Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rozpočtové provizorium nikoho neohrozí, míní Jurečka. Kde chce nástupce Maláčové šetřit?

Autor: ČTK - 
5. prosince 2021
14:26

Rozpočtové provizorium na začátku příštího roku podle kandidáta na ministra práce a sociálních věcí Mariána Jurečky (KDU-ČSL) nikoho neohrozí, letošní rozpočet je totiž nastaven velkoryse. Řekl to v neděli v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) chce šetřit hlavně na vnitřních nákladech, nikoliv na mandatorních výdajích.

Předseda ODS a nový premiér Petr Fiala uvedl již v říjnu, že vznikající koaliční vláda chce sestavit rozpočet pro příští rok se schodkem do 300 miliard korun. Návrh odcházející vlády počítá se schodkem 377 miliard. Návrh rozpočtu pro příští rok zatím sněmovna neschválila. Pokud tak neučiní do konce roku, bude stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu, tedy s jednou dvanáctinou z rozpočtu z předcházejícího roku měsíčně. Letošní státní rozpočet měl mít podle současné vlády deficit půl bilionu korun.

Jurečka řekl, že žádné programy MPSV, například Antivirus a jiné, ohroženy nejsou. „Tyto věci budou financovány i v rozpočtovém provizoriu,“ zdůraznil.

Maláčová: MPSV by naopak mělo žádat o navýšení

Podle Jurečky nebudou jednotlivá ministerstva šetřit stejně. „Ministerstvo práce a sociálních věcí má drtivou většinu výdajů dané mandatorně a na tom šetřit nelze. Šetřit ale lze na vnitřních výdajích ministerstva, například z hlediska investic z národních zdrojů, které jsme plánovali, a převést je třeba do modernizačního fondu,“ řekl.

Zmínil například investice do budov nebo investice do evropských programů typu Zelená úsporám. Podle Jurečky naopak v rozpočtu MPSV chybí peníze na zajištění sociálních služeb, o čemž chce jednat v nové vládní koalici. S návrhem současné vlády prý pracovat nebude.

Současná šéfka MPSV Jana Maláčová k plánům na rozpočtové škrty uvedla, že by její resort měl naopak žádat ještě o navýšení výdajů o desítky miliard korun kvůli rostoucí inflaci. Podle ní jsou peníze na sociální služby posílány na půl roku dopředu a nelze je tak odvozovat od rozpočtového provizoria. Financování programu Antivirus podle Maláčové ovlivní stav pandemie a také hospodaření v rozpočtovém provizoriu.

Video  Marian Jurečka (KDU-ČSL): Základní důchod má být 10 tisíc, Zeman souhlasí  - ČTK
Video se připravuje ...

pindokukin ( 7. prosince 2021 00:20 )

Co se stane, když USA napadne ČR ?

80 - Americký expediční sbor překročil hranice ČR

85 -la***m naváděné střely zničily základnu
stíhaček Grippen a pivovar ve Velkých Popovicích

8:27 - Armáda ČR si všimla, že jsme pod útokem

8:35 - proti nepříteli startují bitevníky L-159

8:50 - byly povolány zálohy větroňů a rogalistů

90 - na MO si mnou ruce, neboť se konečně zbavili
bitevníků L-159

100 - americké síly zaznamenaly ztrátu šesti tanků
Abrams, kterým někdo v okolí Mostu odcizil pásy

105 - útok na Prahu pokračuje

10:30 - transportéry Pandur vyjíždějí z kasáren
bránit hlavní město

10:45 - Bruntál vyhlásil samostatnost

110 - pracovníkům BIS začíná oběd

12:30 - všechny Pandury mimo, většinou ale ani
nevyjely, někdo jim ukradl naftu

12:45 - náčelník štábu buší na vrata vojenského
muzea Lešany a dožaduje se nějaké funkční bojové
techniky

12:47 - správce mu daroval kolo zn. Ukrajina


130 - americké jednotky doposud ztratily 12
tanků Abrams a 23 obrněných vozidel Bradley, kvůli
poškození podvozku na českých silnicích

13:15 - VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ BOLKA POLÍVKY VYHLAŠUJE
SAMOSTATNOST

14:30 - první americké jednotky v Praze

15:40 - velitel 22. americké divize, poručík T.
Taxis Taylor, byl na Žižkově udeřen cepem

16:30 - američtí vojáci vztyčují vlajku na Pražském
hradě

170 - Clint Eastwood sleduje záběry z Evropy a
píše scénář pro svůj nový film: Kde všude vlají
vlajky našich synů

180 - oficiálně podepsáno příměří

23:30 - náčelník štábu dorazil na kole do Bratislavy
a žádá o azyl

23:45 VELITELÉ AMERICKÝCH DIVIZÍ zjišťují, že
Čečensko je někde jinde...

byvalyvoliccssd4 ( 6. prosince 2021 20:51 )

Když končící vláda kňučí o spolupráci v boji s kovidem, proč nepožadovala spolupráci při sestavování rozpočtu? (protože se při rozkrádání dotací nechtějí dělit?)

panda82 ( 6. prosince 2021 15:34 )

Jurečko voliče by potěšilo, kdybyste začli šetřit u sebe, jste jak pijavice, a padají z vás jen voloviny, nic konkrétnho, vaše práce odpovídá tak minimání mzdě

frantacizek ( 6. prosince 2021 05:31 )

Orbán - sám PŘÍMO OD PUTINA

frantacizek ( 5. prosince 2021 22:57 )

Němci jim to uvolní nejdříve jinak v lednu, únoru, požadují po nich nějakou registraci nové samostatné společnosti, zkrátka úplný nesmysl, podstata je hybridní válka ze strany západu, aby dostal Kreml za uši, než za ně bude dostávat s nástupem green dealu pravidelně, pak už si cenově diktovat nebudou moci, budou rádi, že tady vůbec nějaký objem prodají. Navíc se EU otevře ekonomicky trh i k dražšímu LNG z Kataru, který se nyní stane přímou konkurencí Sovětů v boji o klienty např. na Arabském poloostrově, pač Kreml musí hledat nové trhy (samé starosti) a tam ještě vozit ten plyn taky ve zkapalněné formě a připravovat se na to, že Evropa už mu padne. Proto taky postavili Sachalin u čínských hranic. čeká je boj, nás tady vodění sovětského kačera, jinak není důvod nezměnit strategii a nenakupovat od Kataru, tedy přímého konkurenta. EU na to bude mít ušetřené prostředky, které nyní platí Sovětům, jakmile bude energeticky soběstačná z větší části díky obnovitelným zdrojům. Takový ten vedlejší benefit vedle zelené planety, o kterém se takticky nemluví, ale všem je jasný..a nejvíce Kremlu. Proto tady Pikachu tak bojuje, abychom vystoupili, na Slovensku je velká rusofilní klika a všichni jsme navíc v NATO a v geografické poloze Sovětů jako mocnosti, to je na infarkt pro Vladimira Vladimiroviče prostě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa