Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Švédské florbalistky ovládly světový šampionát, rozhodlo až prodloužení

Hegemon ženského florbalu Švédsko neselhal ani v letošním finále světového šampionátu. Hráčky "tří korunek" se ale na vítězství s úhlavním rivalem z Finska pořádně nadřeli, když výhru 4:3 trefila až v prodloužení Emelie Wibronová. Švédky tak slaví titul poosmé v řadě. Slovenské florbalistky, které vede český trenér Michal Jedlička, obsadily na mistrovství světa v Uppsale stejně jako před dvěma roky v Neuchatelu šesté místo.

Florbalistky Švédska se radují ze zisku titulu na mistrovství světa
zdroj: AP autor: Salvatore Di Nolfi

Švédky na šestém světovém šampionátu za sebou neprohrály ani v jednom utkání a jejich vítězná série se natáhla už na 44 zápasů.

Švédky, které v základní skupině porazily Finsko 9:3 a krátce po polovině utkání nad ním vedly už 7:0, vstoupily dobře i do finálové bitvy. Po 86 sekundách našla Klara Lonebergová na středu nepokrytou Ellen Backstedtovou a ta otevřela skóre. Ve 4. minutě se ale po střele Daniely Weterlundové dostala k dorážce Veera Kauppiová a vyrovnala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále MS florbalistek: Švédsko - Finsko

V polovině úvodní části vrátila Švédsku vedení po přihrávce Moay Gustafssonové Wilma Johanssonová a v 16. minutě zvýšila střelou z levé strany od mantinelu Ellen Rasmussenová. Krátce po polovině utkání ale střelou z otočky dala svou 15. branku na turnaji jeho nejlepší střelkyně Veera Kauppiová a v čase 50:53 v přesilové hře vyrovnala po přihrávce Jenny Saariové zpoza branky ze vzduchu Sara Piispaová.

V prodloužení neuspěla Veera Kauppiová a po pasu Maji Viströmové rozhodla Wibronová.

Slovenky nestačily na Polsko

V souboji o konečné umístění podlehly Slovenky Polsku 4:5. Se slovenskou reprezentací se tímto duelem rozloučila útočnice Vítkovic Denisa Ferenčíková, která odehrála 101. zápas v národním týmu.

"Ukázaly jsme, na co máme. Myslím si, že zhruba to páté až šesté místo je naše realita. Myslím si, že jsme dneska mohly vyhrát, ale dostaly jsme dva rychlé góly, což asi rozhodlo. My jsme měly šance, ale nedokázaly jsme to, škoda mého nájezdu... Ten se nepovedl vůbec," řekla Ferenčíková, která v čase 56:29 za stavu 3:4 neproměnila trestné střílení.

Kapitánka Vítkovic se na šampionátu přehoupla přes stovku zápasů v reprezentaci. "Další už nepřibydou. Je to konec mé reprezentační kariéry," prohlásila. "Je vlastně paradox, že jsem na šampionátu začínala v roce 2009 ve Švédsku a končím o dvanáct let později také ve Švédsku. Za tu dobu jsme se hodně posunuly, vždyť jsme začínaly někde v B-divizi na osmnáctém místě, nyní jsme šesté," dodala s připomínkou MS v Västeras.

O svém dalším pokračování u týmu bude jednat kouč Jedlička. "U nějaké reprezentace bych chtěl být," prohlásil Jedlička s tím, že je těžší posouvat slovenský ženský tým výš. "Hra už je občas dobrá, ale nejsou hráčky. Tým je čím dál mladší a slabší. Končí zkušené hráčky, teď je další z nich Denisa. Musí hráčky do zahraničí a zlepšit práci v klubech. Když budou trénovat jednou, dvakrát týdně, tak to tady nestačí," dodal Jedlička.

Porážkou se loučila také dánská kanonýrka Cecilia Di Nardová, jejíž tým podlehl v duelu o 7. místo Norsku 2:3 v prodloužení. Devětadvacetiletá hráčka švédského Malmö je s 54 brankami ze 41 zápasů druhou nejlepší střelkyní historie světových šampionátů za Švýcarkou Corin Rüttimannovou.

Výsledky mistrovství světa florbalistek v Uppsale

Finále:

Švédsko - Finsko 4:3 v prodl. (3:1, 0:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Backstedtová (Lonebergová), 11. W. Johanssonová (Gustafssonová), 16. Rasmussenová (Anderssonová), 63. Wibronová (Viströmová) - 4. V. Kauppiová (Weterlundová), 32. V. Kauppiová, 51. Piispaová (Saariová). Rozhodčí: Reichelt, Kostinek (oba ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 2587.

O 5. místo:

Polsko - Slovensko 4:3 (0:1, 3:2, 1:0)
Branky: 23. a 56. J. Krzywaková, 22. Z. Krzywaková, 36. Zagórská - 19. Grossová, 26. Ferenčíková, 32. P. Hudáková.

O 7. místo:

Dánsko - Norsko 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Branky: 37. Christensenová, 58. Fjorderová - 32. a 64. Kristiansenová, 53. Eriksenová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články