Kupte dětem bitcoin, radí Vávra, Češi šílí po skladovacích kójích a Xixoio provokuje. Čtěte zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

xixo-vavr

Foto: Xixoio / CzechCrunch

Xixoio provokuje a Radon Vávra doporučuje bitcoin k Vánocům

0Zobrazit komentáře

Je tady nedělní podvečer a spolu s ním už tradiční souhrn článků, které jsme za uplynulý týden publikovali. Začít nemůžeme ničím jiným než výživným textem s finančníkem Radovanem Vávrou, se kterým jsme probrali především investice. Proč doporučuje, aby rodiče koupili svým dětem k Vánocům bitcoin? To a mnohem víc se dozvíte ve velkém rozhovoru.

Rezonovala také zpráva o pronajímání takzvaných skladovacích kójích, za kterými stojí startup Perfect Storage, a znovu jsme se podívali pod pokličku kryptoprojektu Xixoio, jenž budí pochybnosti. V minulých dnech jsme pro vás natočili i nový podcast, tentokrát s Janem Musilem ze společnosti LIKO-S.

Ostatní zásadní články za minulý týden najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledovat můžete i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Další investice od PPF: Miliardy sem, miliardy tam. Finanční skupina PPF rodiny Kellnerových oznámila další obří investici. Nejprve poslala přes sedm miliard korun do vývoje léčiv na rakovinu, teď podobnou sumu investuje do obřích kanceláří ve Spojených státech.

? Brno táhne: Brno nemusí zaujmout jen netypickým orlojem. Britský magazín Time Out ho teď zařadil do svého výběru měst, které stojí třeba za víkendový výlet, a vyzdvihuje tamní podzemní bunkry či vytříbenou gastronomii.

? Nešťastné uvedení: Před několika týdny se k hráčům dostaly přepracované verze nejslavnějších dílů herní série GTA. Ty ale sužuje bezpočet chyb a autoři z Rockstar Games oznámili, že dokonce odkládají prodej fyzických kopií.

? Miliardy do jaderné fúze: Bill Gates, George Soros a Google chtějí ovládnout Slunce. Tedy aspoň způsob, jakým v něm vzniká energie. Do jaderné fúze, která nezanechává nebezpečný odpad ani emise, proto investují miliardy. A k vývoji v oboru přispívají i čeští vědci.

?? Olympionici jsou připraveni: Kolekce pro zimní olympiádu v Pekingu, která odstartuje v únoru, je tady. I tentokrát do ní Alpine Pro zakomponovalo celou řadu českých stop. Některé jsou vidět na první pohled, některé jsou ale zcela neviditelné.

? Krypto naplno: Zakladatel Twitteru Jack Dorsey je dlouhodobým zastáncem bitcoinu a nyní do kryptoměn začne šlapat ve větší míře. I to je důvod, proč mění název svého původem platebního startupu Square.

? Rockaway Blockchain Fund investuje: Viktor Fischer z Rockaway má se svým blockchainovým fondem velké ambice. Nyní přes něj poslal rekordní investici do nástroje, který hledá nejlepší kurzy kryptoměn.

? Španělé v Leo Expressu: O španělském vstupu do Leo Expressu se hovořilo v průběhu celého letošního roku. Nyní byl obchod potvrzen, což českému dopravci přináší možnost vyslat své vlaky na více kolejí nejen v České republice.

***

Nejlepší dárek k Vánocům? Kupte dětem bitcoin nebo akcii, pochopí smysl investování, radí finančník Radovan Vávra

vavraboxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Radovan Vávra, bývalý bankéř a investor

Co pořídit dětem pod stromeček? Bitcoin, akcie, případně ETF. „Že se puberťáci zajímají o investování, je přece mega cool,“ říká Radovan Vávra. Do čeho investovat? A proč je investování pro každého? I o tom mluvil v našem rozhovoru.

***

Pronajímají skladovací kóje a Češi po nich šílí. Takový zájem jsme za 15 let nezažili, říká zakladatelka Perfect Storage

perfect-storage

Foto: Perfect Storage

Markéta Cajthamlová a Soňa Fialová, zakladatelky Perfect Storage

Možná se Češi víc stěhují a potřebují dočasně uložit vybavení bytu. Nebo odjíždí do ciziny a potřebují uskladnit věci. Pronajímají si tedy skladovací kóje. „Takový zájem jsme nezažili,“ hlásí Markéta Cajthamlová a Soňa Fialová z Perfect Storage.

***

Všudypřítomné Xixoio už vyprovokovalo i ministerstvo financí. Pozor na příliš lákavé investice do krypta, varuje úřad

watzke3

Foto: Xixoio

Richard Watzke, zakladatel Xixoio

Společnost Xixoio, před jejíž reklamou není úniku, začala trápit i úřad Aleny Schillerové. Do neprůhledné krypto platformy zájemci poslali už čtvrt miliardy, ministerstvo financí ale varuje, aby lidé neinvestovali do příliš lákavých nabídek.

***

Partner newsletteru:
Dyson V15 Detect díky svým funkcím potvrzuje, že je nejvýkonnějším inteligentním akumulátorovým vysavačem na trhu. Pomocí přesně nakloněného zeleného paprsku dokáže laserové detekce prachu odhalit okem neviditelné prachové částice, přičemž na displeji vysavače ihned uvidíte množství a velikosti částic. A když přijde na řeč doba chodu vysavače, bez poklesu výkonu dosáhne až na 60 minut. Více informací naleznete zde.

dyson_02249_v15_banner_1920x1080_final

***

Učím se teď tátovi zadávat práci. Jan Musil popisuje, jak ve firmě LIKO-S předávají vedení z generace na generaci

musil-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jan Musil, předseda představenstva firmy LIKO-S

Předat vedení potomkům je výzva, před kterou stojí mnoho rodinných firem. V LIKO-S to letos udělali a firmu vede 28letý Jan Musil. Co ho v prvních měsících v nové funkci překvapilo a kde vidí největší výzvy? I o tom mluví v novém díle CzechCrunch Podcastu.

***

Hledám akcie, které budou sexy za 10 let. Rivian není pro mě, ale Netflix se mi líbí, říká investiční matador Ján Hájek

hajek_boxed

Foto: Archiv JH

Ján Hájek z fondu Top Stocks během investiční konference

Ve svém portfoliu drží přes dvě desítky akcií v hodnotě 22 miliard korun. Teslu, Rivian nebo další trendy akcie tam ale nenajdete. Jan Hájek, šéf fondu Top Stocks, totiž hledá takové tituly, které sexy teprve budou.

***

Účtování napůl od strojů a napůl od lidí zaujalo. Česká firma Trivi na chytré online účetnictví získala desítky milionů

juraj-cienik

Foto: Trivi

Juraj Cienik, CEO společnosti Trivi

Firma Trivi chytře digitalizuje účetnictví, Juraj Cienik a jeho tým k tomu používají kombinaci lidských účetních a pokročilé technologie. A že takové spojení funguje, ukazuje i investice, která na rozvoj nápadu přináší desítky milionů korun.

***

Průvodce začínajícího investora
Investovat nikdy nebylo snazší. Stačí jen mobil, připojení k internetu a kreditka. A můžete si vybírat: Je libo akcie? Bitcoin? Nebo třeba kus bytu? Investiční speciál přináší průvodce pro všechny, kteří si chtějí a mohou dávat peníze stranou, chtějí to dělat s pomocí moderních technologií a věří, že porazí inflaci. Vše, co potřebujete vědět, naleznete zde.

pruvodce_newsletter

***

Český Hlídač shopů sleduje, jak e-shopy manipulují se slevami. Klamavé praktiky stále nezmizely, hlásí

hlidac-shopu

Foto: CzechCrunch

Hlídač shopů hlídá, zda české e-shopy uměle nenavyšují slevy

Poslední víkend proběhl jeden z největších nákupních svátků Black Friday a český nástroj Hlídač shopů, který sleduje, jak e-shopy manipulují se slevami, byl znovu ve střehu. „Klamavé praktiky stále nezmizely,“ hlásí.

***

Kvůli hudbě utekl z domova, dnes je interpretem světových rozměrů. The Weeknd se stal umělcem roku

weeknd-1-1

Foto: Apple / CC

The Weeknd vyhrál Apple Music Award v kategorii Umělec roku

Bylo mu sedmnáct, když utekl z domova a nasedl do rozvrzané dodávky, aby jel hledat svobodu. Nakonec našel vášeň k hudbě, která ho vynesla na vrchol. The Weeknd se stal umělcem roku a odnáší si trofej od Applu.

***

Skutečná Hra na oliheň. Youtuber MrBeast napodobil hry ze seriálového hitu Netflixu, vítěz dostal přes 11 milionů

beast-squid2

Foto: Netflix / CzechCrunch

Americký youtuber MrBeast stvořil Hru na oliheň v reálném světě

Hra na oliheň se stala absolutním hitem Netflixu a do reálného světa se ji rozhodl přenést americký youtuber MrBeast. I v jeho hrách se hrálo o velké peníze, ale na rozdíl od korejského seriálu to nebylo na život a na smrt.

***

Zavřeli jim stánky, tak z Turbomoštu udělali krypto. Když vydělají, uspořádají nejlepší mejdan v Brně

turbomost-1

Foto: Lidi z Baru

Stánek s proslulým Turbomoštem

Když vláda vystavila stopku vánočním trhům, dotklo se to i gastroparty Lidi z Baru. Rozhodně se ale nevzdala – naopak ze svého proslulého Turbomoštu udělala NFT a pokud na něm vydělá, uspořádá tu nejlepší párty v Brně.

***

I práce je život, work-life balance je přežitek. Duševní zdraví konečně přestává být tabu, říkají psycholožky

qed

Foto: QED Group

Linda Krumpholcová a Ivana Šípová z QED Group

Hojně skloňovaný termín work-life balance podle psycholožek z QED Group neodráží to, co bychom měli v životě vyvážit. „Používat ho takhle je zvláštní. Jako by práce život neznamenala,“ říkají Ivana Šípová a Linda Krumpholcová.

***

Vše je jedna velká změna. Očekávané pokračování kultovního Matrixu se blíží a láká fanoušky dalším trailerem

matrix-1

Foto: Vertical Ent.

Oficiální plakát k filmu Matrix Resurrections

Očekávání filmových fanoušků rostou. Nový Matrix se blíží a na svůj prosincový příchod do kin láká dalším trailerem, který dává vzpomenout i na původní film z roku 1999.

***

Kryptoměnový trh se otřásá. Bitcoin se propadl až ke 42 tisícům dolarů, nejméně od konce září

btc-1

Foto: kevin92/Pixabay

Fiktivní mince bitcoinu

Trh s kryptoměnami zažívá nepříjemné sobotní ráno. Padají téměř všechny digitální měny včetně etherea a bitcoinu, který v jeden moment klesl až k hranici 42 tisíc dolarů, tedy nejméně od konce září.

***

Milý hromotluk. Hollywoodská hvězda Dwayne Johnson se rozhodl opravdu velkoryse obdarovat fanouška

ccwatchx36

Foto: Frank Masi/Netflix

Dwayne Johnson při natáčení filmu Red Notice

„Moje auto je teď tvoje,“ řekl jednomu ze svých fanoušků herec Dwayne Johnson, jehož film Red Notice nedávno zboural Netflix. Podívejte se, jak bývalého vojáka odměnil za pomoc komunitě.

***

Budoucnost bude jízda. 3D tisk, autonomní technologie či AR. To vše slibují koncepty nejen od lidí z Top Gearu

drive-tpg3

Foto: Top Gear/CzechCrunch

Je tu další vydání CC Drive

Jaké vozy můžeme čekat v budoucnu? Podle Top Gearu je bude možné tisknout na 3D tiskárně, budou autonomní a bude s nimi kopec zábavy. Podívejte se ale i na další koncepty, které chtějí hýbat trhem.

***

Nejsilnější „emko“ všech dob. BMW XM je světlicí vystřelenou do budoucnosti výroby vozů v Mnichově

bmw-xm2

Foto: BMW

BMW XM je koncept ukazující budoucnost značky

Jaká bude budoucnost BMW? Mnichovská automobilka na tuto otázku odpovídá fantastickým konceptem XM. Nejenže se jedná o první solitérní model divize M po 40 letech, ale zároveň je nejsilnějším „emkem“ vůbec.

***

Budu ten Homer Simpson, co vše kontroluje. Mladá vědkyně míří na pozici v Temelíně, kde ženy nejsou zvykem

adela_chalupova_boxed

Foto: Adéla Chalupová

Budoucí operátorka jaderné elektrárny Temelín Adéla Chalupová

Adéla Chalupová studuje jadernou fyziku, mezi mladými propaguje jadernou energii a na to, jaké si vybrala téma, má na Instagramu neobvyklý počet sledujících. A za pár let z ní bude operátorka jaderné elektrárny Temelín.

***

Výstaviště v Českých Budějovicích ožívá s rekonstrukcí pavilonu od studia A8000. Příští rok už má mít plný program

pavilon_budejovice_boxed

Foto: A8000

Pavilon Z na českobudějovickém výstavišti prošel rekonstrukcí v režii ateliéru A8000

Výstaviště v Českých Budějovicích ožívá díky rekonstrukci od architektů z ateliéru A8000. Proměněný pavilon Z má sloužit plesům i veletrhům a už teď očekává nabitý program na příští rok.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym