Martin Pešout
7. prosince 2021 • 07:20

Slavní hráči v zapomnění: ten, co měl překonat Messiho i talent Arsenalu

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Určitě je znáte. Hráli za největší evropské velkokluby, měli se zapsat do historie fotbalu. Klidně stejně výrazně jako Cristiano Ronaldo s Lionelem Messim. Jenže jejich slibná kariéra nenabrala až tak závratné tempo. Fotbalu se dál věnují, evropskému fanouškovi ale postupně sešli z očí. Připomeňte si s námi slavné hráče, na které se už ovšem skoro zapomnělo. 

  • BOJAN KRKIČ

    současný klub: Vissel Kóbe (Japonsko)
    předchozí kluby: Barcelona, AS Řím, AC Milán, Ajax, Stoke, Mainz, Deportivo Alavés, Stoke, Montreal 

    Nemá za sebou špatnou kariéru, čekalo se ale, že z ní vytříská mnohem víc. Bojan Krkič měl být novým Messim, ve fotbalovém rozletu ho však zastavila hlava. Nesrovnal se s obřím očekáváním veřejnosti, měl psychické problémy. Když rozhodl finále mistrovství Evropy hráčů do 17 let, přes noc se stal španělskou modlou. S pozorností si ovšem neuměl poradit.

    Hned po sedmnáctinách debutoval v áčku Barcelony, ještě dřív než svého času Lionel Messi. Brzy na to měl obléknout reprezentační dres Španělska. Jenže ho popadl záchvat úzkosti. Nakonec za seniorský národní tým odehrál deset minut, přestože ho zvali na EURO 2008. 

    Až po odchodu z Barcelony své trable překonal a stal se z něj cestovatel. AS Řím, Ajax, Stoke, Mohuč, Alavés, Montreal… A když byl letos v létě bez angažmá, sáhlo po něm japonské Kóbe.

    Bojan Krkič teď hraje japonskou liguFoto Profimedia.cz

  • OSCAR

    současný klub: Šanghaj Port (Čína)
    předchozí kluby: Sao Paulo, Chelsea

    Naopak Brazilec Oscar se s humbukem, který profesionální fotbal přináší, popasoval na výbornou. A postupem času dospěl k tomu, že z cirkusu vytříská co nejvíc peněz. Když řádil v Chelsea a byl nedílnou součástí brazilské reprezentace, přestoupil do Číny. Už v pětadvaceti letech – tedy nejlepším sportovním věku – se rozhodně netajil tím, že ho zlákala možnost výdělku.

    Není divu, že „kanárky“ už nereprezentuje, zato v Šanghaji kroutí pátou sezónu a evropskému fanouškovi sešel z očí. V minulosti se dokonce spekulovalo, že by rád oblékal čínský reprezentační dres. Z toho však sešlo. 

    Oscar se v dresu Chelsea představil i na SpartěFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • MAROUANE FELLAINI 

    současný klub: Šan-tung Tchaj-šan (Čína)
    předchozí kluby: Standard Lutych, Everton, Manchester United

    Čínským milionům neodolal ani Marouane Fellaini. Bývalý hráč Standardu Lutych a Evertonu zkraje roku 2019 po šesti letech opustil Manchester United a vydal se na asijské dobrodružství. V jeho případě se ale takový krok dal víc pochopit, přece jen v době přestupu už překročil třicítku a měl svůj výkonnostní vrchol za sebou.

    Fanoušci „rudých ďáblů“ navíc jeho úniku na jiný kontinent ani příliš nelitovali, byl totiž spojen s historií klubu bez trofejí patřící do průměru Premier League. Jenže dost možná se fotbalista, který dříve proslul nepřehlédnutým účesem, brzy objeví zpátky v Evropě. Čínská vláda totiž zastavila podporu fotbalu v zemi a utáhla penězovod, kterým lákala hvězdy. 

    Marouane Fellaini v Číně změnil imageFoto Profimedia.cz

  • JACK WILSHERE

    bez angažmá
    předchozí kluby
    : Arsenal, Bolton, West Ham, Bournemouth

    Ve svých šestnácti letech nastupoval za Arsenal v Premier League, předpovídala se mu úžasná budoucnost. I vinou mnoha zranění ale někdejší megatalent svůj potenciál nenaplnil. Mohou za to převážně zdravotní trable, kterých měl víc než dost. Na marodce strávil dva roky a po návratu na zelené pažity se mu nestal vysněnou destinací  West Ham ani Bournemouth.

    Když si Wilshere v létě na svůj osud postěžoval pro server The Athletic, ozval se mu třetiligový Wigan. Poté trénoval s italským druholigovým Comem, podpis kontraktu mu ale zhatil brexit, protože týmy ze Serie B nemohou na své soupisky umísťovat hráče, kteří nepochází z Evropské unie.

    Wilsherovu kariéru narušila řada zraněníFoto Profimedia.cz

  • WILFRIED BONY

    bez angažmá
    předchozí kluby: Sparta, Vitesse Arnhem, Swansea, Manchester City, Stoke, Swansea, Al Arabi, Al-Ittihad

    A česká stopa na závěr. Wilfried Bony, který se ze Sparty nakonec dostal až do slavného Manchesteru City (velkoklub za něj vysázel 28 milionů liber, díky čemuž v tu dobu byl nejdražším africkým fotbalistou historie), se před rokem ve svých tehdy jednatřiceti letech ocitl oficiálně bez angažmá.

    Předtím hrál ještě v Kataru a Saúdské Arábii, naposledy však nastoupil k profesionálnímu zápasu na podzim 2020. Poté sice trénoval s Newportem ze čtvrté anglické ligy, jenže teď to vypadá, že svou fotbalovou dráhu dost možná bez fanfár úplně uzavřel. 

    Wilfried Bony v dresu SpartyFoto Archiv Sportu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud