Z továrny unikly fotky dramaticky přepracované Lady Vesta, skutečně bude jako Tesly

Od jednoho z nejlevnějších aut vůbec tak nějak nečekáte, že by se přiblížilo drahým americkým elektromobilům, přesně to se ale stane. Interiér je jiný skoro k nepoznání a výrazně se liší i zevnějšek.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Z továrny unikly fotky dramaticky přepracované Lady Vesta, skutečně bude jako Tesly

4.12.2021 | Petr Prokopec

Z továrny unikly fotky dramaticky přepracované Lady Vesta, skutečně bude jako Tesly

/

Foto: AvtoVAZ

Od jednoho z nejlevnějších aut vůbec tak nějak nečekáte, že by se přiblížilo drahým americkým elektromobilům, přesně to se ale stane. Interiér je jiný skoro k nepoznání a výrazně se liší i zevnějšek.

S modelem Vesta přišla Lada již v roce 2015. Pokud by se jednalo o „západní“ automobilku, každý by v tuto chvíli nejspíše již vyhlížel novou generaci. Řeč je ale o ruském AvtoVAZu, tedy o firmě, která třeba SUV Niva produkuje již čtyřiačtyřicet let, a to bez výraznějších změn. Není tak vlastně překvapivé, že v případě Vesty se Lada teprve nyní chystá na facelift. Ten by pak měl dorazit v příštím roce, kdy se začne také prodávat.

Zatímco v případě zmiňovaného off-roadu Lada v rámci poslední modernizace změnila víceméně jen středovou konzoli, Vesta projde mnohem výraznějšími úpravami. V případě zevnějšku tu máme vodítko od ruského Avtogradu, podle nějž - a jeho nepříliš kvalitního záběru - můžeme očekávat nejen nové nárazníky vpředu a vzadu, ale také nová čelní a koncová světla i přepracovanou masku chladiče a dokonce i odlišné blatníky. Zatímco v zadních partiích by se ale Vesta měla vůči stávajícímu provedení proměnit spíše v detailech, zepředu má být agresivnější tón mnohem patrnější.

Ještě více novinek ovšem nalezneme uvnitř, jak ukazují citelně kvalitnější záběry uniklé přímo z továrny. Lada se očividně rozhodla vkročit do 21. století a vůz osadí digitálním přístrojovým štítem i „tabletem“ orientovaným na výšku a propojeným s multimédii po vzoru Tesly. Tyto prvky si lidé mohli do kabiny nainstalovat i doposud, vždy ale šlo o produkty třetích stran. Po faceliftu bude veškerá výbava tovární, a tedy s plnou zárukou. Přístrojový štít přišel o příčné dělení, což je u LCD panelu pochopitelné, na oranžovo-bílou grafiku ale sází nadále.

Souběžně s přístrojovým štítem se pozmění i kaplička za volantem, stejně jako volant jako takový. Přepracovány nicméně budou rovněž kliky dveří s navazujícími kryty reproduktorů, dveřní madla, výdechy klimatizace nebo rámeček voliče automatické převodovky. Z Renaultu Duster pak byla převzata moderní klimatizace, chybět ovšem nebudou ani porty na USB. S těmito prvky ale bude spojena vrcholná výbava, zatímco u základních úrovní lze čekat pouze klasické rádio.

Otázkou zůstávají změny v motorovém prostoru, velké rošády ale nečekáme. Spíše se dá vsadit na to, že Vesta opět dorazí s atmosférickou jedna-šestou a jedna-osmou. Můžeme pak už jen dodat, že po stránce cenové lze očekávat menší vzestup nad stávajících 250 tisíc korun, nicméně i tak by Vesta měla zůstat cenově dostupným vozem. Na tom si Lada zakládá především.


Z továrny unikly fotky dramaticky přepracované Lady Vesta, skutečně bude jako Tesly - 1 - Lada Vesta Sport 2019 nova sada 03Z továrny unikly fotky dramaticky přepracované Lady Vesta, skutečně bude jako Tesly - 2 - Lada Vesta Sport 2019 nova sada 10Z továrny unikly fotky dramaticky přepracované Lady Vesta, skutečně bude jako Tesly - 3 - Lada Vesta Sport 2019 nova sada 21
Lada Vesta navzdory své ceně ani dnes nemusí vypadat marně, verzi Sport to snad i sluší. Přesto se brzy dočká rozsáhlého faceliftu, který zachycují fotky níže - uvnitř přinese jí digitální přístrojový štít i centrální tablet. Foto: AvtoVAZ

Zdroje: Lada.online@VKontakte, Avtograd News@VKontakte

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše