Arthur Schnitzler: Anatol. Kdysi skandální hrátky s láskou v sladké Vídni konce 19. století

19. prosinec 2021

Šestidílný seriál groteskních jednoaktovek, jejichž hrdinou je lehkomyslný, melancholický a skeptický ctitel žen. Arthur Schnitzler napsal svou prvotinu Anatol před více než sto lety, ale věřte, že podstata milostných pletek, flirtu, žárlivosti a nevěry se příliš nezměnila. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Překlad, rozhlasová úprava a režie: Vladimír Tomeš
Průvodní slovo: Jiří Hanák
Osoby a obsazení: Anatol (Petr Svoboda), Max (Miroslav Moravec), Kora (Miroslava Pleštilová), Gabriela (Hana Maciuchová), Bianka (Taťjana Medvecká), Annie (Simona Stašová), Elsa (Jarmila Švehlová), Ilona (Dagmar Veškrnová), Franc, sluha (Jiří Kvasnička), číšník (Gaston Šubert), hlas (Pavel Karbusický), hlášení do znělky (Jiří Hanák)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Zvukový mistr: Roman Špála
Natočeno: v roce 1992

„Žena je hádanka. Ale jakou hádankou bychom byli teprve my pro ženu, kdyby jí stačil rozum na to, aby o náš přemýšlela,“ říká s jistou dávkou cynického humoru životem protřelý Max ve hře prozaika, dramatika a lékaře Arthura Schnitzlera (1862–1931). V roce 1893 vyšel soubor sedmi divadelních jednoaktovek, kritizujících soudobou společnost za pokrytectví a předsudky v oblasti milostného a erotického soužití mužů a žen. Vtipné konverzační miniatury jsou dodnes poutavé i proto, že se charaktery postav opírají o věrohodnou psychologii partnerských vztahů a vycházejí také z reálných psychiatrických poznatků autora. Pro rozhlasový cyklus z roku 1992 bylo natočeno šest epizod.

V prvním příběhu nazvaném Osudová otázka se nejistotou sžíraný Anatol odhodlá zhypnotizovat svou přítelkyni Koru, aby zjistil, jestli mu není nevěrná. V epizodě Vánoční nákupy se týž hrdina setká s vdanou ženou „z velkého světa“, paní Gabrielou. Kdysi s ní prožil románek, jenž proti jeho vůli sama ukončila. Ve třetím příběhu s názvem Epizoda sentimentálně prohlíží památky po milenkách a setkává se s jednou z nich, cirkusovou krasojezdkyní Biankou. Večeře na rozloučenou je čtvrtou epizodou, v níž se Anatol domnívá, že to bude on, kdo se nečekaně rozejde se ženou jménem Annie. Příběh pátý – Agonie ukazuje poněkud ufňukanou podobu Anatola, milovníka, kterému po dvou letech tajného vztahu najednou vadí, že se Elsa stále s obdivem vrací ke svému manželovi. Poslední, šestá epizoda Anatolovo svatební ráno zastihne hlavního hrdinu v situaci po prohýřeném večírku s temperamentní Ilonou, která se nechce vzdálit z jeho bytu. A on se přitom musí za pár hodin oženit s jinou!

autoři: Vladimír Tomeš , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související