Jsem spokojená, hlásila Ledecká, i když na desítku zase nedosáhla. V super-G byla 13.

Sport ČTK Sport, ČTK
5. 12. 2021 20:13
Olympijská vítězka Ester Ledecká skončila třináctá v úvodním superobřím slalomu aktuálního ročníku Světového poháru v Lake Louise. Od desítky ji dělilo sedm setin. Třetí triumf ze tří závodů si v Kanadě připsala Italka Sofia Goggiaová.
Ester Ledecká při super-G v Lake Louise
Ester Ledecká při super-G v Lake Louise | Foto: Reuters

Ledecká po dvanáctém a dvaadvacátém místě ve sjezdu ani tentokrát na umístění v elitní desítce nedosáhla. V polovině trati ztrácela 1,2 vteřiny na průběžně vedoucí Laru Gutovou-Behramiovou, ale zbytek závodu jí vyšel lépe a manko stáhla pod sekundu. Zařadila se na sedmou příčku.

 "Jsem spokojená. Jízdu jsem si docela užila, akorát jsem tam udělala nějaké chyby, které mě stály nějaký čas. Myslím si, že to byla dobrá jízda a že se máme od čeho odrazit," uvedla Ledecká.

Obhájkyni malého glóbu za tuto disciplínu Gutovou pak o jedenáct setin porazila vítězka obou sjezdů Goggiaová. Pro třetí příčku si s devětadvacítkou dojela Rakušanka Mirjam Puchnerová, která tak navázala na bronzové umístění v úvodním sjezdu.

Před českou reprezentantku se dostaly i další závodnice. Ve vyrovnaném pořadí od osmého do čtrnáctého místa se sedm lyžařek vměstnalo do jedenácti setin. Ledecká z nich byla druhá nejpomalejší. Měla ale výrazně menší ztrátu než v obou sjezdech, kdy za Goggiaovou zaostávala o více než dvě sekundy.

"Jsem ráda, že i s těmi chybami jsem nedostala tolik a byla jsem schopná tak nějak konkurovat. Myslím si, že máme na na čem pracovat, ale že dnes to bylo dobré," komentovala Ledecká těsné odstupy.

Další superobří slalomy jsou ve Světovém poháru naplánované hned na příští víkend, kdy se pojedou dva závody ve Svatém Mořici. Do Švýcarska se mohou závodnice, jejich realizační týmy i další lidé nezbytní pro organizaci Světového poháru přesunout díky výjimce z desetidenní karantény, která je jinak kvůli nové variantě koronaviru omikron povinná pro všechny cestující z rizikových zemí bez ohledu na očkování. A mezi tyto země patří i Kanada.

Účast Ledecké na závodech ve Švýcarsku je ale nepravděpodobná. "Zatím to vypadá to, že budu příště závodit v Cortině, protože ten program je hodně zapeklitý. Měli bychom jet do Svatého Mořice, ale bohužel se to nedá stihnout s tím, abych se dobře připravila na snowboardové závody, protože jsem teď dlouho na snowboardu nestála," vysvětlila "obojživelnice".

16. prosince by měla nastoupit na prkně k paralelnímu obřímu slalomu v italské Carezze. V Cortině d'Ampezzo je naplánovaný sjezd a superobří slalom SP na druhou polovinu ledna. Stoprocentně jasný ale ještě program Ledecké není. "Je to šedesát na čtyřicet, že pojedu Cortinu," poznamenala.

SP ve sjezdovém lyžování v Lake Louise (Kanada):

Ženy - super-G: 1. Goggiaová (It.) 1:18,28, 2. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,11, 3. Puchnerová (Rak.) -0,44, 4. Tipplerová (Rak.) -0,50, 5. Brignoneová (It.) -0,53, 6. Shiffrinová (USA) -0,58, 7. Curtoniová (It.) -0,64, 8. Siebenhoferová (Rak.) -1,00, 9. Hählenová (Švýc.) a Gagnonová (Kan.) obě -1,03, …13. Ledecká (ČR) -1,10.

Průběžné pořadí SP (po 8 z 37 závodů): 1. Shiffrinová (USA) 405, 2. Vlhová (SR) 340, 3. Goggiaová 315, 4. Slokarová (Slovin.) 210, 5. Dürrová (Něm.) 201, 6. Gutová-Behramiová 198, …23. Dubovská (ČR) 73, 32. Ledecká 51.

Vítr zrušil druhý sjezd mužů

Druhý sjezd Světového poháru lyžařů v Beaver Creeku byl kvůli silnému větru zrušen. Závod nezachránilo ani trojí odložení času startu celkem o hodinu a půl ani plánované zkrácení trati.

Vedení závodu už nemohlo se startem déle čekat, neboť týmy se musejí ještě dnes přesunout do Denveru. Odtamtud mají naplánovaný let do Evropy, kde příští víkend pokračuje SP technickými závody ve Val d'Isére.

Dnešní sjezd měl být náhradou za závod, který se minulý týden kvůli hustému sněžení nemohl odjet v Lake Louise. Na náročné sjezdovce Birds of Prey se tak od čtvrtka uskutečnily tři z plánovaných čtyř závodů: první super-G vyhrál švýcarský lídr SP Marco Odermatt, v pátek ho porazil Nor Aleksander Aamodt Kilde, jenž v sobotu ovládl i sjezd.

Z celkově šesti plánovaných rychlostních závodů mužů v Severní Americe se tak odjely jen čtyři. V Lake Louise odpadl i super-G, který má nahradit den před Silvestrem Bormio.

 

Právě se děje

Další zprávy