„Máme už schválenou projektovou dokumentaci, stavební povolení, ale stále hledáme zdroje financování. Nemusíme nutně všechno platit z městských peněz,“ vysvětluje logicky orlovský starosta Miroslav Chlubna.

Po letech přešlapování město ustoupilo od přestavby koupaliště tzv. „od základu“ a zvolilo menší a hlavně levnější variantu. Loni se mluvilo o rekonstrukci za 150 milionů korun, což už ale neplatí. „Vzhledem ke razantnímu zvýšení cen stavebních materiálů a prací už jsme dneska na 240 milionech korun s DPH,“ říká starosta.

Orlovské letní koupaliště už mnoho let chátrá.Orlovské letní koupaliště už mnoho let chátrá.Zdroj: Deník/Tomáš Januszek

Nebude to kompletní přestavba

Kvůli úspoře nákladů zůstanou některé současné stavby, ale upraví se. Zůstane zachován například současný hlavním vstup do areálu, odbourají se jen nepotřebné výplně a zídky, pod zastřešení se vestaví nové pokladny. „Provozní objekt čeká rekonstrukce, vzniknou nové umývárny, šatny a toalety. Zachovány budou základy, nosná konstrukce i střecha,“ přiblížil už loni projekt modernizovaných prostor koupaliště orlovský starosta.

V Orlové plánují rekonstrukci letního koupaliště. Začít by se mohlo snad příští rok. Vizualizace.
PODÍVEJTE SE: V Orlové po letech čekání plánují rekonstrukci letního koupaliště

Podle schválené projektové dokumentace se v rámci rekonstrukce areálu počítá s vybudováním venkovních bazénů, které budou mít s plaveckou a zážitkovou část s vodními atrakcemi. Součástí bazénu je bazénová šplhací síť, lezecká stěna a proudový kanál. V dětské části plánujeme nerezové brouzdaliště lichoběžníkového tvaru s rozdílnými hloubkami 0,2 a 0,4 metru, spojené schody a skluzavkou, doplněné atrakcemi.

Stavba nového náměstí a polyfunkčního domu v Orlové, říjen 2021.
Další odklad: Přestavba centra Orlové se opozdí o půl roku

Starosta zdůrazňuje, že se vedení města snaží zajistit co nejvíce externích peněz, například z dotačních programů Národní sportovní agentury či jiných.

„Na rekonstrukci koupaliště si beztak město bude muset vzít úvěr, ale teď jde o to, jak bude velký. Rozhodovat by se o tom mohlo na dubnovém zastupitelstvu. Anebo se také může stát, že rozhodnutí necháme na příštím zastupitelstvu, které vzejde z podzimních voleb,“ dodal starosta Miroslav Chlubna.