Ergometry jsou pomůcky pro měření srdce při zátěži

Ergometry pro měření srdce při zátěži
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 7.12.2021 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Některé vyšetřovací metody vyžadují pomůcky, které umožňují postupně zvyšovat fyzickou zátěž pacienta, aby bylo možné odhalit srdeční choroby. Jde například o vyšetření na zátěžové EKG. Pomůckou jsou v tomto případě ergometry. Jsou to rotopedy vybavené řadou funkcí s možností napojit je na počítač nebo přímo na přístroje EKG. Pacient při vyšetření šlape na ergometru a postupně se mu zvyšuje zátěž. Při větší fyzické námaze musí srdce s větším úsilím zásobovat tělo okysličenou krví a případná srdeční choroba se na křivce snáze ukáže než při klidovém EKG.

Ergometry jsou vhodné i pro pacienty s nadváhou

Moderní ergometry jsou vybaveny automatickým řízením zátěžových testů, při nichž současně měří krevní tlak i spotřebu kyslíku. Většina z nich je založena na bicyklovém systému, ale některé speciální ergometry jsou vhodné i pro pacienty se zdravotním postižením a pohánějí se rukama. Další rotopedy, které se využívají pro nukleární medicínu, umožňují, aby pacient při šlapání ležel. Většinou mají robustní konstrukci se zatížením až 160 kilogramů. Například ergometr Ergoline Ergoselect 1200 Stress Echo od firmy Seiva, který je určen pro ultrazvukové vyšetření srdce, umožňuje horizontální a vertikální sklopení na 45 stupňů. 

I sportovci využívají ergometry

Zdravotní pomůcky, jako jsou ergometry, se nevyužívají jen pro pacienty, ale slouží pro sledování výkonnosti sportovců. Odborníci zjišťují, zda nadměrná tréninková zátěž nemůže sportovce ohrozit na zdraví. Při testech se sleduje zejména tepová frekvence a činnost srdce. Sportovci mají trénované srdce, které v klidu vykazuje nižší frekvenci než u normálního člověka, aby bylo schopné při vysokém výkonu dobře pracovat.  Klidová frekvence je u normálního člověka asi 70 tepů za minutu, u trénovaného atleta to může být 35 tepů za minutu.

 

Témata: ergometry, měření výkonnosti, přístroje pro měření výkonnosti | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300