Osm postav na odstřel

Nově vznikající vláda si dala za cíl očistit státní správu od Babišových lidí. Kdo je první na ráně?

Každá vláda se snaží obsadit strategické posty ve státní správě svými lidmi. Chce mít klíčové úřady či firmy pod kontrolou, ovládat toky peněz a nepustit do nich politickou konkurenci. A také mít kontrolu nad vyšetřujícími úřady.


První neformální zasedání budoucí vlády Foto: SPOLU

Nově vznikající vláda už to dala najevo na začátku: jedním z hlavních cílů je očistit státní správu od lidí spojených s Andrejem Babišem. Nikoli kvůli němu samotnému, ale proto, že to jsou úředníci či manažeři, kteří šli odcházejícímu premiérovi na ruku navzdory jeho prokazatelnému střetu zájmů či vážným podezřením z trestné činnosti.

“Deagrofertizace státu, ve smyslu politických pozic, různých poradních orgánů, lidí loajálních k Andreji Babišovi, jež zastávají důležité funkce, ta se musí uskutečnit. Jistě, máme služební zákon, který některé tyto lidi bude chránit, ale i tak, musí nad nimi být kontrola ve smyslu zákona a pravidel, podle kterých se mají instituce chovat,” popsal to v rozhovoru pro Info.cz lídr Pirátů Ivan Bartoš. 

Kdo jsou tedy ti, kteří jsou nejvíc ohrožení?

HLAVNÍ CIFRŠPIÓN

Libor Kazda

“Nejsem Babišův muž.” Těmito slovy před více než osmi lety zahajoval svoji kariéru šéf mocného finančního analytického útvaru ministerstva financí. Nálepky Babišova muže se ovšem nikdy nezbavil. Patří mezi nejloajálnější spolupracovníky odcházejícího premiéra, který ho do čela FAÚ instaloval. Kazdovo setrvání ve funkci je krajně nepravděpodobné. Jak se nechal slyšet mezi spolupracovníky, moc dobře to ví a už má sbaleno. Útvar patří mezi nejlépe informované úřady v zemi, vidí například do všech bankovních účtů.

VLÁDNÍ ZMOCNĚNEC PRO IT

Vladimír Dzurilla

“Vládní zmocněnec Dzurilla představil informační web k opatřením proti koronaviru. Škoda, že až 8 měsíců po začátku koronavirové krize!” Tato věta z oficiálního twitterového účtu ODS přesně vystihuje mínění, které nově vznikající vláda má o IT expertovi, jehož profesní vzestup začal až po nástupu Andreje Babiše k moci. Dlouho platil za premiérova “mazánka”, Babiš jej dokonce navrhoval na státní vyznamenání. V posledních měsících po sérii přešlapů, kvůli nimž sklízel posměch premiér, ale vztahy ochladly.

ŘEDITEL VOJENSKÉHO ZPRAVODAJSTVÍ

Jan Beroun

Zřejmě nejzajímavější bude další osud šéfa vojenských tajných služeb Jana Berouna. I on je vnímaný v bezpečnostní komunitě jako Babišův muž, současně je ale schopen se podle zjištění Neovlivní.cz bavit s Janou Černochovou, která má usednout do křesla ministryně obrany. Oba se dlouhodobě znají a Černochová jej respektuje. Proti Berounovi ovšem kromě spojení s Babišem mluví i to, že do čela vojenských zpravodajců přišel “zvenčí”. Konkrétně od policie a z civilní rozvědky. Neprošel kariérou v armádě, což mu někteří důstojníci nikdy neodpustili a nikdy si tak nezískal jejich respekt.

ŘEDITEL INSPEKCE BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ

Radim Dragoun

I v jeho profesním životopise tvoří kaňku fakt, že byl jmenovaný v éře Andreje Babiše poté, co se odstupující premiér nátlakem zbavil jeho předchůdce Michala Murína. Bývalý uznávaný státní zástupce Dragoun ale Babišovi nešel na ruku. Důkazem může být příběh, kdy nadřízení policisté udali komisaře Pavla Nevtípila z kauzy Čapí hnízdo a byli to právě Dragounovi lidé, kteří jej odmítli obvinit. A Nevtípila, který byl hlavním Babišovým nepřítelem, všech podezření navzdory premiérovu tlaku zprostili. Kdyby to neudělali, případ Čapí hnízdo by mu byl odebrán a nový policista by už nemusel mít stejný názor: tedy, že se premiér dopustil podvodu a má jít za to před soud.

Šéf protimafiánské centrály

Jiří Mazánek

Další klíčová postava z bezpečnostních složek, která svojí kariéru spojila se jménem Andreje Babiše. Mazánek se podle informací Neovlivní.cz s lídrem hnutí ANO zná ještě z doby jeho podnikání. Po celou dobu ve funkci jeho lidé proti premiérovi nikdy nešli. Jeho kauzu nákupu korunových dluhopisů odložili, stejně jako prověřování prodeje firmy Profrost z premiérova holdingu. Dluhopisy měl na starost Mazánek osobně. A poté, co případ odložil, stal se šéfem centrály. Mazánek je sice známý tím, že slouží tomu, kdo zrovna vládne, s Babišem byl ale příliš spojený na to, aby získal důvěru nové politické garnitury.

ŘEDITEL STÁTNÍ FIRMY ČEPRO

Jan Duspěva

Jestli si v nějaké státní firmě snažil Andrej Babiš udržovat kontinuální vliv ještě v době, kdy ani zdaleka nebyl v politice, byla to právě státní firma Čepro. Pro Babiše důležitá proto, že je významným obchodním partnerem jeho Agrofertu. Duspěva je uznávaným manažerem, i on je ale vnímaný jako Babišův člověk. A potvrdil to ve chvíli, kdy Evropská komise vyzvala české úřady, aby kvůli střetu zájmů Andreje Babiše přestaly dávat dotace a zakázky premiérovu holdingu. Duspěva si zadal právní analýzu, která mu údajně potvrdila, že může dál holdingu miliardy za zakázky posílat.

ŠÉF ČESKÉ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Erik Geuss

Kontroverzní ředitel inspekce měl problémy ještě dávno před tím, než jeho lidé zpackali vyšetřování nehody na Bečvě, největší ekologické havárie posledních let. Někdejší superúředník Josef Postránecký dokonce konstatoval, že Geuss se nikdy neměl stát šéfem, protože nesplňoval všechny podmínky výběrového řízení. A už v roce 2016 čelil podezřením ze strany opozice, že jde při kontrolách na ruku Babišovým firmám. Erik Geuss se přitom nyní hodlá svému případnému odvolání bránit, jak už předem avizoval.

HLAVNÍ HYGIENIČKA

Pavla Svrčinová

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová je jedním z mála úředníků, kdo už s jistotou ví, že po nástupu Fialovy vlády na svém postu končí. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že se Svrčinovou v roli hlavní hygieničky nepočítá. Má pro dle svých slov nachystanou jinou pozici. “Myslím, že je to dáma, která velmi dobře rozumí výživě, ” konstatoval Válek. O jejím nástupci se zatím nezmínil. Uvedl pouze, že chystá širší reorganizaci agendy hlavní hygieničky.

Seznam není úplný, redakce Neovlivní.cz jej bude průběžně doplňovat.


Šéfredaktorka Sabina Slonková doporučuje

Rozkol ve Šlachtově Přísaze

Spis Michalik. Neznámé okolnosti jeho byznysu

Mišík, Rudiš, Šabacká, Birke a Fehu v Zimním Speciálu Neovlivní.cz

Chybí na 600 odběrových míst. Zapomnělo se na ně

Vlna D: necenzurované zápisky zdravotníků z podzimu 2021


Zdroj náhledové foto: SPOLU

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email