Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

I přes omikron vykazuje Afrika nižší čísla, jenže... Pokulhává hlášení mrtvých i infekcí!

Autor: ksi, DW - 
6. prosince 2021
16:10

I přes šíření nové varianty omikron zuří koronavirus v současné době v Africe mnohem méně než v Evropě. Situace však zůstává i tak problematická, je tu totiž naléhavá potřeba vakcín, které sem proudí jen velmi pomalu, informoval server Deutsche Welle. Problémů je přitom více. Včetně hlášení infekcí či mrtvých.

I když to podle paniky okolo varianty omikron vypadá jinak, Afrika je nyní mnohem méně postižená novými infekcemi covidu-19 než Evropa. Pro srovnání, v Jihoafrické republice bylo od 22. 11. do 5. 12. 2021 detekováno 101 tisíc nových případů koronaviru, v šestkrát menším Česku bylo ve stejném období objeveno 225 tisíc případů covidu. Strach z nových vln pandemie však stále přetrvává, protože kompletní ochranu očkováním má asi jen sedm procent z 1,3 miliardy Afričanů.

Nedostatek očkovacích dávek tvrdě dopadá na kontinent a většina zemí – navzdory snaze zřídit vlastní výrobní zařízení – bude v dohledné době stále závislá na dodávkách ze zámoří. Vzhledem k tomu, že na podzim v Evropě přibývá nových infekcí jako nikdy předtím, jsou dodávky do Afriky ohroženy; jak píše Deutsche Welle, Německo chce zatím zadržet dávky vakcín, které byly určeny pro chudší země. „Dokonce jsme z prosince na leden a únor posunuli část našich darů COVAX, tedy mezinárodních darů od společnosti BioNTech, abychom měli v Německu dostatek vakcín,“ řekl minulý týden pro Deutsche Welle spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Toto rozhodnutí se v afrických zemích a ve Světové zdravotnické organizaci (WHO) setkává s nepochopením: „Každý den se na celém světě podá šestkrát více přeočkování než prvních očkovacích dávek v zemích s nízkými příjmy. To je skandál, který je nyní třeba zastavit,“ řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na nedávné tiskové konferenci.

Rozvojová organizace ONE tento krok důrazně odsuzuje a vyzývá Spahna, aby své rozhodnutí okamžitě stáhl a, jak slíbil, předal očkovací dávky mezinárodní iniciativě COVAX k distribuci do afrických zemí.

„Pokud nezajistíme, aby lidé na celém světě měli co nejrychleji přístup k vakcínám, budeme svědky dalšího prodloužení pandemie,“ řekl Stephan Exo-Kreischer, ředitel německé pobočky ONE v rozhovoru pro Deutsche Welle. Spahnovo rozhodnutí považuje za „obrovskou chybu a zničující signál světu ohledně spolehlivosti Německa“. Navíc dodal, že Německo také nakoupilo více očkovacích dávek, než kolik opravdu potřebuje.

Trend nových infekcí klesá

Spolkové ministerstvo zdravotnictví však upozornilo, že Německo dalo zdarma k dispozici celkem 100 milionů dávek vakcíny. Většina z nich byla distribuována prostřednictvím COVAX. Kromě toho vláda platí 2,2 miliardy eur (56 miliard Kč) na urychlení vývoje, výroby a spravedlivé distribuce testů a ochranných materiálů, včetně 1,6 miliardy eur (41 miliard Kč) na iniciativu COVAX.

Ostatně i přes nízkou proočkovanost je trend nových infekcí na sousedním kontinentu jednoznačně klesající. Podle agentury Africké unie pro ochranu proti epidemii (Africa CDC) bylo v Africe dosud zdokumentováno celkem 8,5 milionu infekcí, z nichž více než 220 tisíc bylo smrtelných (pro srovnání, Evropská unie zatím napočítala 14 milionů infekcí a 277 tisíc úmrtí; Afrika je přitom třikrát lidnatější).

Počet nenahlášených případů v Africe je však mnohem vyšší, jak upozorňuje Deutsche Welle: „Musíme vycházet z toho, že se na kontinentu podaří detekovat méně než 15 procent případů. I když čísla vypadají na papíře nízká, WHO odhaduje, že počet případů je až sedmkrát vyšší.“ říká Exo-Kreischer. Za to může nedostatek kvalitních dat.

„Nízká míra infekce ve společnosti souvisí s tím, že se příliš málo testuje a nehlásí se infekce,“ říká Wolfgang Preiser v rozhovoru pro Deutsche Welle. Virolog vede katedru lékařské virologie na Univerzitě ve Stellenboschi poblíž Kapského Města v Jižní Africe.

Zpočátku pandemie navíc podle Preisera chyběly pro testování odpovídající kapacity v laboratořích. Ze zvýšené nadměrné úmrtnosti, která byla zaznamenána v Jižní Africe, však vyplývá: „V zemi zemřelo na covid třikrát více lidí, než bylo oficiálně hlášeno.“

V současné době řádí v zemi varianta omikron, která má za následek, že v posledních čtyřech dnech se počet nových infekcí koronaviru takřka zčtyřnásobil, upozorňuje CNN. Nemocnice v zemi se tak připravují na zvýšený příval pacientů. 

Pandemie podle Preisera ovlivnila léčbu i dalších nemocí: „Myslím, že účet za pandemii dostaneme až v následujících letech.“ Jsou i tací, kteří se odmítají nechat očkovat, ale nemusí nutně pocházet z chudších vrstev: Převažují vzdělanější běloši, kteří jsou údajně skeptičtí vůči vládě.

Ale v zásadě má země dobrý očkovací program a dostatek vakcíny na skladě, řekl Preiser: „Největší výzvou pro Jižní Afriku je vakcínou očkovat. Je tu však více vakcín, než lze v současnosti použít – podobně jako v západních zemích.“ Ve většině afrických zemí však vakcíny chybí. V Jihoafrické republice je virem dle dostupných dat nakaženo přes 3 miliony lidí z a 25,4 procent lidí je v současnosti plně naočkováno.

Aktuálně přicházejí dobré zprávy ze sousedního Zimbabwe: Pandemie je pod kontrolou; alespoň to tvrdí vláda. V poslední době bylo hlášeno pouze několik nových infekcí a úmrtí.

Sousední Botswana s 2,3 miliony obyvatel je na tom ekonomicky lépe, a to nejen díky diamantům. Vláda si také mohla sama, mimo rámec zahraniční pomoci, nakoupit vakcíny, očkovací kampaň zahájila už v červnu, když dávky dorazily – zrovna v době vrcholící pandemické vlny.

S úspěchem: Podle údajů pracovní skupiny COVID zatím v Botswaně dostalo 56 procent lidí jedno očkování a 29 procent druhé očkování. Během 14 dnů přibylo 857 nových případů. Země údajně zaznamenala celkem 2 419 úmrtí, upozorňuje Deutsche Welle. Nechybí ani očkovací pracovníci. Odborníci to připisují dobré důvěře vlády a stabilní zdravotní péči.

Pokrok v očkování však není všude tak velký: Ve více než 30 afrických zemích je plná proočkovanost stále pod deset procent. Těsně nad tím, s téměř 17 procenty, je Mauretánie. Západoafrický stát má menší finanční možnosti než Botswana nebo Jižní Afrika. Vláda je tedy v obzvláště úzkém kontaktu s iniciativou COVAX, výrobci vakcín i bohatšími zeměmi.

„Bylo nám jasné, že další tvrdou uzávěru kvůli sociálním a ekonomickým dopadům nevydržíme. Proto spoléháme na rychlé očkování,“ řekl nedávno pro Süddeutsche Zeitung ministr zdravotnictví Sidi Zeraf. WHO již označila Mauritánii za „šampiona“ kvůli jejímu závazku – a přesto bylo dosud podáno příliš málo vakcín, uzavírá Deutsche Welle.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi