Omikron čaruje s cenami. Benzín i nafta s koncem roku zlevní. Ekonom popsal, co naopak nebude a zdraží

Benzín, nafta - Ilustrační snímek
Benzín, nafta – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 12. 2021

Ceny ropy hned v úvodu prosince obnovily pokles, k němuž přispěla slova šéfa americké farmaceutické společnosti Moderna. Ten zpochybnil účinnost vakcín proti nové variantě koronaviru označované omikron, což vyděsilo finanční trhy a zvýšilo obavy o poptávku po ropě. Podle ekonoma Štěpána Křečka ceny pohonných hmot v Česku ovlivní i zavedení opatření, která snižují poptávku. Oproti tomu naopak některý sortiment zdraží a očekává se i jeho nedostupnost, uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Pohonné hmoty v České republice se dočkaly snížení cen. Stalo se tak v uplynulém týdnu. Je to prakticky poprvé v tomto roce. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích. Tak se děje z obavy z dopadu šíření nové varianty koronaviru omikronu.

"Vidíme, že už ovlivňuje Vánoce zákazem vánočních trhů. Tedy aby se neshlukovali lidé. A uvidíme, jak to ovlivní prodejní sezónu, protože předvánoční čas je z pohledu prodejců nejdůležitější. Obávám se, že kamenný prodej to ovlivní, výrazně proti tomu bude ve výhodě internetový prodej," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.

Podle odhadů půjde ale spíše o halíře než koruny. "Pohonné hmoty budou jedna z mála položek, která začne zlevňovat. Je to tím, že se propadá cena ropy na světových trzích. Je to dáno tím, jak se šíří nová varianta viru omikron a tvrdí se o ní, že je velmi nakažlivá, tím ekonomika reaguje na restriktivní opatření, kdy dochází ke snížení spotřeby pohonných hmot," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz ekonom, podle něhož to opačně bude u jiného sortimentu.

Meziroční míra inflace se letos v říjnu vyšplhala na 5,8 procenta, oproti září jde o nárůst o 0,9 procentního bodu. Podle ekonomů se ceny zvyšují nejvíc od října 2008, kdy byla inflace na šesti procentech. To se tak dotkne Vánoc, kdy si lidé budou muset připlatit.

"Přeprava zejména mezikontinentální zažívá problémy, tedy zásobování, a řada zboží se nestihne ani na náš trh dopravit, co se týká elektroniky, oblečení. Problémy budou u knih, kdy není papír a nestačí se dělat vazby, problémy se budou týkat některých hudebních nástrojů, kde jsou čipy. Tím, že tu mnoho věcí nebude, tak se skladové zásoby vyprodají a obchodníci se nebudou bát zdražovat, a to bude tlačit na růst cen. Obávám se, že to ovlivní i povánoční výprodeje," poukázal Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz, kde lidé narazí patrně na cenovky s vyšší cenou zboží. Netýká se to ale jen zboží, nárůst je citelný i u potravin.

"Potraviny také narůstají na ceně a jediné, co se zlevňuje, je vepřové maso tím, že se podařilo vyřešit africký mor prasat. Ale kapr a další zdražuje," dodal ekonom pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.