Ewa Farna nelení! Po sedmi letech se vytasila s novinkou!

Ewa Farna 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. prosince 2021 18:19

Nové desky v těchto dnech vydávají skupiny UDG a Zrní a zpěvačky Ewa Farna a Kateřina Göttlichová. Kapela Zrní natočila klip s názvem 16:07 a chystá album na jaře. V případě UDG jde o další album po pěti letech od posledního počinu Emotikon.

Farna společně s novou deskou nabízí i singl s názvem Verze 02, kterým slaví 15 let na scéně. Spoluzakladatelka skupiny BraAgas Göttlichová nabízí debutový sólový počin. 

UDG vydávají řadové album nesoucí název Přístav. Deska vznikala ve studiu Sun Music ve spolupráci s Michalem Šenbauerem. Jde o šesté řadové album. "Písničky neumíme dělat jako na běžícím pásu, procházejí osobním i kapelním sítem. Podobně je to i s texty. Věci musí uzrát a musíme něco prožít, aby mohla vzniknout nová deska. Čím dál tím důležitější je pro nás autenticita při tvorbě i nahrávání," uvedl kytarista Bohumil Němeček. Album Přístav UDG plánují pokřtít 26. května příštího roku v pražském Fóru Karlín.

Po sedmi letech od poslední řadové desky Leporelo vydává nové album Umami Ewa Farna. "Album Umami je pestré, různorodé, jsem to já v neučesané verzi. Mým cílem bylo propojení pozitivního popového zvuku a textů, které přinášejí posluchačům určité sdělení. Oprostila jsem se od řešení hudebního stylu a soustředil jsem se na to, co mám na srdci," uvedla Farna. Na nahrávce aktuální vítězka Českého slavíka v kategorii zpěvaček spolupracovala s producenty a autory z celé Evropy. Dvorním spolupracovníkem byl Jan Vávra z kapely Jananas, kromě něj na textech spolupracovala třeba s Tomášem Belkem, Robinem Králem, Janou Infeldovou nebo Annebelle. Hudebně se na desce z českých spoluautorů podíleli Lukáš Chromek, Jan Steinsdorfer a mnoho dalších.

Zpěvačka, skladatelka a multiinstrumentalistka Göttlichová vydává album Zimnice. Jedenáctiskladbová nahrávka staví texty slovanských lidových písní s autorskou folklorní hudbou do kontrastu s dnešními technologiemi. Spleť žánrových kořenů se rozpíná od romské, balkánské až po hispánskou hudbu. Minimalistické prvky vrzání, skřípění a dalších přirozených zvuků akustických nástrojů, jako kytara nebo nyckelharpa, byly smíchány do smyček s příměsí elektroniky. "Texty lidových písní jsou mojí velkou vášní už dlouhou dobu. Skrývají se v nich příběhy a modely podobné napříč kulturami a staletími. Slouží jako poučení, varování, terapie, podpora. Pročítala jsem sborníky z devatenáctého století od Františka Sušila a Karla Jaromíra Erbena a hledala v textech to, co se mnou bude zrovna nejvíc rezonovat nebo mne bude inspirovat ke zhudebnění," uvedla Göttlichová. Křest Zimnice se uskuteční 13. února příštího roku v pražském klubu Jazz Dock.

Skupina Zrní v těchto dnech zveřejnila videoklip ke skladbě 16:07 z aktuální řadové desky Nebeský klid. U zrodu videoklipu stál nápad kytaristy Honzy Juklíka, aby každý ke skladbě během zákazu cestování mezi okresy natočil na mobil domácí video. Celkový zvuk byl až na zpěv snímaný pouze na mobil, na rozdíl od verze na desce je nová verze zcela akustická. Během lockdownu začal frontman Zrní Honza Unger psát texty na sedmé řadové album Zrní. "Cítil jsem, že v nich nechci vůbec nic řešit, nechci je psát rozumem, ale spíš se tak nechat unášet. Tentokrát žádné řešení, žádný mozek, žádný aktivismus. Bude to zase jiná deska, veselejší, možná folkovější, deska s jednoduchými písněmi o lásce. Mám pocit, že takhle nějak jsem si to představoval na úplném začátku, když jsme před dvaceti lety kapelu zakládali. Na jaře se chystáme do studia," uvedl Unger.

Témata: Ewa Farna Skupina UDG