EU prohrála, benzín a nafta zůstává. Některé státy a automobilky nepodepsaly dohodu. Konečně do hry vstupují ti, kteří danou problematiku znají

Evropská unie se dlouhodobě snaží prosazovat do budoucna elektromobily. Nyní se však do jednání zapojili odborníci, kteří chtějí spalovací agregáty zachovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Evropská unie se již dlouhodobě snaží o to, aby lidé přecházeli na elektromobily. Je to kvůli tomu, aby se snížilo nadměrné množství skleníkových plynů. Dalším důvodem je to, že jsou více ekologická. Tato tvrzení však vyvrací některé propočty lidí, kteří se zaměřili na to, jak moc je ekologická výroba elektrických vozidel. Automobilky, jež vyrábí elektromobily, se snaží přizpůsobit všem nařízením, s nimiž EU přichází. Nyní však nastal obrat a je velmi pravděpodobné, že auta na spalovací motor neskončí tak, jak bylo v plánu.

Diskuse po konferenci OSN

Poté, co proběhla konference OSN o změně klimatu (COP26) se začali lidé hojně bavit o tom, jak to nakonec celé dopadne. Evropská unie chce, aby se od roku 2035 prodávaly pouze vozy, které neprodukují žádné emise. To by znamenalo úplný konec pro výrobu a prodej vozidel se spalovacími motory. Nyní je však velmi pravděpodobné, že benzínová a naftová auta tu zůstanou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle všeho zůstanou tato auta z několika důvodů. Do jednání se totiž zapojili i odborníci, kteří celé věci rozumí a prosazovali své názory. Další důvodem je to, že Spojené státy, Čína, Německo, Japonsko a Francie se nezavázali k odstranění automobilů s naftovým a benzínovým motorem do roku 2035, jak původně plánovala Evropská unie. Dále se pod dohodu odmítly podepsat i některé automobilky, jako je například Volkswagen, Toyota a Hyundai-Kia.

Prosazování syntetických paliv

Běžné palivo, jež si nyní může každý natankovat na čerpací stanici, vzniká rafinací ropy. Němci se však snaží uplatnit paliva syntetická. Ta vznikají chemickou reakcí. Tento krok by přinesl mnoho pozitiv. První velkou výhodou by bylo to, že auta se spalovacími motory by byla zachována. Běžné palivo by zůstalo a zároveň by byla k dispozici ta syntetická jako alternativa. Budoucnost by nepřinesla revoluci, ale spíše evoluci.

iZdroj fotografie: Pixabay

Odborníci, kteří se na celou situaci zaměřili, se shodli na tom, že by nebylo potřeba vkládat finance do nové infrastruktury. Mohly by být zachovány současné čerpací stanice, stejné cisterny, stejné distribuční kanály a mnoho dalšího. Nejpodstatnějším faktem je to, že syntetická paliva by se mohla tankovat do spalovacích motorů. To se ekologům příliš nezamlouvá a velice rádi stále opakují, že chtějí dosáhnout nulových emisí.

i

Do řešení všech věcí okolo tohoto tématu se začínají postupně zapojovat velké země a automobilový giganti, kteří mají velký vliv při rozhodování. Právě oni budou konečným rozhodnutím velice ovlivněni. Je také dost možné, že se do řešení zapojí mnohem více výrobců aut. Někteří jsou už totiž unavení z toho, jak Evropská unie vymýšlí stále nová pravidla a předpisy.

Jaký máte názor na ukončení výroby spalovacích motorů do roku 2035?

Zdroj: YourMechanic

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články