Hotely v Moravskoslezském kraji mají na silvestra volno, v horách je ale plno

5. prosinec 2021

V hotelech a penzionech v Moravskoslezském kraji lze ještě sehnat ubytování i na silvestra. Ale zatímco ve městech je zájem o ubytování menší, v horských oblastech už mají některé hotely skoro vyprodáno. Pronajímatelé chalup většinou mají zajištěné hosty už z předchozího roku, zjistila ČTK.

Volné pokoje všech kategorií hlásí například hotel Imperial v Ostravě. „Pokoje na silvestra, pokud počítáme s příjezdem 30. prosince a odjezdem 1. ledna, samozřejmě máme. Jedná se jak o jednolůžkové, tak dvoulůžkové či apartmány,“ řekl ředitel hotelu Michael Seifert. Větší počet lidí ale podle něj bude trávit silvestra kvůli koronaviru doma. Proto neočekává výraznější zájem o ubytování v období konce roku.

Podobná situace je v hotelu Quality Hotel Ostrava City. Volných pokojů všech kategorií mají dostatek. „Situace je taková, že se snažíme některé pokoje nabízet i se slevou, ale zájem je i tak malý. Několik málo pokojů máme rezervovaných, ale těžko říct, jestli se nějaké rezervace nezruší a kolik jich nakonec vlastně vyjde,“ sdělila ředitelka hotelu Dagmar Vida.

Na horách plno

Naopak majitelé hotelů v horských střediscích v Beskydech evidují zvýšený zájem o ubytování. Například Hotel U Kociána v Trojanovicích má jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje v období od 30. prosince do 1. ledna kompletně vyprodané. „Klasické pokoje jsou všechny vyprodané. Zbylo jen několik netradičních pokojů pro čtyři až sedm lidí. Vracejí se k nám zákazníci, kteří u nás byli ubytovaní už dříve. Právě v zimní sezoně je tady ubytováno hodně lyžařů, kteří chodí lyžovat na nedaleké Pustevny,“ řekl jednatel hotelu Josef Káňa.

Rychle se plní volné pokoje také v hotelu Beltine Forest Hotel v Ostravici. Na období silvestra už má volných jen pár pokojů. „My nabízíme přímo speciální balíček Silvestr v zahradních apartmánech, který je velmi oblíbený. Kromě ubytování je v balíčku zahrnuto spoustu dalších výhod a aktivit. V současnosti máme v nabídce posledních pár kusů,“ uvedl jednatel Tomáš Krayzel.

Obsazeno s ročním předstihem

Pronajímatelé chat a chalup mají většinou na silvestra plno už s ročním předstihem. Ondřej Marák, který pronajímá chatu v kopřivnické místní části Mniší nedaleko Hukvald, má rezervace až do roku 2024. „Zájem je velký, ale chat víc nemám. Většinou, pokud jsou nájemci spokojení, si hned domluví pronájem na další rok,“ řekl Marák.

Podobnou zkušenost má Radim Babinec, který pronajímá chatu v Kunčicích pod Ondřejníkem. „Pronájem je domluvený i několik let dopředu. Jen zřídkakdy se stane, že se pronájem musí zrušit. V takovém případě ale netrvá dlouho a chatu si zarezervuje někdo jiný,“ řekl Babinec.

zdroj: ČTK
Spustit audio