Prezident v krabici a kandidáti u výslechu? Jsme evropští kabaretiéři číslo jedna, tvrdí teatrolog Just

7. prosinec 2021

Teatrolog Vladimír Just často nahlíží svět kolem nás očima znalce divadla, výjimkou není ani politika. Často ji přirovnává k divadlu, protože v ní vidí četné paralely. „Už se ničemu nedivím,“ říká v pořadu Osobnost Plus. „To, co naši politici předvádějí, je jedno velké divadlo. Jsem citlivý na divadelní postupy. Jsem odborník zejména na kabaret, a to, co teď předvádí prezident, je kabaret. Je principálem této šmíry, je to něco neuvěřitelného,“ dodává.


Podle Justa je prezident úředník odpovědný nám všem a celou záležitost se jmenováním vlády by mohl vyřídit během pár dní.

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem nové vlády Petra Fialu (ODS)

„Proč musí odkládat, hovořit poučovat, znovu řešit kanál Odra-Dunaj a tak dále? Jde o prodlužování čistě formální, a kdyby to nebylo divadlo pro veřejnost, nedávalo by to žádný smysl,“ uvažuje.

„Celá covidová éra začala také divadlem: Celá vláda nastoupila narychlo v rouškách, ale před sebou měli nedojedené jídlo a pití. Asi nečekali, že bude přítomná kamera, takže tam něco zaskřípalo,“ vzpomíná Just na události před rokem a půl.

Ti, kteří chodí k pohovorům, nebo spíš k výslechu či na kobereček na Hrad, tak také hrají roli.
Vladimír Just

Divadelní roli hrají i ministerští kandidáti, kteří za prezidentem docházejí. „A ti, kteří chodí k pohovorům, nebo spíš k výslechu či na kobereček na Hrad, do té krabice, která pluje celým mediálním světem – jsme opravdu kabaretiéři číslo jedna v Evropě – hrají roli, která vede k ušlechtilému a racionálnímu cíli, aby vláda konečně mohla zasednout a začít vládnout.“

Premiér by měl mít pevný názor

V politice, a hlavně ve vrcholných funkcích, jsou lidé, kteří mají sklony ne přímo diktátorské, ale řekněme nedemokratické, myslí si kritik Just. 

Čtěte také

„Na ty podle mě platí spíš tvrdý a neústupný postoj. A jelikož si prezident u minulých premiérů zvykl na postoj opačný, kdy všechno, co mu přešlo přes nos nakonec odsouhlasili a nějak si to zdůvodnili. Já bych v roli premiéra opakovaně vyhlašoval svůj pevný postoj,“ nabádá.

Just tak naráží na situaci kolem ministerského kandidáta Jana Lipavského, o kterém se spekuluje, že Miloši Zemanovi vadí. „Buď se zatvrdí obě strany, což je nekonečná krize. Nebo se, a už se to v minulosti stalo, třeba kolem krize s ruskými agenty, ukázalo, že se pevný postoj nakonec vyplatí. Prezident si řekne své, ostatní budou trvat na své interpretaci, a vše pojede dál.“

Čtěte také

Zmíněné komplikace samozřejmě souvisí s Ústavou.

„Ta byla psána pro jiné typy prezidentů či premiérů a vznikala v dobách euforie. I Václavu Havlovi se ledacos nelíbilo, ale byl to člověk konsensuální. Tento duch už tady nepanuje, takže se připravme na to, že by mělo být třeba určení vlády termínováno, aspoň rámcově.“ 

„Ale já jsem vlastně rád a rochním se v tom,“ přiznává teatrolog. „A chápu, že lidé nechodí do divadla. Mám podezření, že tam nechodí, protože mají to velké divadlo, to opravdové, neustálé a 24 hodin denně před sebou,“ shrnuje svůj pohled na současné politické dění Vladimír Just.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

Související