MENU

Generálmajor Miloslav Lafek navštívil

8. jednání rady velitelů AZ


Ředitel sekce plánování schopností MO ČR generálmajor Miloslav Lafek se ve středu 1. prosince 2021 setkal s veliteli jednotek aktivní zálohy. Tři desítky členů Rady velitelů aktivní zálohy se sešly v konferenčním sále Domu armády Praha, aby projednaly další rozvoj a směřování těchto jednotek. Setkání byl přítomen také zástupce ředitele sekce plánování schopností MO brigádní generál Josef Trojánek a poradce náčelníka Generálního štábu AČR pro oblast aktivní zálohy kapitán v. zál. Ludvík Cimburek, sekretář Rady AZ.

Pracovní setkání vedl předseda rady kapitán Ivo Heinz, zástupce velitele 72. mechanizovaného praporu. V první části projednávali velitelé ve čtyřech pracovních skupinách aktivity jednotek v uplynulém roce. Diskutovali o odborných kurzech, jejich kapacitách a požadavcích na vytvoření nových možností vzdělávání. Zabývali se také materiálním zabezpečením a vybavením jednotek technikou a výstrojí. Věnovali se také náboru vojáků, kteří chtějí sloužit v aktivní záloze, a motivací občanů pro dobrovolnou službu vojáka-záložníka.

Výcvik, odborné kurzy a příprava velitelů byly v roce 2020 z důvodu koronavirové pandemie omezeny. Obdobná situace nastala také v letošním roce. „Přes přijatá preventivní opatření chceme splnit všechna naplánovaná cvičení. Vzdělávací a odborné kurzy a vojenský výcvik záložníků postupně přešly od začátku listopadu až na výjimky na e-learningovou formu cvičení,“ vysvětlil generálmajor Miloslav Lafek a dodal, že v roce 2022 je záměrem velení armády, v návaznosti na epidemiologickou situaci, minimalizovat tzv. lock down. V případě výcviku vojáků AZ to tedy znamená realizovat jednotlivé výcvikové aktivity v souladu s plány, včetně obnovení praktického výcviku za stejných podmínek jaké jsou, případně budou nastaveny pro vojáky z povolání.

Druhá část pokračovala bloky prezentací. Ředitel odboru řízení lidských zdrojů Sekce státního tajemníka MO Jaroslav Daněk objasnil rozvržení doby služby, náplně osobního volna ve službě a zapůjčování potřebného materiálu vojákům. Poté velitel Velitelství teritoria plukovník gšt. Antonín Genser seznámil velitele s plánem přípravy teritoriálních sil na další období. Dále byli přítomní informováni o procesu vytváření kurzů odborné přípravy a kurzů s prvky kariérní přípravy pro vojáky AZ. Velitelům byla objasněna také situace ohledně jejich zabezpečení a vybavení v oblasti komunikačních a informačních systémů.

V závěru hovořil brigádní generál Zoltán Bubeník, ředitel sekce vojenského zdravotnictví, o epidemiologické situaci v resortu a jejím dopadu na aktivní zálohu s prognózou dalšího vývoje.

„Jednání rady velitelů AZ jsou velmi přínosná. Jsem rád, že se jich mohu zúčastnit. Zaznívají zde cenné podněty, které pomohou ke zlepšení mnohých oblastí výstavby aktivní zálohy, zejména materiálního zabezpečení, výcviku a vzdělávání,“ zhodnotil generálmajor Miloslav Lafek.

Jednání se v této podobě uskutečnilo po dvou letech, v roce 2020 proběhlo formou videokonference.

Rada velitelů aktivní zálohy

Je stálým poradním orgánem náčelníka Generálního štábu Armády České republiky pro oblast rozvoje institutu Aktivní zálohy Ozbrojených sil České republiky. Jeho členové se zabývají problematikou dalšího rozvoje AZ, dávají doporučení v oblasti přípravy záložníků a do 30. června kalendářního roku předkládají náčelníkovi Generálního štábu AČR zprávu o své činnosti a plán aktivit na následující rok.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: pplk. Vlastimila Cyprisová /r
Foto: prap. Martin Kresta, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.