„Nástup jakési lékařské tyranie.“ S dezinformacemi se protrhla hráz, varuje datový analytik

Horizont ČT24: Datový analytik o dezinformacích (zdroj: ČT24)

Téma covidu-19 naprosto dominuje dezinformacím, je to zcela nebývalá situace. V Horizontu ČT24 to řekl datový analytik František Vrabel. Dezinformací je podle něj v současnosti v českém prostředí zdaleka nejvíc, co kdy bylo. Česko a další země východního křídla EU jsou navíc dezinformacím o covidu-19 vystaveny výrazněji než západní Evropa či USA.

„Covid v současnosti dominuje takovým způsobem, jako žádný jiný příběh – nebo dezinformační narativ, jak tomu říkáme – dříve, je to zcela nebývalá situace,“ prohlásil v Horizontu ČT24 Vrabel, jehož společnost Semantic Visions se zabývá mimo jiné právě bojem s dezinformacemi.

„Ve velkých datech, která analyzujeme, vidíme stejný průběh křivek, co se týče počtu nakažených či umístěných v nemocnici a mezi dezinformacemi. A platí pravidlo, že když je nějaké téma, které rozděluje společnost – bezpochyby covid a to, jak k němu přistoupit, společnost rozděluje – tak to je hlavní téma dezinformačních webů a dezinformační scény. Takže vidíme zcela stejné křivky, v současnosti je dezinformací zdaleka nejvíc, co kdy v českém prostředí bylo,“ dodal analytik.

Hlavními tématy dezinformací o covidu-19 jsou podle něj nyní škodlivost a vedlejší účinky očkování a také nástup „jakési lékařské tyranie nebo autokratického systému“. S tím souvisí i podpora bojkotu protipandemických opatření či výzvy k občanské neposlušnosti.

Míra vystavení dezinformacím se liší podle států nebo oblastí

Vrabel také upozornil, že konkrétně Česko je dezinformačním kampaním kolem covidu-19 vystaveno mimořádně výrazně. „Podle našich velkých dat jsme exponováni třeba 25krát více než občané Spojených států.“

Rozdíl je podle něj v tomto ohledu i mezi starými a novými členskými zeměmi Evropské unie. „Staré západní země jsou exponovány dezinformacím daleko méně. Vede nás to k hypotéze, že dost možná je to součást ruských dezinformačních snah, mimo jiné (o to), aby stará a nová Evropa stály proti sobě více, než to bylo doposud,“ uzavřel analytik.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.