Češky smutní, zase jsou bez medaile. Na MS nezvládly souboj o bronz se Švýcarskem

Sport ČTK Sport, ČTK
5. 12. 2021 16:39
České florbalistky podlehly na mistrovství světa ve švédské Uppsale v boji o bronz Švýcarsku 2:5 a skončily popáté za sebou čtvrté.
České florbalistky smutní po prohraném souboji o bronz na MS 2021
České florbalistky smutní po prohraném souboji o bronz na MS 2021 | Foto: Český florbal

Opět se jim nepodařilo navázat na dosud jediný medailový úspěch z roku 2011 ze St. Gallenu, kde stejného soupeře v duelu o 3. místo porazily. 

Český tým pod vedením švýcarského kouče Saschy Rhynera nastoupil do svého sedmého duelu o 3. místo na světových šampionátech za sebou po sobotní prohře 4:5 s Finskem, Švýcarky schytaly debakl od favorizovaných Švédek 1:14, nejvyšší v historii bojů o finále.

Úvodní dějství ale patřilo obhájkyním stříbra z minulého šampionátu v Neuchatelu, kde sebraly Rhynerovu výběru finále obratem z 1:6 na 7:6 v prodloužení.

V úvodu sice minula v šanci Nadia Cattaneová, ale v 9. minutě dostala prostor jít do otevřené obrany rychlým protiútokem Corin Rüttimannová a otevřela skóre. Zároveň se osamostatnila v historické tabulce střelkyň světových šampionátů před Dánkou Cecilií Di Nardovou. Za 102 sekund se dostala k zakončení před velkým brankovištěm a svým 56. gólem na MS ze 42 utkání zvýšila.

Brankářka Jana Christianová ještě v úvodní části zlikvidovala šanci Julie Suterová. Do druhé části stáhl Rhyner hru na dvě formace. Přesně tři minuty po pauze se český tým poprvé radoval. Denisa Ratajová přenesla hru z levé strany na pravou a Michaela Kubečková překonala přesouvající se gólmanku Laru Heiniovou. Za 36 sekund bylo vyrovnáno. Zpoza branky vyběhla Vendula Beránková, připravila si střeleckou pozici a zamířila přesně.

Švýcarky ale během 66 sekund v 36. a 37. minutě opět získaly dvoubrankový náskok. Nejdříve si šikovně zpracovala balonek Isabelle Gerigová, která stihla gólovou střelu, přestože ji ještě skoro zblokovala Michaela Mlejnková. Potom si Michelle Wikiová narazila míček s Rüttimannovou a upravila na 4:2. Před druhou pauzou dostala do švýcarské branky balonek kapitánka Eliška Krupnová, ale bylo to až po vypršení hrací doby.

V úvodu závěrečné třetiny sice Wikiová minula odkrytou branku, ale ve 46. minutě po předchozí šanci Krupnové už udeřila podruhé v utkání. Zpracovala si dlouhou přihrávku Fluriny Martiové a z otočky od levého mantinelu překvapila Christianovou. Češkám se nepodařilo snížit při vyloučení Nathalie Spichigerové ani při power play, ke které sahal Rhyner už od 55. minuty.

Mistrovství světa florbalistek v Uppsale (Švédsko):

O 3. místo:

Česko - Švýcarsko 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Kubečková (Ratajová), 24. Beránková (Krupnová) - 9. Rüttimannová (Martiová), 10. Rüttimannová (Gerigová), 36. Gerigová (Stellaová), 37. Wikiová (Rüttimannová), 46. Wikiová (Martiová). Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváci: 1847.

Sestava Česka: Christianová - Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Havlíčková, Keprtová - Ratajová, Krupnová, Bačová - Mlejnková, Suchá, Řepková - Chudá, Kubečková, Trojánková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

Finále:

Švédsko - Finsko 4:3 v prodl. (3:1, 0:1, 0:1 - 1:0)

 

Právě se děje

Další zprávy