Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jágr, legenda: Velkolepá pouť Jaromíra Jágra v superhrdinském komiksu

Autor: red, idh - 
5. prosince 2021
13:12

Komiks Jágr, Legenda je na jedné straně příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu, ale také akčním vyprávěním o rytíři, který nosí místo brnění hokejovou výzbroj a jeho cesta nevede za svatým grálem, ale Stanley Cupem.

„Já jsem jednou řekl, že chci bejt nejlepší na světě, a já na tom pořád trvám,“ prohlásil ve svých dvaceti letech Jaromír Jágr. Povedlo se mu to? Kdy? A jak? Podobné otázky si kladou hokejoví komentátoři Andy a Dave nad obrazy ze života jednoho z nejúspěšnějších hokejistů historie. Ty ukazují Jaromírovo dětství na Kladně, jeho boje za českou reprezentaci včetně olympijského triumfu v Naganu či vzestup v NHL, nejsledovanější lize světa, na jejíchž kluzištích se tou dobou proháněly legendy jako Wayne Gretzky či Mario Lemieux. Právě Mario se v tomto vyprávění proměňuje z Jaromírova vzoru ve spoluhráče z pittsburských Penguins, s nímž postupně vytváří jednu z nejlepších útočných dvojic NHL. Dostojí Jaromír očekávání, když má Maria zastoupit? A vymění ho Mario, když se stane majitelem krachujícího Pittsburghu? A jak mu při tom všem pomůže víra v nadpřirozené síly?

Komiks Jágr, Legenda je na jedné straně příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu... Komiks Jágr, Legenda je na jedné straně příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu... | 65. pole

Za pár měsíců (15. 2. 2022) oslaví Jaromír Jágr padesátku. Jeho sportovní kariéra, která u nás nemá obdoby, je mimořádná nejen v kontextu hokejového světa, ale i jako lidský příběh. Český kluk z vesnice se stal synonymem splnění amerického snu. Podobně jako jeho dětský hrdina Rocky Balboa se z nuly vyškrábal až na vrchol. Jágrova cesta na hokejový trůn se stala velkolepou metaforou cesty k osobnímu zdokonalení a inspirovala spisovatele Lukáše Csicselyho a ilustrátora Vojtěcha Šedu k vytvoření superhrdinského komiksu Jágr, legenda. Autoři líčí jeho sportovní kariéru jako rytířský epos provázený zázraky, v tomto případě hokejovými. Svatém grálem zde není Kristův pohár z Poslední večeře, ale hokejová trofej. A také osvícení v podobě hrdinova duchovního hledání.

V úvodu a závěrem každé kapitoly vystupují sportovní komentátoři Andy a Dave, z jejichž rozhovorů se čtenář dozvídá podrobnosti z Jágrova profesionálního a osobního života, i z historie a fungování nejslavnější ligy světa, jež mu řadu let ležela u nohou. Na stránkách knihy působivě ožívá Jágrův životní zápas, začínající v kladenské porodnici a vrcholící o dvacet tři let později křtem v pražském pravoslavném kostele. Nechybí zde bruslařské začátky na šlajfkách na rybníku, stejně jako výhra Stanley Cupu s pittsburskými Tučňáky, získání první evropské Art Ross Trophy pro nejlepšího hráče kanadského bodování či zlatá olympijská medaile z Nagana. Cena za úspěch je však vysoká – počínaje obětovaným dětstvím až po démony, pronásledující nejlépe placeného hokejistu v historii NHL.

Autoři komiksu Lukáš Csicsely (vlevo) a Vojtěch Šeda vyrostli v devadesátých letech, kdy se stal Jaromír Jágr národním hrdinou – klukem ze vsi, který dobyl Ameriku. Autoři komiksu Lukáš Csicsely (vlevo) a Vojtěch Šeda vyrostli v devadesátých letech, kdy se stal Jaromír Jágr národním hrdinou – klukem ze vsi, který dobyl Ameriku. | 65. pole

Autoři komiksu Lukáš Csicsely a Vojtěch Šeda vyrostli v devadesátých letech, kdy se stal Jaromír Jágr národním hrdinou – klukem ze vsi, který dobyl Ameriku. Televize poprvé vysílala zápasy NHL a kšiltovka se znakem pittsburských Tučňáků byla k dostání v každé vietnamské tržnici. Společně vytvořili poctu jednomu z hrdinů svého dětství. Čtenář jen žasne nad Šedovými dynamickými kresbami hokejových utkání. Příběh o sportovním triumfu je skvostným dárkem Jaromíru Jágrovi k jeho významnému jubileu a všem příznivcům hokeje. Scenárista a spisovatel Lukáš Csicsely debutoval novelou Svátek (2016). Je autorem řady knih pro děti. Věnuje se tvorbě pro děti i dospělé též ve své scenáristické práci pro rozhlas a film. Ilustrátor a komiksový tvůrce Vojtěch Šeda (1985) patří k současným nejvýraznějším tvářím českého komiksu. Vedle tvorby krátkých stripů a novinových ilustrací se často věnuje tématům z českých dějin.

Lukáš Csicsely, Vojtěch Šeda

Jágr, legenda

Vydavatel: 65. pole, 2021

Počet stran: 160

Zobrazit celou diskusi