Úřady práce evidují 500 žádostí o dávky na energie. Maláčová očekává, že jejich počet bude rychle růst

Úřady práce (ÚP) zatím dostaly 500 žádostí o pomoc lidem výrazně zasaženým energetickou krizí, řekla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V příštích týdnech očekává obrovský nápor žádostí, o dávky na bydlení by podle ní s dalším růstem cen energií v příštím roce mohlo žádat o dalších 150 tisíc zájemců více, tedy dvojnásobek současných odhadů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:59 5. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické zařízení, nevstupovat

Úřady práce jsou podle ministryně připraveny odbavovat zhruba 10 tisíc žádostí o dávky týdně. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Maláčová avizovala, že nyní jsou úřady práce schopny odbavit asi 10 tisíc žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc týdně.

Lidé, kteří přejdou do konce roku od dodavatele poslední instance k běžnému, budou moci na zaplacení vysokých úhrad za energie využít dávku mimořádné okamžité pomoci. Podmínky jejího přidělení se pro tento případ zmírní, rozhodlo v listopadu ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Elektřina a plyn lidem příští rok zdraží. Zvýší se regulovaná složka, oznámil energetický úřad

Číst článek

Po skončení společnosti Bohemia Energy muselo 900 tisíc odběratelů přejít k dodavatelům poslední instance. Zálohy se jim násobně zvedly. Stejně jsou na tom i klienti dalších firem, které s dodávkami skončily. Podle odhadů by o podporu mohlo žádat až několik stovek tisíc domácností.

Zájem o dávky poroste

Nízký počet žádostí o dávky podle Maláčové vypovídá o tom, že se dodavatelům poslední instance nedaří dokončovat administraci faktur. Řada lidí navíc podle ní má problémy se správným podáním žádosti, kdy jim například chybí některé potřebné dokumenty, přičemž situaci komplikuje pandemie koronaviru.

Úřady práce se podle ministryně snaží vyřídit jednotlivé žádosti do dvou až tří dnů, nyní jsou připraveny odbavovat zhruba 10 tisíc žádostí týdně. V příštích týdnech očekává mnohem vyšší zájem s tím, jak budou dodavatelé postupně posílat zákazníkům faktury za energie.

Špatnou zkušenost s jednáním dodavatelů energií má víc než polovina lidí. Často jde o neúplné informace

Číst článek

MPSV připravilo podle ministryně také novelu k dávkám na bydlení. Navrhuje v ní zvláštní příspěvek, který by se mohl při skokovém růstu nákladů vyplácet. Chce usilovat o zrychlené projednání novely, aby platila co nejdříve.

Podle kandidáta na ministra práce a sociálních věcí budoucí vlády Mariána Jurečky (KDU-ČSL) dosud chybí jasně daný plán na pomoc lidem zasaženým energetickou krizí. Nová vláda podle něj chce do konce ledna představit jednotlivá řešení. Stát by měl pomoci například i malým podnikatelům, zároveň motivovat domácnosti k investicím do zateplování domů, využívání fotovoltaiky a dalších kroků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme