Jak se nepohádat s rodinou u sváteční večeře?

prosinec

7

2021

Jak se nepohádat s rodinou u sváteční večeře?

| 2021-12-07T09:20:59+00:00 7. prosinec 2021 | #tipy#tradice#Xmas special |

Ať už usednete ke stolu se členy rodiny na Štědrý večer nebo na Štěpána, určitě se tam setkáte s lidmi. které většinu roku nevidíte. A musíme si přiznat, že předsevzetí že i na ty duchem chudší budeme letos hodní, bere často rychle za své. Letos vám ale dáme návod, jak to udržet na kolejích.

Ignorujte politické narážky

Nenechte se zatáhnout do debaty o politice. Skoro každý máme v rodině někoho, kdo má pocit, že Andrej je chudák dříč co mu ostatní hází klacky pod nohy, nebo že Tomio a Lubík Volný by to tu měli chytit pevně do rukou. Neodpovídejte. Nenechte se nachytat na tyhle háčky, ani když vytáhnou těžké návnady jako “dredatý feťáky” a info, že vláda za těch 30 tisíc mrtvých nemůže. Prostě ne. Usmívejte se a dejte si čaj.

Očkování

Pomiňme, že byste se s antivaxery neměli vůbec setkávat u jednoho stolu, ale stejně jako u politiky, pokud je u stolu někdo, komu trčí z klopy zlatý špendlík, nebo vystudoval doktorát čtením nadpisů na Facebooku, nezabírejte. Já tedy chápu že pokud se někdo vytasí s argumentem, že nemocnice jsou prázdné a lékaři falšují statistiky, je to jemně řečeno výzva, ale když jsou ty Vánoce… Zkuste přeřadit na nejoblíbenější pohádku, na kterou se letos každý těší.

Antivaxer v rodině? Vymluvte se na to že jste v karanténě a připijte si přes Skype.

No jo, ale jak to udělat?

Vášeň se pohádat a vysvětlit švagrovi proč je debil jak hovado, se dá naštěstí přetavit. Neříkám že je to lehké, ale zkuste to samé upřímné úsilí, které byste vynaložili na vyvracení bludů z Facebooku, vynaložit na nalezení touhy v sobě trochu toho vola pochopit - a ne poučovat. Reagujte s uctivou zvědavostí, i když se setkáte s názorem, který nesdílíte. Blahořečení zaručeno.

Myslete na to, že stupidita není zločin. Jednou z ironií života ve svobodné zemi je, že nám to zaručuje právo být naprostý kretén. A svoboda je stále důležitá.

Nezapomeňte na důvod, proč se rodina sešla na sváteční večeři. Přišli jste se bavit, ne přesvědčovat. Pokud dojde k politické hádce, zkuste apelovat na to, že bysme měli být vděční za to, co máme, že jsme se sešli. Ne všichni měli to štěstí. Ne každý den jste obklopeni lidmi, kteří sdílejí nejen společnou historii, ale často také vzájemnou lásku - a láska nevyžaduje, abyste vždy se vším vždy souhlasili. Konec sentimentálního okénka. Klidné Vánoce.

 

Images by Nicole Michalou, Tima Miroshnichenko from Pexels, JackF

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.