na lidech závislá. Není to cirkus.

Čím se živí gorily? Jedí i maso? A ohrožují je stále pytláci? A o čem Marek píše ve své nové knize? I to se dozvíte, když si poslechněte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související