Pivot má Fox Live Valve na top modelech

Autor: Keli, vydáno: 6.12.2021

V minulém článku o setkání s Johnem Pentecostem z Pivotu jsem psal o hlavně o výrobě kol Pivot, v tomto článku se pokusím zaměřit na nejzajímavější technologii, kterou Pivot na svých kolech používá a také společně trochu nahlédneme do budoucnosti.

Budou nové sedmadvacítky?

Jakých bylo předešlém článku zmíněno, Pivot se primárně zaměřuje na karbonová kola a tomu tak zůstane i nadále. V nabídce bude mít jak 29palcové, tak 27,5" modely kol. V Americe, na hlavním trhu značky Pivot, je rozměr 27, 5" velice populární. U nás, a to potvrdí v podstatě jakýkoliv obchodník, je sedmadváca ve srovnání kolem s velkými obručemi velmi obtížně prodejná. Na českém trhu jednoznačně vládnou devětadvacítky. 
Zda-li, díky popularitě menšího průměru v USA, Pivot představí i nový model na středním průměru? To si musíme zatím počkat.

 

Odpružení, posedlost po dokonalosti

Dost bylo nahlížení do budoucnosti, vrátíme se zpět do současnosti. Tou je velmi úzká spolupráce s výrobcem odpružení Fox. Pivot s Foxem spolupracuje dlouhodobě v oblasti ladění odpružení. Kolik času zabere Pivotu hledání a testování optimálního nastavení odpružení? Dle Pentecosta zhruba tři až čtyři měsíce v každém roce. Jak říkal, je to doslova posedlost po dokonalosti.

 

Fox Live Valve na top modelech Pivotu

Výsledkem spolupráce Foxu a Pivotu je pokročila elektronicko mechanická záležitost nazvaná Fox Live Valve. Za ní se skrývá osm let vývoje a systém, který dokáže vyhodnocovat terén skrze odezvu odpružení a následně dle ní odpružení nastavit.
Systém složen z několika částí, několika senzorů, řídící jednotky, baterie a vlastních štelovátek na vidlici a tlumiči. Senzory snímají stav odpružení 1000krát za vteřinu, tuto informace následně předávají do řídící jednotky a ta po jejím vyhodnocení provede akci. Jak na vidlici, tak na tlumiči. Samotná akce v podobě zavření či otevření komprese proběhne velice rychle, jen tři setiny sekundy. Jen pro zajímavost, je to 100x méně než jaká je rychlost mrknutí oka.

   

Pro každé kolo je scénář ovládání specifický. Liší podle určení kola. Nízkozdvihová kola mají základní setup spíše tuhý, naopak vysokozdvihová zase více aktivní. Například XC kolo Mach 4 má standardně odpružení s Live Valve zamčené a až dle senzorů jej otevírá. To pěkně kontrastuje s enduro modelem Firebird, který má základní nastavení obdobné jako má "normální" kolo a při nárazu zcela otevírá komprese, tak aby kolo šlo více do zdvihu.

Mimo to systém pozná, zda-li kolo jede do kopce nebo z kopce dolů a dle toho mění scénář nastavení. Všechny senzory spolu skrze řídící jednotku komunikují a když je hit na vidlici, "tlumič" tuto informaci ví z předstihem a "má" se čas na nerovnost připravit.

 

Drobnou vadou na kráse je komunikace mezi jednotlivými částmi systému pomocí metalické kabeláže. U Foxu o tomto problému ví, ale naráží na technologické potíže. Nejčastěji využívaný přenos pomocí Bluetooth totiž nelze použít z důvodu jeho nedostatečné rychlosti. Proto vyvíjejí vlastní systém bezdrátové komunikace s dostatečnou rychlostí přenosu, tak aby do budoucna systém mohl fungovat i bez propojení kabely.

Fox Live Valve je rozhodně velice zajímavá technologie a já se již velmi těším na možnost ji vyzkoušet. Mám přislíbený test Pivot Firebird osazený právě tímto systémem.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 6.12.2021 000 10:21

    vůbec nechápu, jak se "standardní" tlumič vůbec může dokázat připravit na hit, když mu vidlice neřekne že přijde

  • anonymní uživatel Karel 6.12.2021 000 11:14

    Nějak mě to začíná srát tydle vyfikundace nejsem proti pokroku nový geometrie jsou supr ale elektroniku za mě nebrat

  • anonymní uživatel Ádoš 6.12.2021 000 11:56

    třeba jdou někomu ručičky dozadu, nebo ve svém okolí nemá zkušeného ladiče nastavení.

    Za mě je to píčovina na entou, pojede to podle nějaké předdefinované mapy v ŘJ, která bude
    ze zásady věci nastavená jako "unisex". V lepším případě půjde přenastavit váha jezdce, ale to je
    jen jedna veličina. Kdo jezdí na kole 30, 20, 5 let tak si vidli nastaví daleko líp než krabička, která
    je omezená na předdefinované jedničky a nuly. Krabička fakt neví, že za Rock Gardenem je 10
    metrovej dvoják.

  • profilová fotka Pavel 6.12.2021 000 16:27

    Jako chápu tyhle konzervativní komentáře, protože jsem taky ve spoustě věcech dost konzervativní a "staromil", ale myslím si, že jste kluci trochu mimo... Jednak jsem přesvědčený, že drtivá většina lidí si neumí nastavit odpružení a to ani v případě, že tam mají pouze kolečko na štelování rychlosti odskoku. A když mu tam přibudou rychlé a pomalé komprese tak už neví vůbec, co s tím mají dělat. A další věc, nechápu, proč by to mělo jet podle nějakých "předefinovaných map". U aut tyhle věci fungují už dlouho, že se charakteristika odpružení mění podle toho, po čem a jak auto jede. Tyhle systémy umí danou věc vyhodnotit tak rychle, že se nastavení provede ještě úplně na začátku, dejme tomu, komprese, pro jednoduchost příkladu. Takže u každého hitu na zmíněném rockgardenu se provede patřičné nastavení, a když je pak za tím ten dvoják, tak na začátku hitu při dopadu se nastavení zase změní. Nevím, co je na tomto nepochopitelného... To, že se o tyto technologie nezajímáte a proto o nich prd víte neznamená, že nemohou fakt dobře fungovat... Ale znova píšu, úplně chápu váš "odpor" k těmto věcem, budiž... Ale nepiště hlouposti jen proto, že se vám na dané věci něco nelíbí...

    • anonymní uživatel Patrik 6.12.2021 000 21:39

      Pavel na hrad ! HOWG

    • anonymní uživatel Koli 7.12.2021 000 6:47

      Přesněě

    • anonymní uživatel Shu Lin 7.12.2021 000 9:30

      Já ale nepíšu že se mi to nelíbí. Já píšu, že nechápu, jak vůbec může obyčejný tlumič za 12k se štělováním kompresí fungovat, když nemá informaci předem.

      • anonymní uživatel Roman 7.12.2021 000 9:55

        Informaci dostane od vidlice. Ta vyšle signál, že přijde náraz a elektronika ubere LSC. Zase tak těžké to není, máš tam určitě gyroskop a ten vyhodnocuje jak rychle a jakým směrem se kolo hýbe.

        • anonymní uživatel Shu Lin 7.12.2021 000 10:14

          nebavím se o tomto systému, ale o systému, který se tu zdokonaloval 20 let až do teď

    • anonymní uživatel Ádoš 7.12.2021 000 12:13

      tak jestli to bude fungovat jako vyfikundace v autoprůmyslu tak potěš pudel :-). I když budu s automatem jezdit denně 2 roky ve sportovnim režimu, nikdy neodpojíš baterku, nikdy nepřehraješ SW ŘJ, tak v tom nejlepšim případě to pořád bude automat se svými přednostmi i nedostatky. Někomu možná pomůže adaptace automatické převodovky, ale v zásadě věci - kdo si chce jízdu užít (a nemá miliony) skončí u manuálu a bude tunit auto s manuálem.

      Nesouhlasím s tvrzením, že si jezdci neumí nastavit odpružení - drtivá většina lidí, co vystřídalo několik kol, vidlic, tlumičů, vzduchovejch, pružinovejch, tak si až na výjimky odpružení nastaví podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Já nedokázal nastavit jedinou vidli v dosavadnim životě - RS Boxxer World Cup 2014, tak šla po pár měsících z domu a vrátil jsem se k Čtyřicítce.

      Jsem škarohlíd, staromilec, nacionalista a xenofób ...cheché :-)

    • anonymní uživatel Lukass 9.2.2024 - 9:41

      "Jako" kdyby to psal Indián ...

  • anonymní uživatel Boris 7.12.2021 000 8:44

    Jedno zajimave video k tematu: youtu.be/...

  • anonymní uživatel aaa (aaa (a) aaa.cz) 8.2.2024 - 23:18

    Pletu se, nebo test s tímto systémem zde dodnes není?

    • profilová fotka Keli 10.2.2024 000 7:45

      Nepleteš, kol s tímto systémem mnoho není. A testovacích kol s ním je ještě méně.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí