Pavel Blažek přichází na jednání vyšetřovací komise pro vyšetřování reorganizace policie v červenci 2016 Foto: Eva Paseková

Analýza: Kdo povede spravedlnost? Vypadá to, že pragmatik a právní profesionál z ODS Pavel Blažek

Ministerstvo spravedlnosti je jedním z pěti ministerstev, které má v nové vládě obsadit ODS z koalice SPOLU. Jméno příštího ministra spravedlnosti má být Pavel Blažek. Vedle něj bude členem vlády ministr pro legislativu. Post zřejmě obsadí za koalici PirStan pirát Jakub Michálek. Blažek zcela jistě zúročí své drsné politické zkušenosti z turbulentních dob politiky i spravedlnosti.

Veřejně byla debatována dvě jména příštího ministra spravedlnosti z ODS: Předseda ústavně-právního výboru sněmovny poslanec Marek Benda a bývalý ministr spravedlnosti poslanec Pavel Blažek.

Podle informací České justice však není Marek Benda úplně srozuměn s přechodem k moci výkonné a svoji budoucnost vidí jinde. V tuto chvíli tak s nejvyšší pravděpodobností míří už podruhé do křesla ministra spravedlnosti Pavel Blažek.

Na dotaz České justice ovšem Pavel Blažek odpověděl stejně, jak už několik dní odpovídá na otázky předseda ODS Petr Fiala: „Jména se zatím vůbec neřeší – až po schválení koaliční smlouvy všemi subjekty půjde případně pověřený Petr Fiala za prezidentem republiky s návrhy jmen,“ napsal pro Českou justici Pavel Blažek.

Možná tato rychlá ne/odpověď obratem vypovídá o tom, kdo je hybatelem dění mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. O Pavlu Blažkovi je známo, že je profesionál, pragmatik, dokáže se dobře zorientovat v situaci, určit hranice a možnosti a umí se dohodnout takřka s každým. Prezidenta navštívil spolu s Petrem Fialou už v září před volbami.

O platnosti uvedeného svědčí i titulek České televize z pořadu Otázky Václava Moravce, který byl odvysílán 24. října 2021: „Po ustanovení nové vlády by nebylo moudré odvolávat státního zástupce Igora Stříže. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli exministři spravedlnosti Robert Pelikán, Pavel Blažek (ODS) a místopředseda Pirátů Jakub Michálek.“

Ministr Blažek dosadil Bradáčovou do funkce

Kromě toho Pavel Blažek zná dobře prostředí právních profesionálů a ministrem spravedlnosti už byl od července 2012 do července 2013 v turbulentních dobách ministerstva i ODS za vlády Petra Nečase. Ministerstvo převzal rozvrácené po Jiřím Pospíšilovi (TOP09) a jeho veřejné show s odvoláváním nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, která vybudila aktivisty k výzvám k neprodlenému jmenování vrchní státní zástupkyní v Praze Lenku Bradáčovou.

Pavel Blažek je dlouholetým členem ODS Foto: Eva Paseková

Pavel Blažek po měsíci ve funkci a 30. července 2012 vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a jmenoval Bradáčovou vrchní státní zástupkyní v Praze.

Ministrování Pavla Blažka ukončila razie na úřadu vlády Petra Nečase 10. června 2013 kvůli podezření ředitele ÚOOZ Róberta Šlachty a olomouckých státních zástupců v roli vyšetřovatelů ze sabotáže. Dne 17. června 2013 podal Nečas demisi, a proto musela skončit celá vláda včetně ministra Pavla Blažka.

Pavla Blažka nahradila politička, advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová na postu ministryně spravedlnosti v Rusnokově úřednické vládě, která vládla do ledna 2014. Nyní to vypadá, že by po osmi letech mohl dnes dvaapadesátiletý Pavel Blažek vystřídat pro změnu Marii Benešovou, která je teď ministryní spravedlnosti zase v Babišové vládě.

V jiných případech zase Blažek vůbec není smířlivý. Například co se týče zákona o státním zastupitelství, kdy v roce 2014 jako poslanec vyloučil vznik jakéhokoli speciálu v Olomouci, když Vrchní státní zastupitelství v Olomouci jednoduše nedokáže dokončit ani rozpracované kauzy.

Dva roky poté se stal předsedou sněmovní vyšetřovací komise pro reorganizaci policie, kterou spustili ministr Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý a kvůli které odešel do civilu někdejší ředitel ÚOOZ Róbert Šlachta, což byl důvod vzniku komise.

Brno, válka, drsná doba

Pavel Blažek je stejně jako předseda ODS Petr Fiala spjat s Moravou respektive s Brnem, kde se narodil, vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity a kde působil profesně jako advokát, v pozici asistenta na katedře správního práva i politicky jako zastupitel, předseda oblastního sdružení i místopředseda ODS. Zatímco manželka Alena stále jako exekutorka vede exekutorský úřad Brno – město, Pavel Blažek si nechal výkon advokacie ve svojí brněnské kanceláři pozastavit u České advokátní komory.

S aktivisty se utkal ještě jednou, totiž během sporu Hany Marvanové s ministryní spravedlnosti Babišovy vlády Helenou Válkovou. K válce obou žen došlo, když Marvanová z pozice náměstkyně Válkové na ministerstvu začala hlásat cosi o temných tlacích advokátů a exekutorů, kteří ovládli spravedlnost. Proti tomu se Pavel Blažek zvláštním stanoviskem poslance hlasitě ohradil s tím, že je jednáním Marvanové zklamán a že způsobila nejhorší dehonestaci ministerstva od roku 1989.

Pokud se Pavel Blažek znovu stane ministrem spravedlnosti, nasbírané politické zkušenosti v drsné době zcela jistě zúročí v nové situaci, kdy vedle něho bude stát ministr pro legislativu a budoucí předseda Legislativní rady vlády pirát Jakub Michálek a kdy program pro spravedlnost koalice Spolu a PirStan si do značné míry odporují.

Irena Válová