Pomoci se zoufalá žena dočkala ne v Boru, ale ve 20 km vzdáleném Stříbře. Lví podíl na její záchraně má sociální pracovník Miroslav Janáček. Zařídil jí místo v Domě s pečovatelskou službou.

Seniorka teď září štěstím a zařizuje se v bytě 1+kk. „Jsou tady úžasní, ochotní, a vstřícní. Děkuji za pomoc Blesku a hlavně panu Janáčkovi, který mi místo tady zařídil,“ svěřila se Anna.

Do nového příbytku si přinesla jen oblečení a osobní věci, neměla ani postel. „Tu jsme jí dali, stejně jako židle, stůl, skříň a komodu,“ řekla vedoucí domu Alena Boušová. „Dostala jsem i pračku a televizi. To je pro mě veliký luxus,“ dodala Anna.

Lidský přístup

„Když jsem se dozvěděl, že paní bydlí v autě, nemohl jsem ji tam nechat umrznout. Bral jsem to jako ohrožení života, vždyť je jí 72 let,“ řekl Janáček. Komisi pro sociální věci a zdravotnictví přednesl žádost o její umístění do domova a ta jí byt přiklepla.

Anně pomohlo, že zde měla žádost už tři roky. Jinak se totiž dává přednost místním. „Splnili jsme si tím před Vánoci takový ten dobrý skutek. Je to fajn pocit. Ať si ten byt paní užije,“ dodal Janáček.  

Jak přišla o byt?

Deset let žila v garsonce. Bytovka ale změnila majitele a stala se ubytovnou. „Nový vlastník mi dával opakovaně nájemní smlouvu jen na čtvrt roku. Tak to šlo tři roky. Nevadilo mi to a na to jsem doplatila. Nárok na náhradní byt mi totiž zanikl a majitel mě nechal soudně vystěhovat,“ popsala Anna.

Přívěs plný potkanů

Po ztrátě střechy nad hlavou skončila před čtyřmi roky v přívěsu. Loni na podzim ho ale musela opustit, když se dovnitř prokousali potkani. „Byli všude, v šuplíku s nádobím, skákali na stůl. Hrůza,“ vzpomínala seniorka. Zimu strávila v pronajaté garáži. Když se to majitel dozvěděl, musela na začátku listopadu pryč.

Živoření před radnicí

Zoufalství Annu dohnalo k tomu, že zaparkovala své auto před radnici v Boru. Chtěla tak na sebe upozornit. Ve voze žila a spala skoro celý pracovní týden. „Vedení města i úředníci chodili okolo, jako kdybych tady nebyla. Nic neudělali,“ řekla Anna. Pomoc nakonec přišla ze Stříbra.

Desítky ji předběhly

Když Anna živořila v přívěsu a garáži, desítky lidí ji předběhly ve „frontě“ na obecní bydlení. Radnice v Boru na úředním papíru stvrdila, že od dubna 2016 do 28.6. 2021 přidělila 50 bytů v jednom z domů v části Vysočany.

„Přidělili to lidem, kteří byli v mnohem lepší situaci, než já. Nikdo z nich nebyl bezdomovec a byt dostali i tací, kteří bydleli u rodičů,“ dodala smutně seniorka.

VIDEO: Babička (90) potřebovala pomoc. Strážníci se k ní slanili od souseda z balkonu.

Fotogalerie
18 fotografií