Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdravotní sestře hrozí až 35 let ve vězení: Za dva padělané očkovací certifikáty i za lhaní

Autor: Darina Jíchová - 
7. prosince 2021
10:40

Zdravotní sestra Tammy McDonaldová (53) z amerického státu Jižní Karolína během pandemie vydávala falešné očkovací certifikáty na vakcínu proti covidu-19 lidem, kteří na očkování vůbec nebyli. Zdravotní sestře nyní hrozí až 35 let ve vězení, uvedl list Daily Mail.

McDonaldová žije ve městě Columbie, kde také šéfuje jednomu pečovatelskému a rehabilitačnímu centru. To se zapojilo do vakcinačního programu. Během něho měla zdravotní sestra falšovat vakcinační certifikáty. Podle výpovědí takto padělala dvě potvrzení o vakcinaci, jedno v červnu a druhé v červenci. Kromě podvodu, čelí také obvinění z lhaní při výslechu.

Koronavirus v USA Koronavirus v USA | Reuters

„Ohrozila zdraví občanů“

Vyšetřovatelé poukázali na to, že ve Spojených státech „bují“ černý trh s vakcinačními certifikáty. McDonaldová je součástí případu, kterým se zabývá federální soud. Za každý padělaný dokument ženě hrozí 15 let, dalších 5 let dostala za lživou výpověď. Zástupci ministerstva spravedlnosti (DOJ) uvedli, že zdravotnice pracuje na vedoucí pozici jednoho z pečovatelských center v Columbii, jméno zařízení odmítli zveřejnit.

DOJ doplnilo, že McDonaldová je prvním člověkem v Jižní Karolíně, kdo byl obviněn z padělání očkovacích certifikátů. Zdravotnice trvá na své nevině. „I když obvinění mluví samo za sebe, zdůrazňujeme, že padělání či falšování vakcinačních certifikátů pro neočkované je hrozbou pro zdraví všech občanů Jižní Karolíny,“ uvedl Rhett DeHart z DOJ.

„Chtěl bych poděkovat našim federálním a státním partnerům za jejich rychlou a pečlivou práci během vyšetřování této věci. Naše kancelář bude nadále vyšetřovat podvody spojené s očkováním a pandemií,“ zavázal se DeHart. McDonaldovou vyslýchali zástupci ministerstva zdravotní i FBI, zdravotnice podle všeho lhala v obou případech. Uvedla, že nemá přístup k vakcinačním certifikátům a trvala na tom, že nic nezfalšovala.

Černý trh s certifikáty

„Zapojení do takovéto nelegální činnosti podkovává boj s pandemií,“ dodal DeHart. Zástupci DOJ rovněž upozornili na černý trh s vakcinačními certifikáty, americké firmy totiž začaly po svých zaměstnancích vyžadovat očkování. Mnozí Američané zůstávají vůči vakcinaci skeptičtí a někteří se uchylují k pořízení falešného potvrzení.

Podobný případ řešilo DOJ například v Marylandu, kde třiadvacetiletý Amar Shabazz prodával vakcinační certifikáty za necelých 1700 korun. Podle vyšetřovatelů jich měl prodat kolem 600, obchodoval hlavně přes facebook. Hráč amerického fotbalu Antonio Brown byl suspendován za předložení falešného certifikátu, stejný trest potkal i dva další sportovce. Ministr spravedlnosti Merrick Garland ustanovil speciální jednotku, která se zaměřuje na tyto případy.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jana JJ ( 7. prosince 2021 19:06 )

Tak schválně kolik dostanou ve Pfeizeru za padělání studií

UFO1 ( 7. prosince 2021 19:03 )

Tady není kde zasedat,nefungují orgány činné v trestním řízení,takže ty podivné PCR a ***ni v karanténě je bez postihu,proto ta prvenství ČR

ivuska1 ( 7. prosince 2021 18:43 )

Co to je ?! 35 let za padelani 2 certifikatu ???!!!! Tak zruste celou justici a politiky jsou k hov...! Takove zakony a soudce nepotrebujeme !!!!!

UFO1 ( 7. prosince 2021 14:53 )

Jasně jiná země než ČR,tam je Jakékoliv chování ve zdravotnictví bez postihu

zada ( 7. prosince 2021 13:47 )

copka amerika, tam jsou blbí už dávno, ty jejejich sčítací soudní rozsudky jsou k smíchu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa